błonnik. Można również mielić pestki zupełnie świeże. Mielone pestki dyni używamy jako dodatek do pieczenia chleba czy innego pieczywa około 1-2 łyżek na 1kg mąki. Więcej nie polecam bo olej zawarty w pestkach może nam popsuć miąższ chleba. W zależności od upodobania dodajemy do jogurtów, koktajli, past, sałatek
Leśny Zakątekorzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć
Sztuka gotowania w/g Samirynatką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Napoje: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl
Moja smaczna kuchniasię nieskończona ilość pomysłów.Do przygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży(...)kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzisiaj zaplanowałam dietetyczną sałatkę z łososiem i brokułem. Sałatkę warto zrobić dzień wcześniej a rano wyjąć z lodówki i zabrać do pracy. Składniki: / 2 porcje 300 g gotowanego brokułu ( waga po ugotowaniu ) 80 g łososia wędzonego o obniżonej zawartości tłuszczu i soli 2 małe jajka 5 g pestek dyni 1 ogórek małosolny lub kiszony Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo
Smaki EwySałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)łyżeczki suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć
Wegańska kuchnia orientalnasprawdza się przy wypieku pieczywa, owsianych ciasteczek, jako posypka sałatki...ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli na trzy pierwsze pytania odpowiedzieliście twierdząco, musicie teraz zajrzeć na stronę Ziarenkowo ! Mają tam do zaoferowania mieszanki ziaren w różnych kombinacjach smakowych. ~"Słoneczne Pola" - słonecznik, sezam, siemię lniane. ~"Euforia" - słonecznik, konopia siewna, pestki dyni. ~"Cynamonowy Raj" - słonecznik, orzechy arachidowe, sezam, cynamon, kardamon, goździki
chili & sugarświątecznym obżarstwie :) dla odmiany proponuję bardzo lekką i świeżą sałatkę... możliwą do zrobienia nawet zimą :) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub mix sałat (dostępny w Biedronce lub Lidlu), 1 cebula, 250 g pomidorów koktajlowych (ale mogą też być zwykłe), 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek
Delicious Titbitsindyk czy kurczak. Sprawdzi się też w roli sałatki do kanapek na kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet
SMYKWKUCHNIuwielbiam robić porządki w lodówce. Wychodzą wtedy najlepsze sałatki i dania. Dziś takie danie z ciecierzycą. W moim woku znalazły się: kapusta biała (zostały 3 liście) seler naciowy (3 mniejsze łodygi) papryka czerwona (pół małej szpiczastej) cukinia (malutka, ok. 100 g) jarmuż (1 większy liść) natka pietruszki (kilka łodyżek) dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g) ciecierzyca
Kucharzycaprzepisów na sałatki w wersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką
Tradycyjna KuchniaPrzepyszna sałatka z ciepłym kurczakiem i fetą. Idealna na letnie przyjęcia czy grille. Polecam, bo jest szybko, smaczna i zdrowa! Składniki : * mix sałat * 0,5kg mięsa z uda kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * kilka pomidorków koktajlowych * 100g sera feta * 3 łyżki pestek dyni * 3 łyżki pestek słonecznika * oregano, sól, pieprz * świeży koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić
Magiczne Życie Martyjedzenia. Natomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych prażone pestki słonecznika i dyni olej z papryką chili sól, pieprz patelnia grillowa czarny sezam
gutfutŚwietna sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami i niebieskim serem pleśniowym, której smak podkręca rukola. Doskonale sprawdzi się nawet jako lekkie danie obiadowe :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 100 g rukoli 150-200 g truskawek 100 g niebieskiego sera pleśniowego 3 łyżki pestek dyni oliwa do smażenia sól, pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu
Moje Kuchenne Rewelacje