sałatka sprawdziła się jako porcja dla 3 osób, lecz jeśli chcecie obdzielić większą ilość domowników, koniecznie zwiększcie składniki. 6-8 średniej wielkości ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 100 g fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonej) 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dressing: 1 ząbek czosnku 2 łyżki ostrej musztardy
Smaki Na Talerzusałatkę? Porcje nie są duże, ale są smaczne i sycące:) No i przy wykorzystaniu odpowiednich produktów – bez laktozy;) Na 4 porcje: 100 g mrożonego groszku 2 dymki 1-2 mini sałaty rzymskie ok. 150 g wędzonego pstrąga 1/2 pęczka rzodkiewek 200 g twarogu bez laktozy Mlekovita 2-3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita sok z cytryny szczypta ostrej
Smaki Na Talerzuostry, wtedy daj więcej chilli, słony- więcej sosu sojowego czy słodszy- więcej miodu; duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1 godzinę grzyby odsączyć z wody i posiekać na małe kawałki, dodać do garnka w kubku połącz jogurt z mąką, zahartuj gorącym sosem i dodaj do garnka, wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć gotowe podawaj z ryżej i sałatką orientalną
Oka w rosole czyli KaFka gotujesałatki Marzena zachwycała się wiosną - ta usłyszała to i zaczęła się z nami lekko droczyć. Takie są uroki życia na północy. Za to mamy zawsze mnóstwo świeżego morskiego powietrza, a niektórzy twierdzą, że można się odżywiać tylko nim. I słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;) Składniki: 1 puszka fasolki flagolet 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego
zadanie-gotowanieparasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną
W kuchni Karmel-itkipół godziny na sicie. Puszczą wodę, a razem z nią – gorzki sok. Wypłuczcie je dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Skórkę trzeba w kilku miejscach podziurawić ostrym nożem, bakłażany nie popękają w czasie pieczenia i zachowają formę. Ułóżcie je przekrojoną stroną do góry na kratce w blaszce do pieczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Wlewamy(...)przyrumieni. Ja swoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane piętno ;) Idealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek
Karo in the KitchenNasiona zebrane – ten pomidor był naprawdę pyszny. Najsłodsza z „zebr” jakich było mi dane spróbować – winna, zdecydowana, o smaku ciemnych odmian, bardzo aromatyczna i soczysta. Sama przyjemność, idealna na sałatki, a ze względu na swój fantastyczny mocny kolor – super sprawdzi się do marynowania w całości. 50 Brad’s Atomic Grape – USA, Kalifornia, 75, 200, G, T Kolejny Kalifornijczyk Brad(...)mocno utrudniony przez rusztowanie. Nie miał żadnych problemów z wiązaniem – zaczął zawiązywać owoce już w czerwcu i to od parteru. Krzak cały oblepiony owocami w nieregularnym, kiełbaskowatym kształcie z ostrym dzióbkiem, po 5-9 owoców w gronie. Bardzo produktywny! Dojrzały, bogato prążkowany pomidor nabiera na skórce bursztynowego koloru, w środku zostaje zielony. W smaku – podobny do Green Zebra, owocowy
Karo in the KitchenSurówka z kapusty pekińskiej i pora, to było dla mnie odkrycie tegorocznych Świąt. Jadłam ją u teściowej i nigdy bym nie wpadła chyba na takie połączenie
Mieszam w GarnkuOstatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie
Dzieje kuchennej WiewióryWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 6 zie mniaków, 5 ogórków małosolnych, pęczek koperku, 2
JejKuchniaOkoło 300 kcal. Przepis dla jednej osoby: - Duża garść sałaty lodowej - mały por - 3-4 ogórki świeże gruntowe - 60 g fety - 140 g piersi z
Pasje JolkiNigdy nie wiemy co się kryje w kupowanych przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie
Kuchnia Łukaszaostrą lub łagodną. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię niewielkie porcje ciasta kurczakowego, tworząc małe placuszki. Smaż po kilka minut z obu stron aż się pięknie zezłocą. W trakcie smażenia przygotuj sos. Wymieszaj majonez Kielecki, jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek. Kurczaka podawaj z sosem czosnkowym, pysznie smakuje z sałatką
nietylkopasta.plnimi nabierać sos. Sprawdzają się idealnie na każdej imprezie i zawsze wraca pusta miska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 4 pomidory(...)puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g gęstego jogurtu naturalnego - 15 dag sera żółtego, oscypek tez się świetnie komponuje - 6 łyżek majonezu - czipsy tortilla - sól, pieprz, wędzona ostra papryka - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zarumieni dodajemy mięso, smażymy razem kilka minut, dodajemy sól, pieprz i paprykę, wlewamy passatę i smażymy
Apetyczna babeczkatopienia – nie mieszaj Po kilku minutach cukier zacznie się topić, teraz możesz delikatnie wymieszać, by rozpuściły się wszystkie grudki. Stopniowo wlewaj ocet – uważaj na reakcję – chwilowy ostry zapach i awanturę na patelni – wszystko to powinno się wydarzyć ;p Podgrzewaj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu – około 7 minut. Jeśli cukier Ci się poskleja, pozwól(...)potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Składniki 100 g cukru trzcinowego 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!