SAŁATKA JARZYNOWA n/z: na okazjonalne stoły można przygotować sałatkę w takich ładnych porcjach, przyozdobionych Obecna wersja mojej sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych(...)lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku
Tradycyjna kuchnia inaczejgorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (6-8 porcji) 0.5 kg mięsa mielonego z szynki 250 g ryżu(...)wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100 g śmietany kremówki 350 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg) . Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju
Moja Delicjawszelkich zup dyniowych lub dyniowo-warzywnych. Warto je zrobić! Zachęcam do przygotowania większej jego ilości z mojego przepisu na puree z dyni, zapasteryzowania puree w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę! Kolejnym sposobem na przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana
nietylkopasta.plchrupiący i pyszny – w różnych sałatkach czy z dodatkiem dipów. Możemy go też upiec z dodatkiem aromatycznych przypraw lub ugotować na parze. Zdecydowanie polecam tę formę bardziej niż gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska
Kulinarne przygody GatityUwielbiam bataty we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, w formie puree i w formie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się
Book of spellsSałatka, w której bazą jest delikatna kasza bulgur (może być z vermicelli ), do tego kilka smacznych dodatków. Składniki: -10 dkg kaszy bulgur -20 dkg mrożonego groszku -pojedynczy filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -6 średnich ogórków konserwowych -2 cebulki szalotki -kilka suszonych pomidorów -ok. 2 l bulionu warzywnego -majonez Jajka gotujemy na twardo. Do trzech garnków wlewamy
Maminek kulinarnybazylią lub podać jako sałatkę. Kasza orkiszowa, choć zawiera gluten jest tolerowana przez osoby uczulone na gluten. Jest lekkostrawna i korzystnie wpływa na odporność organizmu. To cenne źródło błonnika i witamin z grupy B. Osobiście uwielbiam orkisz. Już dawno temu zamieniłam na niego pszenicę. Kaszę orkiszową chętnie przygotowuję do gulaszy mięsnych i warzywnych, a także zamiast owsianki. Dziś proponuję
KucharzycaKurczak bardzo często gości na naszym stole, pyszny jest pieczony , nie wiele gorszy smażony, no i kotlety z kurczaka, szczególnie z kruchą sałatką Gdy zaczyna brakować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek
kgwjanczewoDzień dobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza
Chilli Czosnek i OliwaNasza nowa wersja sałatki z tuńczykiem. Tym razem z orkiszem z vermicelli i pomidorami. Warto spróbować. Składniki: -10 dkg kaszy orkiszowej z vermicelli i pomidorami -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju -puszka drobnego groszku konserwowego -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -3-4 ugotowane jajka -kawałek pora -majonez -sól, pieprz -bulion warzywny Pora kroimy na drobno. Ogórki
Maminek kulinarnymożemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy
Smak mojej kuchnilistkami pietruszki. Idealnie pasować będzie sałatka z pomidorów z cebulą lub szczypiorem. Z tej ilości składników wyjdą Wam 4 średnie porcje lub obiad dla pary 2+1 albo dla trójki dorosłych głodomorów. SKŁADNIKI 200g kaszy pęczak 250g pieczarek 150g dobrej, mocno przyprawionej i nie bardzo tłustej podwędzanej kiełbasy 150g cebuli 100ml piwa 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego, może być
Karo in the KitchenBardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na pak choi trwa w najlepsze, więc dziś kolejny tegoroczny przepis na zastosowanie tej chińskiej kapusty. Tym razem na surowo w sałatce z dodatkami sezonowymi
Weekendy w domu i ogrodzieZe Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne. Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej
Maminek kulinarny