spróbować i przekonać się, że śledź jest dobry i śledź to fajny smak. Zrobienie tych śledzi jest tak banalnie proste, że małym nakładem pracy dostajecie pyszną sałatkę. Potrzebujemy: 0,5 kg filetów śledziowych (filety moczymy 3h w mleku) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 1 średnia cebula 1 średnie, twarde jabłko 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól
ladykitchenMyśląc o sałatce, przed oczami najczęściej staje nam jarzynowa lub śledziowa. Podczas Wielkanocy czy Bożego Narodzenia to wręcz obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Czasami jednak nawet te uwielbiane przez nas sałatki potrafią się przejeść. Warto wtedy poszukać nowych kulinarnych inspiracji! Co to jest sałatka? Posiłkując się definicją ze słownika PWN, sałatka stanowi potrawę, na którą składają się: drobno pokrojone warzywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów
Ogrodnik w podróżywschodnim rodowodem, coraz popularniejsza w Polsce. Popularność tę zawdzięcza prostocie i jednocześnie udanemu połączeniu słodyczy czerwonych buraczków i zdecydowanemu smakowi filetów śledziowych. W internecie można znaleźć wiele przepisów nieco różniących się od siebie. Jedno jest pewne – w oryginale sałatka układana jest warstwowo, co jest znakiem rozpoznawczym większości rosyjskich i ukraińskich sałatek. Mnie ten pomysł nie przekonuje i wolę kiedy smaki(...)octowej, a nie z oleju, a majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 niewielkie cebule majonez
Trzeci talerzSałatka, która często pojawia się w internecie pod nazwą Szuba lub Śledzie pod pierzynką. W moim starym zeszycie nazywa się po prostu sałatką warstwową :) Jak zwał tak zwał, w każdym razie jest pyszna :) Polecam nie tylko z okazji Świąt, ale np. jako niedzielną sałatkę :) I warstwa -2-3 filety śledziowe drobno pokroić, wyłożyć na dno półmiska. II warstwa
Kulinarne przemysleniacytryny do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, słodka olej do smażenia opcjonalnie cukier Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie w sosie salsa Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę. W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję
Uwaga Babcia Gotujesoku z cytryny do smaku: sól, pieprz papryka ostra, 2 szczypty cukru olej do smażenia Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę. W tym czasie gdy moczą się śledzie
Uwaga Babcia Gotujefiletów śledziowych a’la matias około 200-250 gramów marynowanych grzybków, mogą być marynowane pieczarki około 250 g cebuli około ½ szklanki oleju – ja użyłam oleju lnianego mały pęczek natki pietruszki do smaku: około łyżeczki soku z cytryny pieprz grubo mielony opcjonalnie sól Link do filmiku z przepisem na: Śledzie proboszcza Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam
Uwaga Babcia Gotujesuszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką około 350 g cebuli – 3-4 sztuki około 50 ml oleju do smażenia(...)ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 kulki jałowca sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Suszone grzyby przekładam do rondelka
Uwaga Babcia Gotujeśledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków) 2-3 małe dymki ze szczypiorem 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju pieprz wykonanie
babka w formiepomidorowego około 50 ml oliwy (kilka łyżek) sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie
Uwaga Babcia Gotujełyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po węgiersku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie
Uwaga Babcia GotujeSwojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Bon appetit mon amieokoło 1 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy) słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie
Uwaga Babcia Gotuje