makarony i co ? Zgłodnieliśmy ! Dlatego nasza wycieczka zakończyła się na lubelskim Starym Mieście, w restauracji Browar Grodzka 15. Nie zgadniecie co jedliśmy ! ... Tak, tak - makarony. Były i takie na zimno, w sałatkach i w daniach na ciepło. Niestety, z racji popołudniowych planów, musiałam szybko opuścić lokal i wracać do domu. Zabrakło czasu na luźne rozmowy... Oj, będzie
kolorowotorcikowokoszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą tam lądować :-). Liście rzodkiewki to doskonały materiał na pesto, które wykorzystacie do makaronu lub jako dodatek do kanapki czy sałatki. Intensywnie zielone, aromatyczne i bardzo smaczne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku
Klaudynkowa kuchniabazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie traci smak i aromat
Kuchcik gotujemalinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaOstatnio u mnie bardzo brokułowo. Do brokuła dodaję różne dodatki i tworzę proste sałatki. Brokuł idealnie komponuje się z wieloma składnikami a sałatki z nim są
Monia miesza i gotujeostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje
Kulinarne przygody Gatitypołączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry łososia wędzonego - 2 łyżki zielonego groszku - rukola - posiekane zioła: pietruszka(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wmieszaj z ziołami, dodaj pozostałe składniki, ułóż na talerzu. Sałatkę polej obficie sosem (przepis poniżej). dressing: 5 łyżek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka musztardy angielskiej z curry, łyżeczka miodu
SMYKWKUCHNImakrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja wolę zrobić z niej jakąś pastę albo sałatkę. Ostatnio postanowiłem zrobić wersję „na bogato”: z makaronem, dodatkiem groszku i kaparów. Smakowała wybornie, a jak widać na załączonym obrazku, prezentowała się też całkiem nieźle. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemSOSIE PAD THAI! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM KURCZAK LUB INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE! KURCZAK W SOSIE ŚLIWKOWYM Z ROZMARYNEM! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z KURKUMĄ I CUKINIĄ! SAŁATKA Z KURCZAKIEM KURCZAK PIECZONY BEZ TŁUSZCZU Z WARZYWAMI! KOMOSA RYŻOWA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI! ZIEMNIAKI W MUNDURKACH, KURCZAK, SZPARAGI! MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM
SMYKWKUCHNIPrzepis na smaczną sałatkę z pierożkami tortellini, które od pewnego czasu są bardzo popularne w Polsce. Szybka i sycąca. Składniki: opakowanie tortellini z dowolnym nadzieniem 200 g sera żółtego puszka kukurydzy 200 g szynki 150 g pieczarek marynowanych 150 g papryki marynowanej 3-4 łyżki majonezu(...)sól, pieprz Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzi wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą. Kukurydzę odsączamy, resztę składników kroimy w kostkę. Zimny makaron łączymy zresztą składników, dodajemy majonez i przyprawy. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na pół godziny
e-PrzepisyKulinarneparuję fasolkę i bób robię to z większej ilości i wtedy mogę te warzywa wykorzystać następnego dnia do innych dań, na przykład do sałatki lub do przygotowania szybkiego i lekkiego obiadu. Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 50 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze 250 g bobu ugotowanego
Kulinarne przygody Gatityszybka i zdrowa sałatka, która nikomu nie będzie ciążyła zbytnio na żółądku. Doda energii i kolorów na parę ładnych godzin. Polecam szczególnie tym, którym zdrowe odżywianie nie jest obce i tym, którzy stawiają nacisk na lekko, syto, konkretnie! Składniki -makaron gryczany -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -glassa sojowa -nasiona czarnuszki sól i oliwa z oliwek do smaku -pomidor
Z Kuchni Do Kuchnisamym można je dodawać i łączyć z różnymi składnikami. Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką SKŁADNIKI: 150 g tortellini z mięsem 200 g sera żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypior PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Szynkę oraz ser żółty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki