salatka z 3 skladnikow - 3515 przepisów (strona:172/235)

Awokado ... na kanapkę 377

Kolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :) A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam

Garniec Magalie
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 205

całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami(...)uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można

Zawsze głodna!
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 167

Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić(...)ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły  aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane

Kulinarny karnet Christophera
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 280

kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni "wszystko wraca do normy". Komentarze(...)musi oznaczać jedzenie karczochów, bakłażanów, fig i dorady. Choć większość tradycyjnych śródziemnomorskich produktów jest obecnie w Polsce łatwo dostępnych, nasz jadłospis możemy komponować również z typowo polskich produktów zawierających składniki odżywcze charakterystyczne dla tej diety . Ta zasada ma istotne znaczenie szczególnie zimą. Co to oznacza w praktyce? Tu przeczytasz o zasadach diety śródziemnomorskiej 1. Produkty zbożowe pełnoziarniste to Twoja baza

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaja po tatarsku 6552

wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie jaja po tatarsku można spotkać na stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym .Składniki : 10 małych jajek "M" ok 250 gr pieczarek marynowanych (słoiczek) 4-5 dużych ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz kapary do ozdoby Przygotowanie :Jaja gotuję(...)dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem i dobrze mieszam.Na paterę daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki jajek ale żółtkami w dół po czym całość nakrywam sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania zamiast groszku użyłem tym razem kaparów i wygląda że to dużo lepszy pomysł

Mechanik w kuchni
Bigos orientalny 193

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Majonez z serka wiejskiego - lekki 179

Składniki : 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g), u mnie 3 %- lekki 1 duże jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki octu winnego (pominęłam) sól morska świeżo zmielony pieprz Przygotowanie : Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.) Wkładamy na chwile do zimnej wody, obieramy W tym czasie gdy gotuje sie jajko, łączymy cały serek(...)doprawiłam mój majonez odrobiną cukru pudru.                                  Będę używać go do sałatek i jaj :)                    Majonez jest delikatny w smaku, nie do końca przypomina ten na oleju. przepis stąd

Proste Potrawy
marynowane papryczki chilli na zimę... 160

Składniki: 2 kg mniejsza papryka chilli, - do każdego słoiczka po 2 liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, - do każdego słoiczka po 1 łyżce oleju rzepakowego papryki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowymwodę, ocet, cukier, sól zagotować do słoiczków dość ciasno wkładać papryki, ziele i liść laurowywlać zalewę(...)minutpapryki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu - po około 1,5 m-ca są dobre do jedzeniazalewa jest dobra do zup, sosów zamiast pieprzu a papryki do różnych dań, sałatek surówek, kanapek aby były mniej ostre to trzeba usunąć pestki i zjadać same papryki........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z ananasem pod pierzynką z żółtego sera 274

ananasem pod pierzynką z żółtego sera. Przygotowuje się ją równie szybko jak tradycyjnego smażonego fileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plastry ananasa 100g żółtego sera 50g mąki 50g bułki tartej Jajko Sól ziołowa Łyżka margaryny Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy(...)usmażonej ananasa oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na przykład z frytkami i sałatką. Smacznego

Kolizje Smaków
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 229

składniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem(...)posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 176

rodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno - w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się na wszelkie możliwie sposoby. Chłodnik gazpacho , cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców.  Tym razem przygotowałam(...)umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy lub dobrej jakości kupnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 157

oczkami o nieregularnym kształcie. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.   Źródło: Klik Bób (znany również jako fasola fava(...)krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób

ClauditteMissCooking
Chrupiąca sałata z dressingiem słodko-ostrym 339

Bardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka

Moja Delicja
Mizeria 292

Mizerię znają chyba wszyscy. Zawsze miałam z nią mały kłopot. Lubiłam, ale nie do końca. Ta którą zwykle jadłam, w domu czy u znajomych , była dla

Stare Gary
Brokuły pieczone z migdałami 384

W stanie surowym zachowują swoje najcenniejsze właściwości, ale nie każdy takie lubi. Można je ugotować w wodzie, na parze albo też upiec. W każdym bądź razie

mojewypiekiinietylko
bób podsmażany po prowansalsku... 182

Składniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać w garnku wodą, zagotować na mniejszym ogniu gotować do miękkości bobu bez soli ugotowany odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez(...)morska prowansalska Royal Brand: produkt naturalny - skład: sól morska, rozmaryn, bazylia, koperek, oregano, tymianek, cząber, lawenda - zastosowanie: do zup, sosów i zapiekanek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych, do różnych sałatek i surówek, sól idealna do różnego rodzaju serów i twarogów, jaj i dipów - opakowanie szklane: 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 188

serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce).  Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków(...)makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)Składniki: 2 dojrzałe pomidory pokrojone na plasterki 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru

Chilli Czosnek i Oliwa