gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się(...)wpadniecie ze znajomymi do pizzerii, postaraj się: bardzo wolno jeść - im dłużej żujesz, tym mniej zjesz nie popijać piwem, colą, fantą itp. - do picia zamów po prostu zwykłą wodę - pizza sama w sobie nie jest najlepszym wyborem żywieniowym, nie musisz sobie dokładać. Nie rób sobie wyrzutów , jeśli coś pójdzie nie tak, ale też nie podchodź do sprawy na zasadzie "zjadłam
Powiedz dietom nieDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwasobie popijając kawkę i czekając aż słońce odrobinę się przesunie ukazując najpiękniejszy lazur wody. Robimy milion fotek i ruszamy dalej, na klify. Po drodze kupujemy na wynos kanapki i sałatki w La Pescaria oraz Aperol Spritz w Ristorante Meraviglioso i robimy sobie piknik...na klifie, nad tą piękną lazurową wodą. Ten dzień jest magiczny, wydaje się wręcz nierealny(...)jedziemy do Brindisi . Mamy jeszcze trochę czasu, więc zwiedzamy okolice portu. Odwiedzamy Betty Cafe , w której pijemy ostatnie już cappuccino i przegryzamy ostatnie cannoli. Przy okazji kupujemy też pizzę na wynos, którą zjemy już na lotnisku lub w samolocie. Na lotnisku oddajemy samochód i po odprawie udajemy się jeszcze do strefy bezcłowej po pamiątki. Z łezką w oku zajadamy kupioną
Zawsze głodna!dotyczy tych przekąsek i dań, które świetnie smakują i choć na chwilę podnoszą nasze zadowolenie z życia. Bo kto nie lubi zjeść pysznej zapiekanki z dużą ilością sera, kawałka pizzy lub przepysznego ciasta czekoladowego? Wszystko to, co przypomina nam radosne chwile, będzie przez nas pożądane jesienną porą. Czas więc na przygotowanie wytrawnych przekąsek, które umilą nam wieczory. Pamiętajmy jednak(...)kolejnych zbiorów. Jakie grzybowe przetwory możemy zrobić? Najbardziej znany sposób to obgotowanie grzybów , a potem zalanie ich octową zalewą, czyli ich zamarynowanie. Marynaty doskonale smakują jako składnik sałatek, koreczków lub jako samodzielna przekąska. Marynując małe i średniej wielkości grzyby, używamy tylko ich kapeluszy – trzpienie w octowej zalewie stają się twarde, a przez to też niesmaczne. Ciekawą i zdrowszą propozycją
Codzienna kuchnia niecodziennacały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być(...)średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac albo macie
Karo in the Kitchenjest to widoczne jeszcze mocniej – gotowanie dla znajomych, przyjaciół, a czasem nawet rodziny jest tu ewenementem. Przygotowanie prostego przyjęcia to czarna magia – łatwiej jest przecież zadzwonić po pizzę czy sushi, zamówić catering lub skorzystać z pomocy mamy, która nigdy nie odmawia. Ja uważam, że zawsze warto dać jakąś cząstkę z siebie. Przygotować coś samodzielnie od serca dla ludzi(...)przystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między
Poezja smakuSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!