Bardzo prosta sałatka ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Ser i jajka aby było szybciej starłam na tarce o grubych oczkach ale również można pokroić w drobną kostkę. składniki: 200 g sera żółtego gouda 50 g sera cheddar 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 średni por, biała i jasnozielona część majonez świeżo zmielony pieprz kolorowy Jajka ugotować(...)grubych oczkach. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Pora pokroić w pół plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem. Do smaku ewentualnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Sałatka jest najlepsza jak jest schłodzona i nieco się przegryzie
Monia miesza i gotujeDZIŚ SAŁATKA. Kolorowa , smaczna i zdrowa . Czym więcej składników tym bardziej smakuje i wygląda kolorowo. Skład dowolny ;-) Ja preferuję: sałata lodowa, obrane ze skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka, oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól(...)pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni bądź słonecznika. Znikam i idę ją zjeść;-) Smacznego
potrawyregionalnetureckiej , które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni: Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa(...)cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej. Kto ma ochotę na tę kolorową sałatkę?:) Piyaz turecka sałatka z fasoli na podstawie przepisu z Mediterranean Fresh Joyce Goldstein na 4-6 porcji czas przygotowania: 30 min. + czas gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli
Chilli Czosnek i OliwaKolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem
Moniki SmakołykiSałatka kolorowa i szybka do przyrządzenia, nie zawiera wielu składników i to jest jej plus :) Użyłam do niej : Kukurydzę Złocistą Bonduelle ( 1/2 puszki 425 ml lub cała 212 ml ) pomidory suszone - 3/4 słoiczka 280 g pęczek rzodkiewek szczypiorek Przygotowanie : Kukurydzę osączyć, umytą rzodkiewkę pokroić w kostkę Pomidory również rozdrobnić, tak samo postąpić ze szczypiorkiem Składniki wymieszać i polać(...)łyżkami oleju ze słoiczka z pomidorami. A na stronie : www.warzywneinspiracje.pl znajdziecie jeszcze inne ciekawe przepisy na sałatki z produktami Bonduelle
Proste PotrawyKolejna pyszna i eksperymentalna sałatka. Sałatka kolorowa i bardzo aromatyczna. Składniki paczka ulubionych warzyw np. mieszanka warzyw z działu mrożonki duży por świeży ogórek czerwona papryka puszka ananasa w kawałeczkach kukurydza w puszce 3 ząbki , małe, czosnku majonez+musztarda,pieprz+sól natka pietruszki Pora umyj i przekrój wzdłuż. Następnie poszatkujna paseczki. Zalej wrzątkiem, zostaw na minutę następnie odsącz(...)wody na sitku.Pozostaw do schłodzenia.Ulubiony mix warzyw mrożonych ugotuj,najlepiej na parze. Odstaw do przechłodzenia. Wymieszaj delikatnie warzywa z porem. Ogórek i paprykę zetrzyj na dużych oczkach.Wmieszaj w sałatkę. Przygotuj majonez z musztardy,majonezu,soli i pieprzu.Wymieszaj. Na końcu odsącz kawalki ananasa z zalewy i dodaj do sałatki. Przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku, mieszaj w sałatkę i odstaw
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam sałatki, których składnikami są świeże zielone liście sałaty. Ostatnio sporo takich u mnie gdyż w pełni staram się cieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych(...)nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym cyklu "fit" nie zabrakło również mięsa i ryb. A już dzisiaj kolorowa sałatka :) Kolejny raz częstuje Was selerem naciowym, który jest źródłem witaminy C, B, PP oraz kwasu foliowego. Warzywo to cieszy się również powodzeniem, gdyż jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicoś zmienić. I nie trzeba wygrzebywać bikini z szafy, by zmotywować się do jedzenia tylko zieleniny ;) Bardziej chciałabym Wam podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką
Pink EnvelopePolecam pyszną i aromatyczną sałatkę a la'caprese. Sałatkę zdrową i bardzo sycącą. Sałatkę kolorową i akuratniusieńko bardzo na czasie! Seler i burak królują na jesiennych straganach! Składniki duże buraki ćwikłowe jaja pomidory natka selera miód spadziowy musztarda ROLESKI sól himalajska różowa i pieprz do smaku migdały blanszowane SKWORCU Buraki ugotuj na parze. Ściągnij skórkę. Pokrój(...)pokrój na plastry. Przekładaj buraka,jaja i pomidory na półmisku. Dodaj natkę selera. Rozpuść miód w kąpieli wodnej i dodaj musztardy, szczyptę soli. Wymieszaj, powstanie aromatyczny sos. Polej nim sałatkę. Przed podaniem posyp tartymi migdałami blanszowanymi. Podana na półmisku PORCELANA BOGUCICE prezentuje się niezwykle apetyczne, a przy tym wykwintnie i elegancko. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizazwyczaj jestem bardzo rozdrażniona i nic nie sprawia mi przyjemności, a poprawa humoru to niedoczekanie. Zjeść jednak coś trzeba. Dlatego wyciągając z lodówki minimum składników, wyczarowałam pyszną sałatkę z magicznym kurczakiem. Składniki:Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, papryka słodka1 duża pierś z kurczaka1/2 puszki kukurydzy1 duży pomidor1/2(...)Wszystko dokładnie mieszamy.Warzywa umyć, pokroić i ułożyć na sobie.Na końcu dodać kukurydzę i mozarellę, wszystko podać w przygotowanym sosie w słoiczku.Kurczaka zgrillować, podać ciepłego.Szybka, zdrowa, fit, kolorowa sałatka gotowa do spożycia! :) najlepsza na poprawę humoru :) ewidentnie wygrała ze słodkościami na wieczór. Może to przez dodatek miodu i towarzystwo lampki wina ? ;) Spróbujcie sami
Kitchens AlphabetMiałam smaka na brokuły więc kupiłam i oczywiście zmieszałam pyszną sałatkę. Kolorowa i pożywna a do tego lekka bo bez majonezu, z sosikiem na bazie jogurtu. składniki: ok 300 g makaronu , u mnie penne rigate Lubella 2 nieduże brokuły (po 500 g) 5 jajek 450 g pomidorków cherry sos koperkowy 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego koperku sól(...)dobrze osączyć. Ugotowane brokuły podzielić na mniejsze różyczki, pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki, jajka pokroić w ćwiartki. Składniki ułożyć na dużym talerzu lub półmisku, polać sosem koperkowym. Składniki sałatki można też ułożyć w dużej misce jednak ja wolę na talerzu bo sałatka lepiej się prezentuje
Monia miesza i gotujemakaron Fit&Easy odkryje przed Tobą sekrety delikatnego smaku buraka Alto. Ta podłużna odmiana charakteryzuje się słodkim smakiem, wyjątkową soczystością, bez ziemistego posmaku. Dzięki niemu stworzysz oryginalną sałatkę, kolorową zapiekankę i każde danie, jakie tylko podpowie Ci wyobraźnia. Makaron doskonale smakuje na surowo oraz po upieczeniu, zblanszowaniu lub usmażeniu. Na opakowaniu zamieszczone są kulinarne inspiracje, po które warto(...)dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka
Z Majeczką w kuchniteraz nasze danie. Czy wpisuje się w ten klimat ? Myślimy, że tak. Zobaczcie i oceńcie. Najlepiej jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach. Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby) Sajgonki składniki : 2 opakowania papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy(...)szerokiej patelni. Jak olej będzie już rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem
vegetaniemasła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka wywaru z gotowania schabu 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i biały pieprz do smaku Natka pietruszki, oregano, tymianek i koperek Dodatki: Sałatka kolorowa z rukoli i pomidorów Kuskus Przygotowanie: Schab wieprzowy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grube plastry. Rondel z grubym dnem rozgrzewamy i delikatnie obsmażamy plastry schabu(...)białym pieprzem i solą, dodajemy posiekane świeże zioła. Ugotowane plastry schabu wyjmujemy z wywaru, układamy na talerzach np. po 2 plastry i polewamy sosem ziołowym, podajemy z kuskus i sałatką, resztę sosu możemy podać w sosjerce. Taka wieprzowa sztuka mięsa smakuje też doskonale w sosie chrzanowym z puree ziemniaczanym i buraczkami. The post Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiększość dzieci nie przepada. Słodycze Kupowane w sklepie słodycze nafaszerowane sztucznymi barwnikami i konserwantami zamieńmy na owoce podawane pod różną postacią. Niech to będą kolorowe sałatki owocowe, które ewentualnie można dosłodzić miodem. Wykorzystujmy suszone owoce, które możemy przygotowywać w sezonie wspólnie z dzieckiem. Atmosfera przy stole Jest to dość ważny(...)myślę, że oba tematy łączą się ze sobą :) Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was i że moje wskazówki przydadzą się :) Życzę zatem smacznych i kolorowych posiłków, które staną się dla całej rodziny miło spędzonym czasem :) W wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział: Dreszka - autorka tematu Dorota Iwona Magda - autorka wyzwaniowego banerka Marta
Codzienna kuchnia niecodzienna