sałatka ciasto - 2235 przepisów (strona:91/149)

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe 181

przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem oraz cukrem.      Moje kuleczki idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie, czy np. owoce. Bardzo ładnie wyglądają

Di gotuje
Magiczny świat ziarenek - współpraca z Ziarenkowo 173

kokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek do ciast, lodów, naleśników, deserów, jogurtów, owsianek, budyniu, dekoracji słodkich potraw oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. "ZIOŁOWO MI" - prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione bukietem wspaniałych ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek i pietruszka. Mieszanka idealna w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych

Słodkie okruszki
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 150

półtłustego białego sera.Margarynę w cieście można zastąpić masłem.Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny.Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Piwne ciastka 188

mąką, dodajemy piwo i zagniatamy ciasto. Trzeba trochę podsypywać mąką, aż się ładnie wyrobi. Rozwałkować na prostokąt  duży, wyciąć długie pasy, a następnie  kwadratyNa środek kładziemy marmoladę i zwijamy po skosie. Tak to wygląda , nie wszystkie będą równe ,ale smak jest najważniejszy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Zobacz również: Pyszna sałatka na zimęBananowiec

W kuchennym oknie Ewy
Tort z galaretką i owocami 247

Typowo letni tort, taki z owocami, galaretką i bitą śmietaną. Ja wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt

Salonik smaków
Babeczki - kwiatuszki 164

Najczęściej piekę babeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki. Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie

Salonik smaków
Babka "Coco Jambo" 168

skromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :) Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę ( klik ) oraz puszka mleka kokosowego zalegająca w szafce. Dzięki zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa(...)cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy mleko kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąkę formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego

My simple kitchen
sałatka z arbuzem i fetą 158

składniki: (ok. 2 porcje) 200 g arbuza bez skórki 80-100 g sera feta świeże listki mięty wykonanie: Schłodzonego arbuza kroimy w kostkę i przy okazji

Domowy Smak Jedzenia
Z wizytą we Włoszech – włoskie smaki w pigułce 156

doskonały smak w stosunku do ciast i deserów oraz kawy, której picie urosło do rangi rytuału. Włosi piją filiżankę espresso rano do śniadania, a także przy innych posiłkach w celu rozbudzenia kubków smakowych. Włoskie dania wbrew pozorom nie są bardzo kaloryczne. Jeśli nie chcemy spożywać pizzy, możemy wybrać jedną z lekkich propozycji np. sałatka z tortellini to świetny pomysł

Codogara
Jedzonko do pracy #9 140

salata, keczupem i majonezem. Lunch: Salatka hawajaska - Makaron (250g) (wypatrzylam ostatnio makaron z chili i postanowilam go wyprobowac, okazal sie rewelacyjny i naprawde ostry;)) puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostke, szynka konserwowana w cienkich plasterkach, majonez, sol, pieprz, slodka papryka, przyprawa curry (obowiazkowa do ananasa). Przekaska: Pomidorki koktajlowe, a do popoludniowej herbaty ciasto bananono - orzechowe . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 469

rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować sos: Ser zetrzeć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chlebek naan 135

blachą w środku). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 kulek. Spłaszczyć je ręką i formować placki (uwaga! stolnica musi być grubo podsypana mąką). Wierzch chlebków posmarować rozpuszczonym masłem i posypać czosnkiem i oregano. Chlebki wsadzić na nagrzaną blachę, zachowując odstęp między chlebkami. Piec do lekkiego zarumienienia (ok 10-15 minut). Podawać z ulubioną sałatką, dipami. Smacznego!   * przepis pochodzi z bloga

CookYourself
Deser Chia z miodowym kokosem i malinami 186

Na taką falę upałów polecam coś lekkiego a zarazem sycącego. Ostatnio to mój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od

Niezły Młynek
Kotleciki z marchewki i ryżu 159

cały dom. Jest tu trochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki

Posadzone i zjedzone
15 przepisów z truskawkami 126

truskawkowe przepisy, od koktajli, po sałatki i wody smakowe, to wszystko w jednym miejscu! Moim faworytem jest crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym. Korzystajmy z sezonu na truskawki, czekaliśmy na ten czas cały rok. Nadmiar truskawek można zamrażać w woreczkach. W upalne dni świetnie sprawdzają się koktajle i wody smakowe, a także sorbety, polecam! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 219

trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną z ziołami, z kieliszkiem zimnego wina… Przepis jest od razu na dwie – zjecie jak chcecie. Podgrzewamy w garnuszku mleko – musi być(...)misce miksera mieszamy mąkę z solą i posiekanymi ziołami, dodajemy skórkę startą z cytryny. Dolewamy ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche

Karo in the Kitchen
Zupa z bobem 256

Sezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C

Kuchnia Pełna Pasji
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 159

odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć. Kroi się łatwo i nie rozpada się. Swoją podałam z prostą sałatką z ulubioną sałatą i pomidorami

Cooking Monster
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 154

wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy".   Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania:      Z sałatką owocową  (banany

Kulinarne Inspiracje
grissini – włoskie paluszki 188

równomiernie się rozprowadziły w cieście. Następnie każdą część dzielimy na mniejsze kawałeczki (np. cztery) i rolujemy je w jak najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania