być trochę kapusty kiszonej, mała garsteczka Przygotowanie : Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. Odparowujemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku (mi smakują paszteciki takie dość ostre). Jeśli chcemy paszteciki z samymi pieczarkami, to farsz gotowy. Jeśli nie, to dodajemy drobno pokrojoną kapustę kiszoną i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo(...)szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji
dobra gospodyni dom wesołym czyniDzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy
Chilli Czosnek i OliwaTłoczone na zimno oleje zadomowiły się w naszej diecie już wiele lat temu. Ich korzystny wpływ na zdrowie trudno przecenić, a tradycja stosowania olei w medycynie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki(...)mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby następnego dnia od ręki zrobić prostą sałatkę. Sprawa jest prosta i do szybkiego ogarnięcia. Trzeba mieć tylko pomysły. Jak widzisz, ważne jest nie to co masz w lodówce, ale w głowie. Ale jak wymyślić przepisy na cały
Niedzielny kucharzchcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund , a przygotowanie kremu(...)MyCook nad innymi dostępnymi na rynku robotami wielofunkcyjnymi. Wystarczy wrzucić do naczynia głównego kostki lodu i i włączyć urządzenie – noże naostrzą się same. Unikniemy w ten sposób kosztów wymiany ostrzy na nowe. Motylek – służy do przygotowywania sosów, kremów, majonezów, bitej śmietany, piany z białek i ubijania masła. Pełni też rolę mieszadła, które zapobiega przywieraniu potraw do ścianek naczynia głównego
Cztery FajeryZebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)około 10 minutach gotowania zupy wraz z mięsem sprawdzam smak. Specjalnie nie doprawiałam jej wcześniej licząc się z tym, że przyprawy z pulpetów także dodadzą sporo smaku. Doprawiłam zupę ostrą papryką (płatki chili) oraz brakującą ilością soli. Po kolejnych pięciu minutach mięso było już dobrze ugotowane. Postanowiłam dodać jej nieco faktury i dodatkowo podkreślić smak rukoli, która miała być
PichceniomaniaPierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub
cool and mintyprzygotowania ogórków kiszonych z 2 kg ogórków gruntowych wykorzystuję 5 słoików o pojemności 810 ml. Z reguły do słoików układań średniej wielkości ogórki gruntowe. Duże ogórki przerabiam na sałatki , a małe ogórki na korniszony lub ogórki po zbójnicku . Te większe ogórki niestety mają już dużo pestkowego środka, przez co po ukiszeniu ogórki zrobiły by się miękkie i puste w środku(...)paski, które oddadzą więcej smaku i aromatu. Pamiętajcie, że chrzan, poza tym, że nadaje ogórkom twardości, to od niego zależy również ostrość ogórków kiszonych. Więc jeśli nie lubicie mocno ostrych potraw, to lepiej nie przesadzać z jego ilością. Czosnek pozbawić łupinek, a następnie każdy ząbek zgnieść nożem (dociskając go na płasko, by nieco zmiażdżyć ząbek czosnku). Ewentualnie można czosnek pokroić
Kulinarne PrzebojeDzień dobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem
Chilli Czosnek i OliwaWiększość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czas moczenia do 6 godzin. Zioła w doniczce - z reguły ciepłolubne i potrzebujące dużo światła do prawidłowego wzrostu. Najprostsza w uprawie jest rzeżucha o ostrym i pikantnym smaku. W starożytnym Egipcie wykorzystywana jako lekarstwo i kosmetyk, lista cennych substancji w niej zawartych jest dość długa :). Będzie bardzo pomocna przy oczyszczaniu organizmu, może też poprawić stan naszych(...)organizm m.in. obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, podnosi odporność organizmy, uodparnia na stres, dodaje witalności i siły. Można ją jeść na surowo, dodawać do surówek i sałatek, parzyć herbatki i robić nalewki. Może wzmagać działanie leków uspokajających i na nadciśnienie dla tego osoby zażywające takie leki powinny się wcześniej skonsultować z lekarzem
SzczyptaSmaQmoim blogu, niezależnie od upodobań smakowych czy wieku, każdy znajdzie coś dla siebie. Często przygotowuję makarony w wersji na ciepło, czy decyduję się na ich przygotowanie w formie sałatki na zimno. Takie rozwiązanie pozwala na ich wcześniejsze przygotowanie przez co z łatwością można zabrać je do pracy i spożyć np. w formie pełnowartościowego obiadu. Często zabieram do pracy także makaron(...)oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji, ja zwykle korzystam z 1 średnio-ostrej chilli do proponowanej ilości sosu. Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je na patelnię i wlej wodę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sos powinien dusić się 5-8 minut
nietylkopasta.plCóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzed Wami JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady . Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto jest lekkie niczym chmurka, a
Kuchnia ŁukaszaZostało mi jeszcze sporo sałaty w warzywniku, ale jesienna aura sprawia, że jakoś nie mam ochoty na sałatki. Za to z przyjemnością sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam(...)rzą zwrócony do Mekki, Żyd czytał Torę, Niemiec Lutra, Polak gromnicę palił u stóp ołtarzy w Częstochowie i na Ostrej Bramie. Tutaj był środek ziemi, oś wszechświata, nagromadzenie braterstwa i nienawiści, bliskości i obcości
Weekendy w domu i ogrodzie