najpierw z mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć udka z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać np. z ziemniaczkami i miksem sałat, posypane szczypiorkiem
Smakołyki Asimieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta i smażymy do zrumienienia z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe. Możemy podać z wiosenną surówką z sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i jogurtu. Smacznego
Maminek kulinarnynaprawdę wszyscy wszysto wiedzą i widzą. Sama byłam świadkiem sytuacji, jak wspomniani rolnicy czy też właściciele warzywniaków ogołacali tesco gdy były promocje na warzywa, i tak promocyjnej sałaty w sklepie nie było, ale „świeżutka” z ekogospodarstwa za 5krotność ceny na runku, tyle że odpakowana z folii, a a jajek babcie zmywały „3” zmywaczem do paznokci
greenscarfPizza z włoskimi smakami. Ostatnio byłam w restauracji, gdzie podają pizzę na wcześniej upieczonym spodzie. Spód do pizzy jest bardzo cienki, a sama pizza obłożona po brzegi sałatą i pysznymi włoskimi specjałami. Dzisiaj taką pizzę przyrządziłam w domu. z tej okazji wybrałam się do butiku z włoskimi delikatesami. Kupiłam prosciutto, bresaola, nadziewane papryczki, mozzarella (ponoć buffalo). Lubię, kiedy pizza
codojedzeniachlebek przyrządza się w Thermomixie. Jako, że nie posiadam tego urządzenia, posłużyłam się mikserem a następnie drewnianą łyżką, i chlebek również się udał :) Ja swoje kanapki przyrządziłam z sałatą, żółtym serem, koperkiem i kiełkami rzodkiewki. A Wy z czym zjedlibyście taki chlebek
My simple kitchennatki pietruszki Natychmiast przełożyć do miski z zimną wodą i lodem, aby zatrzymać proces gotowania i zachować zielony kolor. Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym (ja odwirowuję w wirówce do sałaty) Do wysokiego pojemnika wlać olej, wrzucić posiekany z grubsza pęczek natki pietruszki (bez łodyg) i zmiksować. 200 ml oleju rzepakowego Przecedzić przez gazę i przelać do buteleczki. Przechowywać w lodówce
Moja Delicjawykształcenia jestem inżynierem mechanikiem i takie narzędzia zdarza mi się dzierżyć w dłoni, to postanowiłem ją stosownie ochrzcić. ;) Ta kanapka to zdecydowanie propozycja na II śniadanie dla mięsożerców, którzy sałatę uznają tylko za fajny dodatek do soczystego kurczaka, a nie za clue całego dania. Moja autorska mieszanka przypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego
Food Squareproste w przygotowaniu i moim zdaniem świetnie nadaje się na jakieś nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej w wiosennym ogrodzie! Ech - marzy mi się :) Do tego koszyk ze świeżym pieczywem, sałata z ogródka i domowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło
zadanie-gotowaniemięsa i pieczonych warzyw. Kolorowa sałatka z resztek warzywa, które zalegają nam w lodówce: u mnie ostatnia marchewka, obrana i starta pół małej czerwonej kapusty, poszatkowanej mała główka sałaty rzymskiej, poszatkowana 1 dymka, cebulka ze szczypiorkiem, pokrojona pół zielonego ogórka ze skórką, startego listki bazylii, posiekane listki mięty do smaku, posiekane zalewa: kawałek imbiru, obrany i starty ząbek czosnku, starty
Dzieje kuchennej Wiewiórysuszonych) 150 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła (roztopionego) sezam (dałam siemię lniane) jajko do posmarowania wierzchu bułek Pozostałe: mix sałat pomidory sos (majonez, keczup, jogurt naturalny) Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać. Smażyć na patelni niezbyt grube kotlety. Z podgrzanego mleka cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić
zadanie-gotowaniejedzenia. A może zaprosicie dzieciaki do wspólnego kucharzenia? Składniki: pieczywo ciemne i/lub jasne ser żółty salami jajko ugotowane na twardo czarne oliwki ogórek świeży papryka czerwona i żółta sałata masło Wykonanie: Niech inspiracją będą zdjęcia
zadanie-gotowaniełyżeczki kuminu - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki kurkumy - roszponka (lub inne sałaty) - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek awokado - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ząbek czosnku
Wegańska kuchnia orientalnaawokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJajka na tydzień należy zamarynować w zakwasie do barszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z innymi produktami na paterze. Na sos .. kilka łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu, 1 łyżka ostu jabłkowego sól, pieprz.. Sos wymieszać, podać do sałatki
Gotowanie jest łatwepodsmażyć na maśle do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia. Jaja przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na liściu sałaty w przygotowaniu do faszerowania. Żółtka rozetrzeć ze szpinakiem oraz majonezowym sosem chrzanowym od FOLWARK na gładka masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Połówki jaj nafaszerować przygotowanym nadzieniem - ja używam
Grunt to przepis!