sałatka ciasto - 2235 przepisów (strona:97/149)

Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 144

czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą. Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj(...)octu czerwonego i sól do smaku. Najlepiej aby wszytko robić w jednym czasie, choć sos pomidorowy można zacząć znacznie wcześniej.      5. Podawaj z sałatką z pomidora

AZgotuj!
Mini torciki 212

Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować mini torciki dla każdego. Prezentują się wspaniale. Są idealne na niedzielne popołudnie do kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2 szklanki

Salonik smaków
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 168

być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż(...)Kupiec  1/4 wędzonej makreli  2 wiejskie jaja, ( żółtko z wiejskiego jaja pięknie zabarwi ryż na żółto) pęczek świeżej polnej macierzanki sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki) pieprz 1. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.  Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne

Apetyczna babeczka
Placek ziemniaczany z kurczakiem i warzywami 243

świeżego ogórka -pomidor -cebula -3 łyżki kukurydzy konserwowej -sos czosnkowy    Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy.    Składniki na sałatkę kroimy według uznania. Dodajemy kukurydzę i mieszamy.    Cebulę i pora do kurczaka kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę.    Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy(...)ziołowym i mieszamy.    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st. C. Na 5 minut wstawiamy pustą blaszkę. Wyciągamy, wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonym olejem.    Nakładamy ciasto ziemniaczane, formując cienkie placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut.    W tym czasie na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy na chwilę orzeszki,  dodajemy kurczaka

Maminek kulinarny
Świetna przekąska! 208

sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci.Składniki:2 piersi z kurczakapieczarki 200 g cebula1 szklanka mąkimlekojajkosól, pieprz, przyprawa do kurczakaPiersi kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy mięso i mieszamy z pieczarkami. W drugiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso

NA MOIM TALERZU
Bułeczki pełnoziarniste z patelni 136

Sprawdzą się nie tylko na pyszne , leniwe śniadanie , ale i przekąskę w pracy!  Robi się je niezwykle szybko , a czas , który potrzebujemy na wyrośnięcie możemy zagospodarowac robiąc np. smakowitą sałatkę , czy też obiad! SKŁADNIKI:( ok. 8 szt. )- mąka z pełnego ziarna – 150 g– mąka pszenna – 100 g– świeże drożdże – 80 g– sól(...)manna / grysik – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do dużego garnka wsypujemy obydwie mąki przesiane z solą i papryką. Dodajemy pokruszone drożdże i wodę. Dokładnie razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 – 45 minut. Po tym czasie delikatnie osypujemy mąką i kilkakrotnie rzucamy ciastem o stolnicę, by odgazowac. Dzielimy na średniej wielkości

Ostra na Słodko
Tarta Limoncello z persymoną 209

Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni.Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu(...)kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia

SzczyptaSmaQ
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 146

Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)przyprawa korzenna o właściwościach  rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie

Życie na widelcu
Makaron z bobem 289

Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa krem z cukinii 128

niedzielę. Od dawna zabierałam się za krem z cukinii, aż w końcu nastał ten dzień. Dostałam dość sporą ilość cukinii z przydomowego ogródka,więc po przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się, ponieważ jest(...)tego jest na tyle uniwersalna, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie do wszystkiego. Zrobiłam nawet z jej dodatkiem ciasto, ale o tym w kolejnym poście, który już niedługo. ZUPA KREM Z CUKINII Składniki: 1 spora cukinia 2-3 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu 3-4 ziarna ziela

Bon appetit mon amie
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 223

naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów(...)smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France , które można

Smaczna Pyza
Drożdżowe babeczki z jagodami 160

Gdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami .  Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka

Salonik smaków
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 238

doskonałe  zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet  z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w  worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest(...)zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 410

uzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw :) Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie  SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra(...)PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem  i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przygotowujemy panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane.  Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 193

sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć. Z ciasta formujemy kotlety i obtaczamy w otrębach lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gotowe :) Podajemy je do wszystkiego. Świetnie będą pasować z ryżem basmati i surówkami(...)kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność

vegetanie
Pierogi "ruskie" 183

podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.   Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzemi warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.   Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.   Przygotowujemy cebulkę(...)osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.   Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Moje domowe nachosy 173

Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli(...)szczypta cukru szczypta kurkumy Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier i kurkumę. Wlałam wodę oraz olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.  Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania