Fasolka po bretońsku 168Pierwszy raz podjęłam się zrobienia fasolki po bretońsku, a że lubię wyzwania przygotowałam ją na moje urodziny organizowane dla znajomych. Stwierdziłam, że nie może to być
Karola gotuje
Frittata z brokułem, szynką, papryką i serem cheddar 196Wracam po miesiącu przerwy. Wiem, że to straszne zaniedbanie - przyznaję to. Powodów było wiele i mam nadzieję, że teraz uda mi się zachować regularność tak ważną
Karola gotuje
Szakszuka z pieczarkami, kukurydzą i zieloną cebulką 228Kolejna wersja szakszuki z rzeczy, które zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą
Karola gotuje
Tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym 252Danie, które wymyśliłam spontanicznie, aby wykorzystać składniki na które miałam ochotę. Dodatkowo cukinia, aby było zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania
Karola gotuje
Restauracja Garden (Walentynkowo) 192Restauracja, którą pragnęłam odwiedzić już od jakiegoś czasu. Jako, że interesuję się Krakowem od strony gastronomicznej wyświetla mi się sporo postów na portalach społecznościowych, dotyczących przeróżnych
Karola gotuje
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 239Bardzo szybka i dobra przekąska w sam raz na imprezę. Środek może być modyfikowany wedle życzenia. Moja wersja imprezowych ślimaczków była bezmięsna, ale następnym razem zastanawiam
Karola gotuje
Risotto z krewetkam, pomidorkami koktajlowymi i grana padano 204Tym razem naszła mnie ochota na owoce morza, co doskonale zbiegło się z asortymentem jednego z popularnych marketów. Co prawda dostępne były krewetki tylko w wersji
Karola gotuje
Ryż z warzywami, parówką, mozzarellą i kiełkami lucerny - czyli coś z niczego 197Danie obiadowe, powstałe z tego co było w lodówce do skończenia. Tak oto powstał obiad z niczego. W zamrażalniku znalazłam warzywa mrożone, a w lodówce parówki
Karola gotuje
Barszcz wigilijny 198Dodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił
Karola gotuje
Pizzerinki 193Przekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi
Karola gotuje
Kompot wigilijny 212Postanowiłam zrobić przyjemność mojemu mężowi i przygotować mu wigilijny kompot, którego osobiście nie cierpię. Nie smakuje mi on, odstrasza zapachem etc, ale... Wyszedł bardzo dobry, bo
Karola gotuje
Szakszuka z brokułami i szynką parmeńską 160Odkąd spróbowałam szakszukę oszalałam na jej punkcie. Idealna na śniadanie lub kolację. Pyszna i sycąca, a przy tym kolorowa i zdrowa. Tym razem wymyśliłam sobie jako
Karola gotuje
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 200To pierwsze robione przeze mnie sajgonki, co może być widoczne. Smakowo wyszły bardzo dobre, jednak zmieniłabym kilka rzeczy. Po pierwsze sposób zawijania. Poczytałam i już wiem
Karola gotuje
Szarlotka 227Pękam z dumy. Ja, antytalent wszelkich ciast (poza najłatwiejszymi wyjątkami), upiekłam fantastyczną szarlotkę. Na zdjęciach może prezentować się ciekawie, ponieważ ma ona okrągły kształt. Jak się
Karola gotuje
Omlet z szynką, pieczarkami i kukurydzą 189Bardzo sycące śniadanie lub kolacja. Doskonała alternatywa dla chleba. Pierwszy raz robiłam omlet. Jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale już wiem z czym zrobię
Karola gotuje