sałatka na grilla - 2574 przepisów (strona:135/172)

Shawarma z kurczaka 680

kmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka  2-3 małe(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny, przygotowaną marynatą zalać mięso i pozostawić na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc w lodówce. Mięso zgrillować na grillu elektrycznym albo smażyć z obu stron na silnym ogniu na zwykłej lub grillowej patelni, do czasu aż wierzchnia warstwa nabierze ciemnozłotego koloru. Zajmuje to łącznie około 15 minut. Usmażone mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
GRILLOWANY SER BRIE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ FASZEROWANY PIECZARKAMI 145

Pogoda za oknem nie przypomina lata. Raczej jesień. Pochmurno, co prawda bez deszczu, ale chłodno i wietrznie...Brr.. Miejmy nadzieje , że lato jeszcze sobie o

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar 229

postaci oliwa jest typowym libańskim śniadaniem w której moczy się miejscowy chleb i to tak naprawdę wszystko. Podaje się ją w ten sposób przed obiadem jako przystawkę lub do sałatek. Warto poszukać w sprzedaży. SKŁADNIKI: 1/2 kg pomidorków koktajlowych 150-200 g tofu 1-2 łyżki mąki kukurydzianej pęczek natki pietruszki garść listków mięty sól i pieprz do smaku(...)posiekaną miętą. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać pomidorki z kostkami tofu Na półmisku zalać winegretem Za'atar Podawać jako lekką przekąskę ale znakomicie nadaje się do mięsa z grilla zwłaszcza do jagnięciny, ale smakuje wybornie z każdym mięsem i rybą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Warzywa na patelnię z resztkami wędlin 109

Warzywa na patelnię z resztkami wędlin to pomysł na smaczne śniadanie, obiad czy ciepła kolację – ja traktuję je jako sycącą sałatkę na ciepło. Dzisiejszy wpis jest pomysłem na to jak wykorzystać resztki wędlin, tworząc z nich pyszne danie, tak by nic się nie zmarnowało. To danie jest u mnie wypadkową tego co akurat znajdę w lodówce, zawsze jednak świetnie(...)duże liście kapusty pekińskiej 1 cukinia 2 łyżki oleju roślinnego np kokosowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub innej zieleniny sól pieprz ulubiona mieszanka przypraw – ja użyłam przyprawy do grilla czosnek granulowany Jak zrobić warzywa na patelnie z resztkami wędlin: Wędlinę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju (ja lubię smażyć to wszystko w woku lub na bardzo dużej

Dorota Smakuje
Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą 170

Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane ziemniaki w boczku 222

Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 135

Kolejny przepis przygotowany podczas warsztatów Akademii Smaku Siemens . Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert , ale nigdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 148

Kiedy nikt nie patrzy, po cichu, w kąciku, Karo zajada się chipsami. Stety/niestety – te cieniutkie, solone skurw…ny są moją największą junkfood’ową słabością (zaraz obok

Karo in the Kitchen
Soczysta pieczeń z indyka. 243

Najbardziej soczysta pieczeń z drobiu jaką jadłem! Idealnie nadaje się do kanapek lub jako danie główne. Ja osobiście polecam jako pieczeń do kanapek.W danym przepisie podaję

Kuchnia Łukasza
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 173

Sezon grillowy jest jeszcze w pełni. Pogoda piękna, chęci na spotkania z przyjaciółmi są. Czas odpalić grilla i wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka(...)stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z  każdej strony. Podajemy z sosami,sałatkami.  Tak jak lubicie. Smacznego

ChilliJemy
Spaghetti bolognese prawdziwego mężczyzny 202

słoika. Przetwór własny teściowej. Chyba Ci w gardle nie ustanie... 9. Splądruj zapas przypraw żony. Dosyp do zawartości patelni co Ci w rękę wpadnie. Papryka, chili, pieprz, przyprawa do grilla. Akurat nie grillujesz, ale co tam! Kozieradka. Nie wiesz co to jest, ale może być! No i sól oczywiście.  10. Spróbuj. Za słone. Dolej jeszcze soku pomidorowego. Spróbuj(...)największy talerz, jaki w domu znajdziesz, wyłóż makaron. Następnie pół patelni mięsa z sosem. Coś nudno. Żona pod groźbą karalną zabroniła Ci zużywać szczypiorku, bo potrzebuje do sałatki dla gości. I tak użyj. No teraz jest kolor! 15. Po tych traumatycznych przeżyciach kuchennych, zasiądź przed telewizorem, z talerzem w jednym ręku i piwem w drugim. Skonsumuj treść stałą i płynną

Grunt to przepis!
Sałatka gado gado 93

pieprzu 4 jajka 100 g kiełków rzodkiewki 300 g kapusty pekińskiej 300 g marchewki 300 g selera naciowego 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie:  Grill nastawiłem na najwyższą temperaturę. Strąki chili umyłem, naciąłem wzdłuż, usunąłem pestki, strąki owinąłem aluminiową folią. Cebule w łusce przekroiłem, opiekłem razem z niedobranym czosnkiem, aż łuska cebuli stała się ciemnobrązowa(...)półtwardo. Wymieszałem z kiełkami i kapustą, ułożyłem na półmisku. Awokado przekroiłem na pół wzdłuż, usunąłem pestkę, obrałem skórkę. Miąższ pokroiłem na kawałki, skropiłem sokiem cytrynowym i dodałem do warzyw. Sałatkę polałem sosem, ugarnirowałem obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Sałatkę podałem na ciepło

R'n'G Kitchen
Sałatka "norweska" z grillowanym łososiem 208

blogu dawno nie zawitała żadna sałatka. Zdecydowanie czas to nadrobić.  W ramach kolacji, czy też lunchboxu do pracy polecić Wam chciałam jedną z moich ulubionych sałatek z grillowanym łososiem, wyrazistym parmezanem i idealnie skomponowanym sosem vingret z delikatnym dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis podstawowy znajdziecie ---> TUTAJ Spróbujcie koniecznie :) Składniki (2 porcje): 2 duże garści mixu sałat 1 marchewka(...)oczkach marchew. Pomidory kroimy na pół. Całość posypujemy 1/2 parmezany oraz połową grzanek. Wykładamy również rukolę.   Filet myjemy, posypujemy sola oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej lub grillu elektrycznym). Można to również zrobić w tosterze  z nakładką np do pannini :) Grillowanie powinno potrwać około 5 minut do zarumienienia ryby. Łosoś wykładamy na sałatę, posypujemy pozostałymi grzankami oraz

ChilliJemy
Juicy colorful spicy heaven 232

długiej słodkiej świeżej czerwonej papryki 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych garść posiekanej świeżej natki kolendry 100 g ugotowanego ryżu (jaśminowy, długi lub paraboilled Składniki sosu sałatki: 2 garście świeżej natki pietruszki 1 łyżka marynowanych paryczek jalapeño  1/2 świeżej papryczki chili 2 łyżki marynaty ze słoika z papyczek jalapeño 2 łyżki wody wyciśnięty sok z 1/2 limonki 1 pełna(...)wyłożone papierem do pieczenia lub folia alu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200-220 C i pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy w całości. Na osobnym płaskim naczyniu, układamy salatę, rukolę, szpinak, pokrojoną parykę, posiekaną bardzo drobno kolędrę oraz pora. Posypujemy ciepłym ryżem. Lekko mieszamy. Podpieczoną polędwicę wyciągamy z pieca

Lajtkraft food intolerance
Grillowany kurczak z frytkami z batatów 196

strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone i w miarę potrzeby grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie! Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek(...)minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu. Ja podałam swoje z szybką sałatką z ulubionego miksu sałat, pomidora i ogórka polaną winegretem. Prosto i szybko - smacznego

Cooking Monster
Picnic time 142

był tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście. Piknikowe menu: - STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA  DO MIĘSA: - 1 łyżka musztardy Dijon - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu(...)roszponkę, układamy pokrojone w koste papryki i w piorka cebulke. Polewamy oliwa oraz prószymy lekko sola. Do pudełeczka i gotowe. Na mocno rozgrzanego grilla, układamy sztuki mięska, obok kukurydze. Mięsko potrzebuje paru minut tylko z obu stron, aby pozostało mocno soczyste w srodku. Kukurydza winna byc opalona lekko

Lajtkraft food intolerance
Sałata z pomidorami, papryką i serem 133

porze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego(...)pomidorów, papryki i sera. Posypać piórkami szalotki. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i polać oliwą. Lekko przemieszać i podawać. ----------- Podobne: Resztkowa sałata z grzankami Mix sałat i ziół do grilla Sałata z makrelą i pomidorkami

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania