Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 227Remont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta. Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba
Dzieje kuchennej Wiewióry
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 233Bardzo dobra, orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej. Z dodatkiem chili, natki pietruszki, szczypiorku i koperku. Z pysznym miodowym winegretem, do którego dodałam odrobinę majonezu.
cool and minty
Tęczowe owoce w szampańskiej galaretce 156Owoce zatopione w galaretce z szampana to deser – sałatka tylko dla dorosłych. Ułożone kolorystycznie tworzą swoistą tęczę. Można użyć tutaj dowolnych, sezonowych owoców. Ogranicza nas tylko pojemność pucharka lub wysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu(...)można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach • borówka amerykańska • ciemne i jasne winogrona • truskawki • maliny • brzoskwinie Galaretka • 500 ml słodkiego wina musującego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: • W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce od najciemniejszych do najjaśniejszych. • Truskawki i brzoskwinie pokroić, reszta owoców
To co kocham
Złociste pieczone ziemniaki z kminkiem 197leczenie stanów grzybiczych lub bakteryjnych skóry, łuszczycy i wyprysków. Składniki (na 1 porcję): 3-4 ziemniaki obrane ze skóry 3 łyżki oliwy pół łyżeczki nasion kminku pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne w proszku pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki soli Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy. Ziemniaki pokroić na kawałki(...)przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić. Podawać samodzielnie lub jako część dania głównego (u mnie z królikiem pieczonym w winie i kiełkami rzodkiewki). ------ Inne dania z kminkiem: Wytrawna sałatka owocowa z mango Warzywne samosy Chleb wileński ze śliwką Królika, którego podałam do pieczonych ziemniaków, trzymałam w naczyniu na balkonie. Zobaczcie, co natura wyrzeźbiła na wewnętrznej stronie pokrywy. Wybaczcie pozostałości
Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z tofu 221Wszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni do miski wrzucamy składniki na sałatkę wraz z tofu wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Surówka z czerwonej kapusty 395wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej. Dzisiaj na obiad była surówka . Składniki na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1 łyzeczka cykru 1 cytryna - sok ( może być mniej) Wykonanie Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku(...)piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić. Do sałatki można zamiast jabłek dodać mandarynki lub pomarańcze
Eli Gotowanie
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 221Codzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale
Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! 616Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam! Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu(...)może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu *** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, studzimy. Mięso z podsmażoną cebulką mielimy. Do masy
Blog z Apetytem
Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto 242Większośc z nas wykorzystuje pesto jako dodatek do makaronu.Ja chciałabym dziś Wam pokazac co jeszcze możemy przyrządzic z jego dodatkiem.Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym
Ostra na Słodko
Sznycle z indyka w sosie 456komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Sznycle obsmażamy na oleju, dodajemy szklankę rosołu, 2 łyżeczki soli i pieprz i dusmiy(...)syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu. Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków
prawdziwe jedzenie
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym 416Zapraszam na przepis na kurczaka w aromatycznym i kremowym sosie śmietanowo-porowym. Prosty i niewymagający dużego nakładu pracy pomysł na pyszne danie obiadowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.pl
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 246Nigdy, przenigdy nie byłem miłośnikiem słodkowodnych ryb. Tak na prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli
BaRepas
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 1979 sierpnia udało mi się zorganizować jubileuszowe, 30 już spotkanie warszawskich Blogerów Kulinarnych na Polach Mokotowskich. Było to nasze czwarte spotkanie zorganizowane w formie pikniku
Słodkie Przyjemności
Sery włoskie – Parmigiano-Reggiano, Gorgonzola i inne skarby 68jest delikatniejsza i bardziej kremowa, idealna do smarowania pieczywa czy jako składnik sosów. Gorgonzola Piccante natomiast ma ostrzejszy smak i bardziej kruchą teksturę, co czyni ją świetnym dodatkiem do sałatek i pizzy. Produkcja tego sera odbywa się głównie w regionach Lombardia i Piemont, gdzie tradycje serowarstwa przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niepowtarzalny smak Gorgonzoli sprawia, że jest ona popularna(...)komponuje się z innymi składnikami, dlatego jest tak chętnie używana w kuchni włoskiej. Świeża mozzarella najlepiej smakuje w połączeniu z dojrzałymi pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek, tworząc klasyczną sałatkę caprese. Jej popularność nie zna granic, a jej prostota i wszechstronność sprawiają, że jest nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie. Mozzarella di Bufala jest produktem chronionym oznaczeniem DOP, co gwarantuje
CityTaste
Maj na talerzu – okiem rolnika 120niestosowanie nawozów azotowych powoduje, że rośliny rosną wolniej, zgodnie ze swoim rytmem. Naturalne tempo wzrostu pozwala na dłuższe nasłonecznienie, a co za tym idzie uzyskujemy lepszy smak, bardziej wyrazisty, słodki. Najlepszy sposób uprawy to uprawa w zgodzie z naturą, z sezonowością roślin. Rzodkiewki, sałaty, szczypiorki smakują lepiej wiosną, gdy powoli zaczyna się robić ciepło. Pomidory, fasola czy papryka to rośliny(...)które do pełni smaku potrzebują bardzo ciepłych, długich, słonecznych dni. Warzywa korzeniowe natomiast najlepszy smak osiągają jesienią, gdy są już dojrzałe. Zimowy pomidor ze szklarni nigdy nie będzie tak słodki i soczysty jak ten zebrany w sierpniu z pola. W gospodarstwie Warzywniczek uprawiamy warzywa na zasadach stosowanych w gospodarstwach ekologicznych. Używamy nawozów pochodzenia naturalnego takich jak obornik. Opryski w znacznej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!