które Wam się uda spełnić w nadchodzącym 2015. Do siego roku ! Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Kulinarne przygody Gatitymamy i wychodzi sałatka godna polecenia. Macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatki z dynią ? Chętnie spróbuję :) Składniki: - 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni - 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej/ z puszki - 50 g rukoli - kilkanaście oliwek - 6 plasterków suszonych pomidorów w oliwie/oleju - garść prażonych pestek dyni - garść sezamu - pokruszona feta do posypania (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku - suszone zioła, papryka słodka, ostra(...)rozpadająca się. Ostudź. Oliwki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. Energicznie wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Ewentualnie posyp pokruszoną fetą przed podaniem
Corner With Recipespewność, że roladki się nie rozwiną. Gotować na parze 25 minut. Podawać od razu, najlepiej z dużą ilością warzyw. U mnie jest to lekko ostra, lekka sałatka z rukoli, truskawek i sera feta, na którą przepis znajdziecie tutaj . Ta sałatka to jedna z najlepszych, jakie znajdziecie na moim blogu. Prosta w przygotowaniu i z niewielką ilością składników, ale z charakterem
DietologBardzo lubię moje spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Dzisiaj powstała przepyszna sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem jajka na twardo, czarnych oliwek i fety. Gdy już była gotowa włożyłam ją do lodówki, aby smaki "przegryzły się". W taki upalny dzień sprawdziła się doskonale! Jest orzeźwiająca(...)pełna różnych smaków, bardzo wakacyjnych zresztą! Sałatka z kaszy bulgur to mój kolejny przepis i z pewnością będzie to jeden z hitów lata 2018! Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami / 2 porcje Składniki: 100 g ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko na twardo (gotowałam około 6 minut) 1 gruby plaster sera feta 6 czarnych oliwek
Moja smaczna kuchniasałatkę wyszperałam w stary zeszycie z przepisami :). Przepis dostałam baaardzo dawno od pewnej Ziutki :)). Idealnie pasuje właśnie na lato, jak mamy świeże pomidory i ogórki . Ja ją strasznie lubię, bo jest taka inna. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja u mnie duża miska. Polecam :)) Składniki: makaron kokardki 2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztuki ser feta
kruche babeczkipozytywna energia. Porcja witalności i witamin. Najprostsza sałatka jaką znam, lubię i zawsze mi wychodzi (czytaj wychodzi każdemu niezależnie od kulinarnych umiejętności) to tzw sałatka grecka. Grecka bo dorzucamy do niej ser grecki, czyli fetę. Ale wcale nie musi być grecka, bo z powodzeniem możemy fetę możemy zastąpić mozzarellą i już mamy raczej włoskie klimaty. Albo zupełnie odpuszczamy sobie(...)koktajlowe przekrojone na pół. Obieramy i kroimy w plasterki 2 fioletowe cebule. Tu nie chodzi tylko o ich kolor, który wspaniale ożywia sałatkę, ale i o zawarte w niej przeciwutleniacze, którym ta zawdzięcza swoje zabarwienie. Kroimy fetę w kosteczkę. Mieszamy razem składniki. Dorzucamy oliwki. Nie szukajcie u mnie na zdjęciu, bo ich nie znajdziecie. Akurat nie miałam pod ręką
MODA NA BIOmnie sałata masłowa, zwłaszcza na kanapkach, ale do sałatek najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety. Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona cebula 100 g dobrej jakości
Moja smaczna kuchniaróżne okazje, więc zapewne jeszcze nie jeden raz u nas zagości. Tak w ogóle to uważam, że połączenie cieciorki z suszonymi pomidorami i fetą jest bardzo smaczne i już na tym mogłaby się sałatka skończyć :) ale reszta to dodatki i do smaku, i dla koloru. Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1/3 kostki sera feta(...)miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone. Na koniec dorzucamy kawałki fety, przyprawiamy obficie pieprzem (solą wcale, bo feta jest wystarczająco słona!) i polewamy sałatkę sosem, mieszamy ostrożnie. Sos: 1 łyżka majonezu wymieszana z 3 łyżkami śmietany (ja dałam 30%, ale może być też kwaśna) i granulowanym czosnkiem (można zastąpić 1 ząbkiem przeciśniętym
Kolorowy Przepisownikstopniach C przez 30 minut lub do miękkości. Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. W misce lub lunchboxie umieść wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj. Rada: Batata możesz oczywiście upiec dzień wcześniej, czyli(...)wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik nakrętką i wstrząśnij, aby składniki sosu się wymieszały. Połowę sosu przelej do drugiego słoika. Następnie warstwami ułóż w słoikach składniki sałatki: ryż pełnoziarnisty, pomidorki koktajlowe, awokado, fetę, jajko na twardo, rukolę, kolendrę lub natkę pietruszki. Słoiki zakręć nakrętkami. W pracy odwróć słoik do góry nogami, następnie ostrożnie przełóż jego zawartość na talerz. Pozwoli
Chilli Czosnek i Oliwanutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku. Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej . Mieszanka powstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki(...)Wymieszać ze sobą, wyłożyć do blachy i piec 10 minut w temperaturze 210 st C. Cebulę pokroić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz upieczoną cukinię. Wszystko posypać pozostałą przyprawą Vegeta Natur do sałatki greckiej . Tartę piec do zarumienia się ciasta, ok 20 minut. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kuchnia w oparachSkładniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz tutaj ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej(...)Cebulę kroimy w pół piórka. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Majonez, jogurt i sok z cytryny łączymy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Całość posypujemy pestkami słonecznika
Qchnia po prostuoliwy możesz użyć gotowego pesto bazyliowego (najlepiej jest wymieszać je z makaronem przed przełożeniem do słoika). Dodając je możesz pominąć już orzeszki i bazylię. Jeśli masz ochotę, sałatkę możesz wzbogacić kostkami fety lub mozzarellą. Danie świetnie smakuje również na ciepło – wystarczy świeżo ugotowany makaron wymieszać z resztą składników. Jeśli przygotowujesz sałatkę na wynos w pudełku, wymieszaj wszystkie jej składniki
Even Better FoodPysznie , smacznie i zdrowo. Od zawsze sałatki kojarzą mi się z latem, dlatego staram się codziennie przybliżać mojej rodzinie letnie chwile :) Ser feta jest rewelacyjnym dodatkiem do sałatek- dostarcza nam białko, do tego letnie witaminy i mamy rewelacyjny dodatek do obiadu, kolacji czy też jako przekąska . Polecam i zaczynamy: Składniki: rukola 100 gr fety pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych
Smaki Edytypowiecie na pyszną lekką sałatkę z roszponki , pomidorków koktajlowych , ogórka , selera naciowego i sera feta , a do tego pyszna Remulada duńska firmy Folwark . Taką sałatkę można spokojnie zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy lub szkoły na śniadanie , jest sycąca i z pewnością zaspokoi wasz głód(...)pół plasterki , pomidorki myjemy i kroimy w ósemki. Roszponkę wykładamy na półmisek , układamy na niej pomidorki , ogórka, drobno pokrojony seler naciowy, posypujemy rozdrobnioną fetą i szczypiorkiem , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wierzch polewamy Remuladą duńską. Sałatkę można całą wymieszać lub podać tak jak ja . Wyśmienicie smakuje z grzankami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna! Składniki: 250 dag tłustego twarogu 2 płaskie łyżki soli morskiej 1 litr ostudzonej przegotowanej wody Sposób wykonania(...)Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. 2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni. 3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance. 4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Magiczne życie Marty
Kuchnia domowa Ani