nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku. Do ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej . Mieszanka powstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki(...)Wymieszać ze sobą, wyłożyć do blachy i piec 10 minut w temperaturze 210 st C. Cebulę pokroić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz upieczoną cukinię. Wszystko posypać pozostałą przyprawą Vegeta Natur do sałatki greckiej . Tartę piec do zarumienia się ciasta, ok 20 minut. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kuchnia w oparachSkładniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz tutaj ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej(...)Cebulę kroimy w pół piórka. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Majonez, jogurt i sok z cytryny łączymy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Całość posypujemy pestkami słonecznika
Qchnia po prostuoliwy możesz użyć gotowego pesto bazyliowego (najlepiej jest wymieszać je z makaronem przed przełożeniem do słoika). Dodając je możesz pominąć już orzeszki i bazylię. Jeśli masz ochotę, sałatkę możesz wzbogacić kostkami fety lub mozzarellą. Danie świetnie smakuje również na ciepło – wystarczy świeżo ugotowany makaron wymieszać z resztą składników. Jeśli przygotowujesz sałatkę na wynos w pudełku, wymieszaj wszystkie jej składniki
Even Better FoodPysznie , smacznie i zdrowo. Od zawsze sałatki kojarzą mi się z latem, dlatego staram się codziennie przybliżać mojej rodzinie letnie chwile :) Ser feta jest rewelacyjnym dodatkiem do sałatek- dostarcza nam białko, do tego letnie witaminy i mamy rewelacyjny dodatek do obiadu, kolacji czy też jako przekąska . Polecam i zaczynamy: Składniki: rukola 100 gr fety pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych
Smaki Edytypowiecie na pyszną lekką sałatkę z roszponki , pomidorków koktajlowych , ogórka , selera naciowego i sera feta , a do tego pyszna Remulada duńska firmy Folwark . Taką sałatkę można spokojnie zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy lub szkoły na śniadanie , jest sycąca i z pewnością zaspokoi wasz głód(...)pół plasterki , pomidorki myjemy i kroimy w ósemki. Roszponkę wykładamy na półmisek , układamy na niej pomidorki , ogórka, drobno pokrojony seler naciowy, posypujemy rozdrobnioną fetą i szczypiorkiem , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wierzch polewamy Remuladą duńską. Sałatkę można całą wymieszać lub podać tak jak ja . Wyśmienicie smakuje z grzankami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale trochę się kruszył, co mi w sumie nie przeszkadzało:) Użyłam go do sałatki z brokułem - była pyszna! Składniki: 250 dag tłustego twarogu 2 płaskie łyżki soli morskiej 1 litr ostudzonej przegotowanej wody Sposób wykonania(...)Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. 2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni. 3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance. 4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Magiczne życie Marty
Kuchnia domowa AniSałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta(...)wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę
Ugotowaćrobić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie, ale efektowne i przede wszystkim sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść
Codzienna kuchnia niecodziennasałatek, ale także wszelkich zup (np. zupy mlecznej na śniadanie). Jest to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania. Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta
Garniec Magaliesposób stanie się niebanalną przekąską. U mnie sałatka szybka i lekka,z kurczakiem i mnóstwem warzyw na bazie oliwy z oliwek. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania sera feta sól,pieprz przyprawa do gyrosa czosnek oraz oliwa(...)minut na patelni. Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki na sałatkę wymieszać,dodać niewielką ilość oliwy z oliwek,ząbek czosnku ,pieprz i ewentualnie niewielką ilość soli ( tutaj uważać bo ser feta słony,przypraw do gyrosa również
Niespełnione zdolności kulinarnepolne soczyste i aromatyczne, ale całość wyszła apetycznie. Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów 3 ogórki (latem 6-7 ogórków gruntowych) 1 opakowanie sera feta sos grecki do sałatek (można zastąpić ziołami prowansalskimi i oliwą) można dołożyć też fioletową cebulę pokrojoną w pióra, oraz oliwki Sposób Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry, pomidory kroimy na ćwiartki
Kuchenne aromatywyrazistym smaku, jak np. ser z niebieską pleśnią, feta, ser kozi. Ja akurat miałam w domu kozi ser a'la feta, który sprawdził się w tej recepturze na szóstkę. Mój Mąż stwierdził, że jest to jedna z najlepszych sałatek, jakie przygotowałam. Nawet lepsza, od tej sałatki z buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi . To prawda - trochę za mocną nią Męża(...)sól i pieprz do smaku, sok z 1/2 cytryny, oliwa) garść wyłuskanych pistacji 100 g ulubionego wyrazistego sera, u mnie kozia feta, ale może też być zwykła feta, gorgonzola, ser kozi Przygotowanie sałatki z pieczonych buraków: Zacznij od upieczenia buraków. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Z buraków odetnij korzonki, natrzyj je oliwą i posyp szczyptą soli. Ponakłuwaj w kilku
Chilli Czosnek i OliwaPierś z kurczaka ułóż na gorący ruszt grilla na tackach aluminiowych lub na patelnię grillową i grilluj przez ok. 4-6 minut na stronę. Sałatka z grillowanych warzyw, z oliwkami i fetą ➤ czas przygotowania: 25 minut w 1 porcji: 370 kcal, B 13,1 g, W 15,9 g, T 28,7 g Składniki / na 2 porcje: bakłażan(...)minuty na stronę. Ugrillowane warzywa rozłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrojone na pół. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu i polej sałatkę. Na koniec posyp ją pokruszonym serem feta. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwabułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu. W sałatce nie zabraknie chrupiącej kalarepy, zielonego bobu, świeżej sałaty i pełnych smaków pomidorków koktajlowych. Aby sałatka była bardziej smakowita wystarczy odrobina sera feta. Dodatkowo grillowana cukinia uzupełnia całość. Burger "pachnie" latem i smakuje wyśmienicie. ~~SKŁADNIKI~~ Burger: mięso mielone wołowe 500 g. cebula 1/2 szt. czosnek 1 ząbek(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 burgerów, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. SAŁATKA: Warzywa myjemy. Sałatę strzępimy. Dodajemy przekrojone pomidorki, pokrojoną w drobną kostkę kalarepę, obrany bób, cebule pokrojoną w piórka oraz pokruszony ser feta. Posypujemy koperkiem. Na rozgrzanym grillu układamy burgery oraz pokrojoną w plastry ok. 1.5 cm cukinię. Grillujemy aż z każdej
Kuchnia Paulettes