Szybki i pożywny lunch w pracy zawsze miło zjeść. Najważniejsze aby pamiętać o minimum 3 posiłkach w ciągu dnia, przyjmowanych najlepiej o stałych porach. Lunch do pracy powinien być przede wszystkim pożywny ale też i lekki, aby nie ciążył nam na żołądku. Komponując taki posiłek pamiętajmy aby był on bogaty w białko, np. pierś z kurczaka czy indyka, jajko(...)kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki Umieść na dnie słoiczka, dodaj komosę, kukurydzę, pierś z kurczaka drobno pokrojoną, sałatę i na samą górę pomidorki. W tej formię bez problemu przetransportujesz sałatkę w torebce czy plecaku. Przed zjedzeniem wymieszaj lub odwróć do góry nogami i potrząśnij! Smacznego
SMYKWKUCHNISzybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone jakimi jest skrobia zawarta w makaronie, powoli(...)wylewać). Tuńczyka odsączyć i rozdzielić na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą z suszonych pomidorów (ilość stosowna do upodobań), sprawdzić tylko jak bardzo jest ona słona. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchcik gotujeLekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą do pracy np. w szklanym zakręcanym słoiczku, doda nam energii na cały dzień. Składniki: 20 dag drobnego makaronu np. gwiazdki czy w kształcie ryżu 150 g wędzonego łososia 1 pomidor 1 czerwona papryka(...)zimnym makaronem. Przygotować sos winegret: Olej lniany przelać do zakręcanego słoiczka, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku sola i pieprzem, zakręcić słoik i kilka razy wstrząsnąć do połączenia. Sałatkę przełożyć do szklanych pucharków. Polać sosem, wymieszać przed podaniem. Smacznego
Wanilia i KardamonSmaczna sałatka z białą kaszą gryczaną, tuńczykiem, groszkiem, papryką oraz suszonymi pomidorami. Jest sycąca ale zarazem bardzo lekka. Przygotowałam ją na piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz(...)pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej lniany i czubrycę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do sałatki użyłam produktów
Bajeczna KuchniaSałatka bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i sycąca. Dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie (na chwile obecną np. Ja ;-))) ) Możemy przyrządzić ją zamiast obiadu i zabrać do pracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini
SMYKWKUCHNISałatka z mixem sałat, salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą to genialne połączenie smaków. Lekka, bardzo smaczna i błyskawiczna przekąska, idealna na śniadanie, podwieczorek, kolację lub do pracy, może stanowić pyszną przystawkę na domowych imprezach. składniki na 3 porcje 100 g salami w plastrach słoik suszonych pomidorów w oleju czerwona cebula opakowanie mixu sałat kula sera mozzarella sos 3 łyżki(...)pomidorów, dodajemy miód i musztardę, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na płaskim talerzu układamy sałatę, czerwoną cebulę, kawałki salami, suszone pomidory, na wierzchu sałatki umieszczamy pokrojoną mozzarellę. Całość polewamy sosem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Artykuł Sałatka z mixem sałat, salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniazęby, włosy, paznokcie, liczne kwasy tłuszczowe wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego, zapobiegają miażdżycy; Ilość kalorii: w 100 g - 638 kcal. [źródło] Nerkowce są moimi ulubionymi orzechami. Można je pochrupać bez żadnych dodatków, wysypane bezpośrednio z torebki; można je dodać do najróżniejszych zapiekanek czy sałatek. Nie są to może tanie orzechy, ale ich wartości
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię sałatkę hawajską, c zęsto gości na naszym stole. Jest lekka, soczysta a jej przygotowanie zajmuje 5 minut. Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka ananasa - ja kupuję krojonego - mniej pracy, 1 puszka kukurydzy, 6 jajek ugotowanych na twardo, k awałek pora (jasna część), 1 50 g szynki lub kiełbasy szynkowej(...)pół, a następnie w cienkie półplasterki, jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. D odać do miski. W ędlinę również pokroić w kostkę i dodać do sałatki. W szystkie składniki wymieszać z 3 łyżkami majonezu, solą i pieprzem. I gotowe, 5 minut i można rozkoszować się fantastycznym smakiem sałatki. Można też ułożyć składniki warstwami
Moja kraina smakówczym będziecie mogli przeczytać poniżej, w serii – Czy wiesz, że -. Grecka Kuchnia przede wszystkim kojarzy się z Grecką sałatką , musaką czy rybą po grecku, która oczywiście z Grecją nie ma nic wspólnego 😊. Dzięki Domu Oliwnemu odżyły moje wspomnienia z pracy w Grecji i chciałbym Wam pokazać kilka potraw, które może znacie może nie. Domowych, regionalnych, typowych dla Grecji
RafalCookzrobiłam żadnego zdjęcia żarcia he he). Napawałam się spokojem. A potem był imprezowo-ksiązkowy weekend i wróciłam do pracy zmęczona :P No nic, nie ma to znaczenia, bo mam dla Was przepis na, jak to mówi moja Córcia, epicka sałatkę! Przepis pochodzi z książki "Prosto" Ottolenghiego. Choć zawiera mnóstwo składników ich połączenie sprawia, że sałatka naprawdę zapada w pamięć
Dzieje kuchennej Wiewiórykoktajlowe pomidorki. W dressingu miodowo- musztardowym chyba wszystko ma się dobrze, zatem jest on stałym elementem większości moich sałatek. Czasem tak banalnie prosty temat może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Składniki (na jedną super- dużą porcję, idealną na lunch w pracy lub kolację): garść mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 1/3 średniego batata łyżka oleju rzepakowego do grillowania
Mango Papajasałatka to moja kolejna propozycja na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie, które śmiało można zapakować i zabrać ze sobą do pracy czy na letni piknik. Użyłam dosłownie kilku warzyw, sera oraz oleju lnianego (który jest na tyle dobry i wyrazisty w smaku, że nie użyłam żadnych przypraw) i wyszło bardzo smaczne, szybkie danie, więc polecam je z czystym sumieniem
Simply FoodMamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Sałatkę wygładzamy łyżką, dekorujemy szczypiorem i wstawiamy do lodówki. Sałatkę śledziową z ziemniakami, cebulą i szczypiorem podajemy podczas wigilijnej kolacji lub w świąteczne dni. Śledzie są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pozytywnie wpływają na prawidłową prace naszego mózgu, serca oraz wzroku. Pomagają obniżyć ciśnienie, korzystnie działają na metabolizm. Mają wpływ(...)która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Są bogate w żelazo, cynk, miedź oraz fosfor i jod. Mimo że śledzie to tłuste ryby, są niskokaloryczne. 100 g to 160 kalorii. Sałatkę śledziową z ziemniakami można przygotować w gotowych porcjach, np. w małych słoikach. Takie słoiki mogą stać się także piękną ozdobą świątecznego stołu. O tym jak stworzyć z nich zimowe świeczniki
My Chcemy Jeśćbył kulinarnie bardzo inspirujący dzień. Kolega przyniósł do pracy drugie śniadanie, którym mnie poczęstował. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić je po swojemu. Powstała pyszna sałatka, która można również podać na ciepło. Ziarno słonecznika można zastąpić migdałami lub pestkami dyni. Myślę, że pasował by tu również tarty parmezan. Sałatka makaronowa z fasolka szparagowa
Dzieje kuchennej Wiewióry