salatka z 3 skladnikow - 3515 przepisów (strona:184/235)

Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 134

odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie

vegetanie
PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE 1305

Moja kolejna improwizacja na temat piersi z kurczaka które tak bardzo lubia moi synowie. Nudzie mówimy dość!! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 30 dag żółtego sera 5 łyżek Ziołowo Mi! od Ziarenkowa olej arachidowy Ol' Vita Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Układamy w rozgrzanym piekarniku, zapiekamy ok 5 minut, po tym czasie(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:  rozmaryn

Z Majeczką w kuchni
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 201

Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie(...)wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 205

Wertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś Smażony 242

dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.  Łosoś Smażony - Składniki:Ok. 500 g łososiaok. 5 łyżek masłakoperek suszonypieprzsól (najlepiej morska)Łosoś Smażony - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło(...)powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Kurkuma - przyprawa życia 156

leczeniu zapalenia stawów hamuje produkcję kamieni żółciowych skutecznie zwalcza depresję obniża poziom cholesterolu i glukozy łagodzi niestrawność żołądka może opóźniać procesy starzenia   JAK STOSOWAĆ KURKUMĘ ? Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania(...)działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Waldorf w galaretce. 283

słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1 duże jabłko1 garść orzechów włoskich uprażonych1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne375 ml wodysok z cytrynysos:3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka startej(...)galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka brokułowa (z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami) 178

    https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   600-800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni 50g

Di gotuje
Surówka z białej kapusty 195

Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów i doskonałym produktem przy dietach odchudzających . Jej właściwości mogą być wykorzystywane wewnętrznie, jak i zewnętrznie.  Tylko ona  ma zdolności

mojewypiekiinietylko
Maślane słone ciastka z pestek z dyni 244

Święta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to

Kuchnia PROzdrowotna
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 152

gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba ją sukcesywnie wykorzystywać. To jeden ze sposobów na dynię :) Składniki na farsz: ok. 150 g dyni obranej ze skóry (użyłam odmiany Hokkaido) 3 ząbki czosnku czubata łyżka marynowanego imbiru 4 połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 100 g ricotty garść(...)chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg smażony 165

jaka pyszna ;-) Tym razem bez zbędnych dodatków, tylko tyle by czuć idealny smak ryby. Ja moją robiłam na oleju, ale można wykorzystać masło klarowane. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 pstrągi połówka cytryny mąka do obtoczenia (np. Wrocławska) przyprawy: sól, pieprz olej do smażenia (lub masło klarowane) WYKONANIE Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć(...)żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna). Jako że ryba jest zrobiona na tłuszczu, to polecam do obiadu ziemniaki i lekką sałatkę (zamiast frytek). Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia. Moje rybki smażyły się łącznie około 23 minuty i były miękkie. Wypatroszone pstrągi przed usunięciem

Passions hobbies life
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 212

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro.Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam(...)grzybami i pieczona dynią, gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania.  "Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina

Chilli Czosnek i Oliwa
Czosnek marynowany 200

Składniki : 12 dużych główek czosnku olej Składniki na zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki(...)zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 153

innymi  A, E, F, B1 , a także   fosfolipidy  i  fitosterole , r óżnorodne  kwasy tłuszczowe  (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki:  1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier(...)godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają działanie  przeciwwrzodowe

Garnkowe fanaberie
Imprezowa mieszanka Dukkah 200

oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :)Ilość(...)tego dokładnie).Kolejno na patelni prażyć migdały obrane ze skórki (zalać wrzącą wodą i po około 5 minutach skórkę ściągnąć), następnie słonecznik razem z sezamem, kminem i kolendrą.Wszystkie składniki wsypać do robota kuchennego i zmiksować pulsacyjnie (to ważne, bo inaczej powstanie oleista masa!).Można też się pobawić moździerzem i ucierać ręcznie.Moczyć bagietkę w oliwie, a następnie w Dukkah.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 174

chorobom serca. A zawarty w dorszu wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie!Składniki:800 g filetu z dorsza2 cebule czerwone150 ml białego wina10 g ziela angielskiego15 g świeżego imbiru1 cytryna2 łyżeczki miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej1 limonka100 ml oliwy z oliweksól, pieprz biały mielonypęczek(...)bardzo drobno pokrojonym imbirem dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 1/2 limonki kroimy w plastry.Rybę ponownie obtaczamy w marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania