sałata - 10652 przepisów (strona:584/711)

Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 374

Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka   tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę

Buniabaje w kuchni
Łosoś na parze z warzywami 185

miękkie).Posolić i posypać pieprzem. Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Podawać polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem najlepiej z porcją świeżej sałaty z lekkim pomarańczowym dresingiem. *Gotowałam łososia ze skórą bo wtedy się nie rozpada - można przed podaniem delikatnie skórę usunąć albo domownicy sami ją zdejmą na talerzu

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 261

małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler

Buniabaje w kuchni
Halibut aromatyzowany natką 139

smażyć chwilę. Wlać pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki

Buniabaje w kuchni
Kotlety rybne z tymiankiem 186

drugą stronę za pomocą 2 widelców - znów ma się zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem

Buniabaje w kuchni
Sandacz w cytrusach 122

skóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej, sok z pomarańczy, szczypta soli ) i plastrami ziemniaków usmażonymi na rumiano. * Oczywiście oskrobany , umyty i osuszony

Buniabaje w kuchni
Arbuzowy starter z Fetą 186

siebie i stanę obok. Lubię gdy grono zbierające się przy grillu od wejścia ma przygotowane jakieś ,,przegryzajki". Mogą to być mini kanapeczki, porcje jakiejś sałatki ułożonej na liściach sałaty koreczki, napoje. Odpowiedzialny za grillowanie kreci się piekąc co tam ma upiec , a reszta bierze ,, maluchy" w garść - sadowi się wygodnie , popija coś zimnego i gada . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Lipcowy gulasz 139

posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami sezonowymi. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z nektarynkową nutą 171

Bardzo lubię ryby w połączeniu z owocowymi smakami . Takie zestawienia akurat na lato. Porcja ryby + owoce i jakieś sałaty starcza za cały posiłek. Wszystko skropione prostym dresingiem. Można podać z chrupiącą bagietką. Podaję proporcje na 1 osobę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polędwica w sosie z owocami 162

pestek ). Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć lub zmiksować blenderem . Doprawić maggi . Podałam z małymi kluseczkami śląskimi i sałatą

Buniabaje w kuchni
Rozmarynowo-cytrynowe ,,pufki " ziemniaczane 196

trochę inne grube frytki z ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny. Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone z nowym pomysłem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka ala grecka 176

odwiedzę brata i Jego rodzinkę. Taki krótki dwu dniowy wypad do miasta. I oczywiście zapraszam w niedzielę na post z wynikami rozdania. Moja grecka sałatka wygląda tak : Składniki : * pół sałaty lodowej * pół kostki sera typu feta * pomidor * ogórek zielony * cebula * pół słoiczka czarnych oliwek Wszystko kroję i mieszam w misce. Wykładam na talerz. Polewam sosem. Tutaj użyłam gotowego,bo sałatka

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kurczakiem 148

Lubię wszystkie sałatki. Tutaj pomysł na sałatkę z kurczakiem,ale składniki można mieszać jakie się tylko chce.  Składniki : * pół główki dowolnej sałaty * 3 ogórki gruntowe * 2 pomidory * rzodkiewka * pieczona pierś z kurczaka ( marynata to kostka rosołowa plus dwie łyżki oliwy z oliwy ) * sos czosnkowy ( jaki kto lubi i jak kto robi )  tutaj przygotowanie bez sosu i polana sosem

Magiczne Życie Marty
Wrapy 124

wykorzystanie tego co zalega nam w lodówce,bo do wrapa możemy wrzucić co tylko chcemy. Składniki : * tortilla  * pieczony filet z kurczaka w przyprawie gyros * pomidor * ogórek * cebula * miks sałat * sos : jogurt naturalny , 2 ząbki czosnku , sok z cytryny , suszony tymianek , sól , pieprz

Magiczne Życie Marty
Współpraca Sante - podsumowanie 141

Recenzja musli   12) Recenzja paprykarza warzywnego    13) Domowy ser ala feta   14) Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym   15) Recenzja crunchy   16) Kebab w sałacie lodowej   17) Koreczki z mięsnymi kuleczkami   18) Placuszki bananowe   19) Otrębowe tortille   20) Recenzja pasztetów sojowych

Magiczne Życie Marty