przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem oraz cukrem. Moje kuleczki idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają
Di gotujekokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek do ciast, lodów, naleśników, deserów, jogurtów, owsianek, budyniu, dekoracji słodkich potraw oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. "ZIOŁOWO MI" - prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione bukietem wspaniałych ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek i pietruszka. Mieszanka idealna w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych
Słodkie okruszkipółtłustego białego sera.Margarynę w cieście można zastąpić masłem.Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny.Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamąką, dodajemy piwo i zagniatamy ciasto. Trzeba trochę podsypywać mąką, aż się ładnie wyrobi. Rozwałkować na prostokąt duży, wyciąć długie pasy, a następnie kwadratyNa środek kładziemy marmoladę i zwijamy po skosie. Tak to wygląda , nie wszystkie będą równe ,ale smak jest najważniejszy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Zobacz również: Pyszna sałatka na zimęBananowiec
W kuchennym oknie EwyTypowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt
Salonik smakówNajczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki. Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie
Salonik smakówskromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :) Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę ( klik ) oraz puszka mleka kokosowego zalegająca w szafce. Dzięki zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa(...)cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy mleko kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąkę formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego
My simple kitchenskładniki: (ok. 2 porcje) 200 g arbuza bez skórki 80-100 g sera feta świeże listki mięty wykonanie: Schłodzonego arbuza kroimy w kostkę i przy okazji
Domowy Smak Jedzeniadoskonały smak w stosunku do ciast i deserów oraz kawy, której picie urosło do rangi rytuału. Włosi piją filiżankę espresso rano do śniadania, a także przy innych posiłkach w celu rozbudzenia kubków smakowych. Włoskie dania wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne. Jeśli nie chcemy spożywać pizzy, możemy wybrać jedną z lekkich propozycji np. sałatka z tortellini to świetny pomysł
Codogarasalata, keczupem i majonezem. Lunch: Salatka hawajaska - Makaron (250g) (wypatrzylam ostatnio makaron z chili i postanowilam go wyprobowac, okazal sie rewelacyjny i naprawde ostry;)) puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostke, szynka konserwowana w cienkich plasterkach, majonez, sol, pieprz, slodka papryka, przyprawa curry (obowiazkowa do ananasa). Przekaska: Pomidorki koktajlowe, a do popoludniowej herbaty ciasto bananono - orzechowe . Smacznego
Codzienne Gotowanierozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć
Poezja Smaków - blog kulinarnyblachą w środku). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kulek. Spłaszczyć je ręką i formować placki (uwaga! stolnica musi być grubo podsypana mąką). Wierzch chlebków posmarować rozpuszczonym masłem i posypać czosnkiem i oregano. Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp między chlebkami. Piec do lekkiego zarumienienia (ok 10-15 minut). Podawać z ulubioną sałatką, dipami. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga
CookYourselfNa taką falę upałów polecam coś lekkiego a zarazem sycącego. Ostatnio to mój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od
Niezły Młynekcały dom. Jest tu trochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki
Posadzone i zjedzonetruskawkowe przepisy, od koktajli, po sałatki i wody smakowe, to wszystko w jednym miejscu! Moim faworytem jest crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym. Korzystajmy z sezonu na truskawki, czekaliśmy na ten czas cały rok. Nadmiar truskawek można zamrażać w woreczkach. W upalne dni świetnie sprawdzają się koktajle i wody smakowe, a także sorbety, polecam! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami
Moja smaczna kuchniatrójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną z ziołami, z kieliszkiem zimnego wina… Przepis jest od razu na dwie – zjecie jak chcecie. Podgrzewamy w garnuszku mleko – musi być(...)misce miksera mieszamy mąkę z solą i posiekanymi ziołami, dodajemy skórkę startą z cytryny. Dolewamy ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche
Karo in the KitchenSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjiodstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć. Kroi się łatwo i nie rozpada się. Swoją podałam z prostą sałatką z ulubioną sałatą i pomidorami
Cooking Monsterwmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy". Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania: Z sałatką owocową (banany
Kulinarne Inspiracjerównomiernie się rozprowadziły w cieście. Następnie każdą część dzielimy na mniejsze kawałeczki (np. cztery) i rolujemy je w jak najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek
Domowy Smak Jedzenia