Sałatka jarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu(...)łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu Marchewkę, pietruszkę i seler przełożyć do garnka. Zalać bulionem do przykrycia warzyw, dodać przyprawy. Jeżeli trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne
Pełny talerzProsta zupa krem z dyni Rozgrzewający krem dyniowy Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową
Cztery FajerySałatka z mozzarellą i pomidorami to pyszna, a także odświeżająca propozycja. Połączenie chrupiącej kapusty pekińskiej, soczystych pomidorów, kremowych kulek mozzarelli oraz aromatycznych oliwek i cebuli sprawia
Via Gustotwarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakie smaki preferujemy – dzięki zielonej salsie warzywna potrawa zyska głęboki, ziołowy aromat, a salsa czerwona sprawi, że pieczone warzywa staną się wyrazistsze i ostrzejsze w smaku. Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty
jakszef.plmyśl takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze doprawione. Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez oleju na samej natłuszczonej patelni, można je podać i na obiad i na kolację. Nam najlepiej smakowały z samą sałatką polane łagodnym ketchupem
Wanilia i Kardamonżadnego wyszukanego sprzętu (w przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami
Chilli Czosnek i Oliwa(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sajgonki z piekarnika Sajgonki to bardzo popularne danie wywodzące się z kuchni chińskiej oraz krajów Azji Południowo-Wschodniej. Sajgonki mają postać mini krokietów
Przepiski.plZ jesiennych warzyw najbardziej lubię buraki, radicchio i fenkuł. Te dwa ostatnie za ich oryginalne smaki i kształty. Dominują w moich jesiennych sałatkach. Dziś kolejny pomysł
Weekendy w domu i ogrodzieJesień to czas, gdy przy okazji różnych wypieków, wrzucam do piekarnika czerwone buraki i dynię, by mieć je do bieżącej konsumpcji w sałatkach. Tym razem dynię
Weekendy w domu i ogrodziePo ugotowaniu bulionu często zostaje nam sporo warzyw. Mnie ich szkoda wyrzucić i dlatego albo wyjadam, albo robię z nich sałatkę jarzynową. Dziś zapraszam na sałatkę
Weekendy w domu i ogrodzieMłode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem
To co kochamO tej porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama
Salonik smakówCzęsto nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny
Salonik smakówbardzo popularny w wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem w roli głównej, choćby z tego względu, że jego właściwości zdrowotne(...)porem, por z mięsem, sałatka z pora - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka -patatesli pırasa corbası. Zupa porowo - ziemniaczana - składniki 3 duże pory, tylko biała część 1 cebula 2 średnie ziemniaki opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu - warzywny, drobiowy lub wołowo-drobiowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapostaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki kiszon e do obiadu. W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę
Smaczna Pyza