WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3 Składniki sałatki: 1/3 sałaty lodowej, 4 łyżki kukurydzy, 1/2 większej cebuli czerwonej, 80-100 g fety. Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, sos czosnkowy Cezar. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam i siekam. Kukurydzę osączam z zalewy, cebulę drobno siekam, fetę kroję
JejKuchniaProsta, letnia sałatka z dojrzałych pomidorów i miękkiego sera typu feta. Z dodatkiem chrupiącej sałaty i cieniutkich plastrów rzodkiewki oraz pokrojonej w piórka czerwonej cebuli. Polana pysznym miodowo-musztardowym dressingiem. Może być dodatkiem do dania lub samodzielną przekąską, np. z kawałkiem chrupiącej bagietki Najlepiej zrobić ją na chwilę przed podaniem. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 2 dojrzałe pomidory, np. malinowe(...)plastry, sałatę płuczemy i dokładnie osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser typu feta odsączamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do salaterki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dressingu energicznie mieszamy w miseczce i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Dekorujemy koperkiem i listkami bazylii
cool and mintyPora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraki 200 g marynowanych karczochów
kulinarnyJaLekka i delikatna makaronowa sałatka z młodziutkimi cukiniami, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przyprawiona ziołami i oliwą z oliwek. Polecam!!! Składniki: opakowanie fety w kostkach w zalewie 10 dag makaronu wstążki 2 małe cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm) sól 20 dag pomidorków koktajlowych kilka gałązek natki pietruszki i szałwii świeże oregano(może być suszone) oliwa z oliwek sos balsamiczny(...)Wykonanie: Fetę osączyć z zalewy. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty). Wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć. Młodych, malutkich cukinii nie blanszować. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Natkę i szałwię posiekać. Składniki sałatki wymieszać. Polać oliwą, kilkoma kroplami sosu balsamicznego. Dodać
Pysznie & PięknieKażdy ma tą sałatkę swój własny sposób. Oto mój :) Składniki: 4 pomidory 1 duży świeży ogórek 1 duża zielona papryka 1 czerwona cebula czarne oliwki ser typu feta odrobina oleju szczypta soli pieprz dowolne przyprawy Sposób przygotowania: 1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka. 2. Cebulę kroimy w piórka. 3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy
Kuchnia domowa AniMamy dziś dla Was pyszną sałatkę - idealną na tą paskudną pogodę ;) Z pewnością Was rozgrzeje i wprawi w dobry nastrój! Znajdziecie w niej coś świeżego i coś pieczonego, coś do pochrupania i coś orzeźwiającego! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :) Składniki: 2-3 średnie buraki(...)suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, które następnie z grubsza siekamy. Nakładamy na talerz upieczone warzywa, przygotowany wcześniej kuskus, dodajemy porwany na mniejsze kawałki jarmuż, kruszymy fetę i dodajemy ziarna granatu oraz posiekane orzechy. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy :) Smacznego
Plate of Joysmaku i przyjemnie chłodzi w gorące dni. Słodki arbuz oraz orzeźwiająca mięta świetnie komponują się ze słonym serem feta, podkreślając jego smak. Do tego lekko kwaśny dressing, który to wszystko łączy i zamienia w absolutnie doskonałą kompozycję. Tę sałatkę z powodzeniem możecie przygotować na sezonowego grilla lub po prostu zjeść samą na lunch w upalny dzień. * SKŁADNIKI na dużą michę(...)kostkę i pozbaw pestek. Miętę drobno posiekaj, Oliwki pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Dodaj fetę i wszystko delikatnie wymieszaj. Sok z cytryny połącz z miodem i zacznij powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta emulsja. Dressingiem polej sałatkę przed samym podaniem
Food SquarePropozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę(...)osaczeniu pokroiłem na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Rzodkiew i obrany ogórek starłem na tarce o grubych oczkach. Przygotowałem sos, z którym wymieszałem warzywa. Sałatkę wyłożyłem do salaterki, na nich ułożyłem kostki fety i przepiórcze jajka
R'n'G Kitchensosem czosnkowym albo bez niego, ponieważ sprawdzi się w każdej wersji. Grzanki polecam dodać przed samym podaniem, żeby nie nasiąknęły . Lekka sałatka z grzankami Sałatka 1/2 sałaty lodowej 1/2 sera feta 1/4 puszki kukurydzy konserwowej 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 40 g grzanek z czosnkiem niedźwiedzim lub pszennych Przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem oraz łyżka(...)oliwy lub sos sałatkowy włoski z torebki Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 80 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sałatka Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a sałatę na drobne kawałki. Połącz składniki w misce: sałatę, fetę, kukurydzę, ogórki oraz pomidorki i sałatę. Dopraw przyprawami i wymieszaj. Przed
Przepisy na widelcuSałatka, która ostatnio bardzo często gości w moim domu. Idealnie sprawdza się do zabrania do pracy, ale również do podania gościom. Jednym z plusów jej przygotowania jest to, że buraki możemy upiec np dzień wcześniej i przechowywać w skórce w lodówce i przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta
ChilliJemyjedna z moich ulubionych sałatek. Gdy ostatnio postanowiłam ją zrobić to aż sama się zdziwiłam, że jeszcze jej nie ma na Naszym blogu. Sałatka jest prosta i szybka, a to połączenie brokuła z fetą i prażonymi ziarnami bardzo mi odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej. Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami(...)rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami i mieszamy. Standardowo do tej sałatki dodawałam zawsze ziarna słonecznika uprażone uprzednio na suchej patelni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiindyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki mielony kminek słodka mielona papryka 1 łyżeczka mielonego czosnku po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i oregano Sałatka: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małej czerwonej cebuli sól i pieprz Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki(...)podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów i zrumienić na oleju z obu stron. Bułki przekroić w poprzek. Na spodnich częściach bułek ułożyć serek śmietankowy lub fetę, następnie nałożyć porcję sałatki, gorącego burgera, sałatę i przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami. Od razu podawać
Czerwień i błękittwardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezan. Ja osobiście używam go do domowych lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi 250 g szpinaku 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa(...)popularne u nas jej odpowiedniki są wytwarzane z mleka krowiego). Ten słony, miękki ser doskonale topi się w podwyższonej temperaturze i nadaje się do zapiekania. Natomiast twardą fetę dodaje się do sałatek. źródło tekstu: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sery-zolte-kozie-owcze-plesniowe_36218.html
ClauditteMissCookingfety 3 łyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz- opcjonalnie Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchni