Niezbędnik każdej dobrej gospodyni to przede wszystkim: ostry nóż, deska do krojenia i dobra patelnia. Bez tego ani rusz. Wie o tym ten, kto próbował pokroić coś nienaostrzonym nożem i ten, kto w myślach pomstował na przywierające do patelni dania. O ile na noże nigdy w mojej kuchni nie narzekałam, o tyle z patelniami to już inna historia. Przyznać muszę(...)prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko
Smaki Na TalerzuNiezbędnik każdej dobrej gospodyni to przede wszystkim: ostry nóż, deska do krojenia i dobra patelnia. Bez tego ani rusz. Wie o tym ten, kto próbował pokroić coś nienaostrzonym nożem i ten, kto w myślach pomstował na przywierające do patelni dania. O ile na noże nigdy w mojej kuchni nie narzekałam, o tyle z patelniami to już inna historia. Przyznać muszę(...)prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko
Smaki Na Talerzuznajdziecie także sprawdzone przepisy zgodne z zasadami diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską(...)sterydów i cytostatyków stany po przeszczepach narządów niewydolność nadnerczy krańcowe wyniszczenie organizmu nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia krańcowa marskość wątroby dializa nerek nadczynność tarczycy cukrzyca typ I ostra porfiria niedoczynność nadnerczy okres ciąży i karmienia piersią Jest oczywiste, że dieta warzywno-owocowa nie zawsze jest dla nas łatwa, prosta i przyjemna. Nie róbmy także nic na siłę
Kulinarne przygody GatityNuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych to bardzo zdrowa wersja popularnego przysmaku z fastfoodu. Nuggetsy z kurczaka to małe kawałki piersi z kurczaka pieczone albo smażone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na dyni ę zbliża się wielkimi krokami ( u niektórych to w sumie już się zaczął!). Ja ze swojego ogródka zerwałam już kilka ogromnych sztuk zasadzonych
Ostra na Słodkoznam osoby która powie że nie lubi frytek. A jeśli słyszę (albo czytam) u kogoś ostro trenującego że ziemniaki to samo zło, śmieję się pod nosem. Ok, może odgrzewane mrożone pseudofrytki z McD, albo te gotowane w wołowym łoju to zawał/zator/cukrzyca w pigułce, ale takie? Nie ma co demonizować, wszystko jest dla ludzi – byle z umiarem i z głową(...)możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki
Karo in the KitchenWiele hałasu o nic – bo karczoch to taki szlachetny chwast. Ale ma w sobie to coś, dlaczego warto go uprawiać, umieć przyrządzić i jeść . Karczoch ma
Karo in the Kitchenwiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy(...)wieprzowe! Zdecydowanie warto spróbować kilku rodzajów. Mamy do wybory np. kiełbaskę nadziewaną rozpływającym się serem żółtym. Dzięki wpływom węgierskim dostaniemy kiełbaskę z dużą ilością mixu papryki słodkiej i ostrej, zwykłą białą kiełbaskę oraz tzw. currywurst. Klasycznie podaje się to wszystko z ketchupem i musztardą oraz kromkami ciemnego chleba. Do tego można zamówić zimne piwko, wino czy inny napój
Right Behind The KitchenZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli nazwa Pomelo kojarzy Wam się tylko z owocem pora to zmienić! Przyszedł taki dzień, w którym postanowiłam przejść na dietę... no dobra to co teraz
Dzieje kuchennej WiewióryPieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest produkowana przemysłowo, ale wydobywana ręcznie, płukana górską wodą i suszona na słońcu. Sól czarna, Kala Namak , jest wydobywana i używana głownie w Indiach. Słona w smaku i ostra w zapachu (porównywanym do zapachu zepsutych jajek), jest naturalnym ciemnym halitem z domieszką związków siarki (siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru). Występuje w kolorze od brązowo-różowego do ciemno fioletowego(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady
Karo in the KitchenNajpierw miałam obiektyw Canon 18-55 mm , jednak szybko przerzuciłam się na obiektyw Canon 50 mm f 1.4 . Obiektyw ten gorąco polecam - daje jasne i ostre zdjęcia i można go kupić za rozsądną cenę. Jestem zadowolona ze swojego sprzętu. Cały czas uczę się wyciągać z niego więcej. Fotografuję w trybie manualnym, ostrość na zdjęciu także ustawiam ręcznie. Pliki zapisuję(...)bardzo szybko, zaraz po jej przygotowaniu. Inaczej straci ona świeżość i na zdjęciach będzie to od razu widoczne. Staram się trzymać tej zasady, szczególnie w przypadku potraw takich jak sałatki. Rozkładam więc tło i statyw, montuję aparat, ustawiam wybrane wcześniej naczynia, sztućce i ściereczki. Dopiero wtedy zmierzam do kuchni. Stylizuję potrawę Potrawa tak po protu nałożona na talerz prawdopodobnie
Chilli Czosnek i OliwaZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj
Jem więc JestemZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj
Jem więc Jestem