Kochani, taki obiad niedawno miałam okazję sobie zrobić, był pyszny szkoda, że na zdjęciah tego nie widać. Przepraszam Was bardzo za ich jakość, ale jak wiecie
Quinoa Raz!Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanyh mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była dodatkiem do grillowanego steka i uważam, że też było pysznie. Tak naprawdę ta salsa świetnie się komponuje z wieloma daniami, wybór należy do Was. Jedno jest pewne, koniecznie musicie ją zrobić, zachęcam(...)owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda . Przy kupnie warto wybierać owoce twardawe i bez żadnych plamek na skórce. Mango zawiera mangiferynę, która jest substancją aktywną biologicznie , występującą głównie w tym owocu. W organizmie substancja ta pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje
Kulinarne przygody GatityWe kuchni gruzińskyj je we receptach 1 kans 2 bakłażana i ôrzechōw, a mie 3 tak jakosik te dwa składniki posmakowały, że kajś 4 bych je
Chop w kuchnipasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula, papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek(...)cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso. (Współczesna węgierska nazwa gulaszu to porkolt, pochodzi od słowa pergelt, co znaczy "przypieczony" "przyrumieniony") Kiedy mięso w całości jest już w naczyniu, jeszcze chwilę mieszając podsmażam. Następnie
I tu będę miała takie teostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem. Na bardzo niedużym ogniu, najlepiej pod przykryciem, gotujemy mięso aż będzie kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej, w zależności od jakości zakupionego mięsa. Na koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki(...)mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna KontrrewolucyaCzas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla
Kuchnia PROzdrowotnagdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się(...)kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso. Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce
Powiedz dietom niesmaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że tłuste i niezdrowe. Bez mięsa. Danie syte i lekkie jednocześnie. Ta ilość składników zadowoli jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób. To jak, Wasze patelnie już rozgrzane? SKŁADNIKI mały
Karo in the Kitchenmasz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj do niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem i bardzo łatwo go przesolić. Obrany, gorący ziemniak, polany masłem smakuje wybornie! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 16 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 Farsz z filetu indyka - ilość(...)ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki 440 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 110 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt białego pieprzu
Szybko SzybkowarDziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich
karmelowyopłaca, że to bez różnicy przecież, ważne żeby w ogóle było...to już nie są święta. To tak, jakbyśmy przygotowywali imprezę dla znajomych. Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie ugotowanego barszczu, nawet jeśli muszę potem szorować kuchenkę i ręce po obieraniu buraków. Nie wyobrażam sobie potraw kupionych na stoisku garmażeryjnym, bo lepiej mniej(...)pieprzu. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew, pietruszkę, seler, kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka
Book of spellsOd kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności
Moja DelicjaWszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu
Kuchnia PROzdrowotna