przepis na bardzo prostą, ale wyrazistą w smaku sałatę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrybrukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach i w zasadzie wszystkich owocach z wyjątkiem tych nielicznych niskocukrowych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby
Truskawkowa Fiestapiekarni Mielnik) 20 dag szynki gotowanej lub drobiowej dobrej jakości 10 dag masła 2 trójkąciki serka topionego 2 łyżki serka naturalnego (może być kanapkowy, homogenizowany a nawet twarogowy) sałata (u mnie lodowa) kawałeczek czerwonej papryki do ozdoby szczypiorek (ja nie miałam) rzodkiewka, ogórek zielony (później na to wpadłam jak zostały 3 babeczki Szynkę pokroić drobniutko i zmiksować (np blenderem
Kto ugości moich gości?każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą. PORCJE
zabawa smakiempatelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiBardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki
Stare GaryLekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków
Trzeci talerzprzez wiele lat. Chciałam jakieś warzywa, szczypiorek czy owoce - często wystarczyło kilka kroków. A teraz muszę warzywa kupować w sklepie. Brakuje mi radości z własnoręcznie wyhodowanych pomidorów, ziół czy sałaty, dlatego postanowiłam stworzyć coś na naszym małym balkonie. Ja na początek raczej zdecyduję się na coś prostego , a że mam zdolnego Męża to mam nadzieję, że wyczaruje dla mnie fajne
Pasja Smakuprzystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Smacznego
paapilotkaazawiniątka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 ° C. Można podawać z folią aluminiową – wtedy każdy odpakuje sobie rybkę na talerzu, ale ja wolę ułożyć łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej
Kulinarne Inspiracjesprawdzają. Składniki: Dojrzały melon Opakowanie Fety Przygotowanie: Melona i Fetę pokroić w dość grubą kostkę, nadziewać na patyczki do szaszłyków, lub po prostu wymieszać w misce w formie sałaty
Kulinarne Inspiracjeprzyprawione. Dzielimy mięso na 6 części, dłońmi formujemy z nich kule, a następnie krążki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu
Kulinarne Inspiracjechwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być przykryta winem, musi pozostać chrupiąca. Po 2 minutach, kiedy alkohol wyparuje rybę można zdjąć z patelni. Ja podałam ją z sałatą i ciabattą
Kulinarne Inspiracjekurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa opcjonalnie pomidor, czerwona cebula - w zależności od upodobań na sos: 2 łyżki musztardy (ja użyłam delikatesowej Kamis) 1 łyżka miodu 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Zaczynami od sosu. Miód trzeba
Kulinarne Inspiracje