salatka jajeczna - 579 przepisów (strona:31/39)

Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 187

prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy i musiałam na moment opuścić stanowisko kuchenne. Poza tym, że cebulka w tym czasie przyrumieniła mi się bardziej niż planowałam

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 145

prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko(...)zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy i musiałam na moment opuścić stanowisko kuchenne. Poza tym, że cebulka w tym czasie przyrumieniła mi się bardziej niż planowałam

Smaki Na Talerzu
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 264

Wszystkim nam wiadomo, że wedle polskiej tradycji gości nawet niezapowiedzianych nie można wypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś(...)kolendrą.  Na upieczony spód wykładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je delikatnie solą. Jako kolejną warstwę wysypujemy połowę żurawiny, dodajemy pokruszony ser wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę

Symfonia Smaków
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 196

blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady(...)zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna do truskawek, ananasa, lodów na bazie mleka i śmietany, kremów jajecznych jak creme brulee i budyń. Sól mielimy w moździerzu lub młynku razem z całą laską wanilii, i nasiona, i skórka, na bardzo drobno. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze

Karo in the Kitchen
Tarta cebulowa 258

dawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z żółtym serem i masą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda(...)piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku.  Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Proponuję podać ją w towarzystwie sałatki - na przykład taką

Wyprawy kulinarne
Omlet z kurkami, rukolą i camembertem 232

Dzisiaj kolejne „podejście” do rukoli i camemberta – po niedawno publikowanej sałatce czy też niegdysiejszych tostach . To jednak znane i lubiane przez wielu połączenie, więc na pewno warto je nieco „poeksploatować”. Ponadto aktualnie zaczyna się sezon na kurki, więc użyjemy również, a może przede wszystkim, tego składnika. Nie ma jednak przeszkód, aby przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki(...)czosnkiem odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni do omletów i naleśników na również dość silnym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, przez krótką chwilę ubijamy jeszcze masę jajeczną trzepaczką i od razu wlewamy na patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach zmniejszamy ogień do średniego. Omlet smażymy przez ok. 3 minuty, podczas których powinien stać się puszysty, a nawet zacząć lekko „wychodzić

Kulinarna Pokusa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 159

stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone, czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)chleb mediolański, pieczony w okrągłej wysokiej formie. Według legendy pochodzi z XVI wieku, kiedy to piekarz o imieniu Antonio zakochał się w księżniczce i upiekł dla niej złoty, maślano-jajeczny chleb. Na przestrzeni wieków przepis ewoluował i w XIX wieku, w czasie zjednoczenia Włoch, chleb został udekorowany kandyzowanymi wiśniami i zielonym cytronem, aby oddać kolorystykę włoskiej flagi. Panettone zazwyczaj kupowane

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 210

skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia.  5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków  1 spory fenkuł  oliwa z oliwek(...)drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem.  10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem  100 g mąki pszennej  100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej  20 g drożdży  2 szklanki mleka 3.2%  1 żółtko

SMYKWKUCHNI
Niedzielne, zdrowe śniadanie 260

Niedzielne, zdrowe śniadanie to nasza propozycja na fajny posiłek dający energię na cały dzień. Najlepiej przygotować go wtedy kiedy mamy wolne, albo odrobinę więcej czasu…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 182

Pigwa to owoc, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, zawiera bowiem dużo witamin, głównie witaminy B i C oraz minerałów: wapnia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuskie tosty z jajkiem 208

Francuskie tosty z jajkiem to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się „leniwy” niedzielny poranek. Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet ze szparagami 195

Omlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 345

przystawki podają jeszcze ocet balsamiczny – ja wolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między(...)Przygotowujemy 5-6 pucharków i do każdego wkładamy biszkopt – namoczony w kawie i podzielony na 3-4 kawałki. Następnie wsypujemy kilka malin i dodajemy 2-3 łyżki masy jajecznej. Na wierzchu układamy kolejną porcję namoczonego przez kilka sekund w kawie biszkoptu, przykrywamy masą jajeczną i posypujemy kakao. Ozdabiamy owocami i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Chwile spędzone przy dobrym

Poezja smaku
Makaron razowy z cukinią i kurczakiem 239

Makaron razowy z cukinią i kurczakiem to szybki, zdrowe i smaczne danie obiadowe. Taki makaron jest idealny dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Posiłek ten świetnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!