też nie wciąga. Nie żyję zgodnie z kalendarzem zdarzeń narzucających odgórnie - teraz czas na zabawę, jutro na przesłodzony wybuch miłości w postaci Walentynek. Wierna jestem jedynie świętom Bożego Narodzenia i Wielkanocy, cała reszta mogłaby nie istnieć (oczywiście z wyjątkiem moich urodzin;) Czy jestem zatem nudziarą? Smutasem, który z niczego nie potrafi się cieszyć? A może staroświecką panią, która(...)zamieszać zawartość naczynia i ponownie włożyć piekarnika na kolejne 30 minut. Wyjąć, przestudzić, usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek, czy innych celów, a resztę przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Gotową pastę można spożywać od razu lub przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. * przepis na biscotti zmodyfikowany
KUCHARNIAserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kapusta wigilijna sałatka z groszkiem fasola chrzan kluski z makiem ciasto makowe z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garówMakrela jest rybą tłustą, dlatego częściowo ogranicza łaknienie, a przy tym zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone. Pod względem
mojewypiekiinietylkoSernik Twix Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach…! A do tego znika w mgnieniu oka. To chyba mój ulubiony sernik. Polecam
Blog z ApetytemKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany
Moja Delicjasuszone owoce. Skład: daktyl*, żurawina* (20%), kakao*. Orzechowy sen o cynamonie Mogłabym nieustannie śnić zarówno o cynamonie jak i orzechach, bo uwielbiam i jedno, i drugie. Co prawda do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, jednak dla mnie te kuleczki mają zdecydowanie świąteczny akcent, z którym podobnie jak większość kojarzę cynamon i nic na to nie poradzę. Nie myśl sobie jednak(...)raczej delikatne w smaku, zdecydowanie mniej intensywnym niż w przypadku Rawnello, jak dla mnie idealne więc będą jako dodatek do porannego musli, roślinnych jogurtów (sojowego lub migdałowego) czy sałatek owocowych. Po przegryzieniu wyraźnie daje o sobie znać przyjemna ziemistość kaszy, a także ziaren i nasion, jeżeli więc te produkty często goszczą w Twoim menu, ta przekąska z pewnością przypadnie
Roślinna - blog wegańskiTu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki
Ugotowane pozamiataneMiodownik z orzechami i masą grysikową Dziś polecam Wam przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu
Blog z ApetytemWigilia to jedno z moich ulubionych Świąt. Oczywiście jest kilka rzeczy, które mogą pójść nie tak, zwłaszcza jeśli się pokłócimy z rodziną o politykę, dostaniemy zawału
Ugotowane pozamiataneTo będzie barszcz nad barszcze. Poza tym można go zrobić z wyprzedzeniem. W tym roku starałam się, żeby wszystkie wigilijne dania, które można zrobić wcześniej, a
Ugotowane pozamiatanedoskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także
Chilli Czosnek i OliwaDziczyzna dawnymi czasy często gościła na królewskich i szlacheckich stołach. Warto odejść od codziennej rutyny w kuchni i przygotować coś extra tym bardziej, że jest ku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!10 pomysłów na pyszne, łatwe i efektowne ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! Zebrałam tutaj 10 najpopularniejszych na blogu ciast. Do każdej propozycji jest podlinkowany przepis, wystarczy
Blog z ApetytemOrganizacja Sylwestra w restauracji, to nie lada wyzwanie dla całego personelu. Sprostać trzeba nie tylko dużej liczbie gości, ale też różnym gustom kulinarnym. Oprócz dań głównych
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do
Codzienna kuchnia niecodzienna