Sałatka z surimi z olejem sezamowym 226zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe ( crab sticks ). Nazwa pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku(...)połowę porcji żurawiny, kolejno – połowę pokrojonej cebuli. Jajka kroimy na ćwiartki – połowę porcji rozkładamy w misce. Posypujemy połową porcji pora. Oprószamy solą wędzoną i pieprzem kolorowym. Wykładamy kolejno pozostałe porcje składników w takiej samej kolejności, jak na początku (układamy warstwowo). Czosnek bardzo drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), rozsypujemy po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę polewamy olejem
mojewypiekiinietylko
Sakiewki z kaszanką 243Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarny
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I KASZY JAGLANEJ 209Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno
cool and minty
Sałatka z pieczonymi burakami, szparagami i jajkiem 185Przepis autorski (mój). Sałatka jest pyszna, zdrowa i niezwykle szybka w przygotowaniu (o ile posiadamy upieczone buraczki ). Idealnie nadaje się na samoistną przekąskę oraz dodatek obiadowy. Polecam! (1 duża lub 2 mniejsze porcje) 2-3 garście mieszanki sałat 2 jajka 2 pieczone buraki (przepis tu - klik ) 6-8 szparagów marynowanych ( Dagoma ) Dodatkowo: 1-2 łyżki oliwy zalewa od szparagów
Di gotuje
Wiśniowa fantazja z bezą 291Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 202warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni
Dzieje kuchennej Wiewióry
Camembert w panierce 182roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej, ponownie moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej (dzięki temu skorupka będzie bardziej chrupiąca), dobrze dociskamy panierkę aby się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu. Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną. Życzę smacznego
Kulinarne życie
Kulki ryżowe - arancini di riso 259małą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Kulki można też upiec w piekarniku. Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki. SMACZNEGO
zielonacukinka
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 223zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkości
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 425Sałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchni
Pasta z wędzonego łososia 283Pasta świetnie nadaje się na kolację lub śniadanie. Nie wymaga specjalnych składników i jest łatwa do przyrządzenia. Polecam przepis z wędzonym łososiem , jajkami i twarogiem. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka brokułowa z surimi 269Składniki:1 brokuł3-4 jajka200-250 g paluszków surimisól, pieprzjogurt naturalnymajonezSposób wykonania:1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny
Kuchnia domowa Ani
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem w kształcie ryżu 449nadaje się do sałatek. I jeszcze kilka drobnych dodatków i pyszna sałatka gotowa.składniki:250 g paluszków krabowych1 szklanka makaronu w kształcie ryżu, użyłam Czaniecki5 jajek200 g kukurydzy konserwowej3 łyżki posiekanego szczypiorku4-5 łyżek majonezuewenualnie pieprz do smakuMakaron ugotowac al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Jajka ugotować na twardzo, wystudzić obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę
Monia miesza i gotuje
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 765Sałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchni
Jagodzianki Babci Ali 231Na dobry początek chcę podać przepis na bardzo smaczne jagodzianki mojej mamy. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, dlatego też zachęcam do upieczenia pysznych jagodzianek do
Salonik smaków