Składniki: (4 porcje) 500 g. antrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka(...)deskę. Wymieszane składniki na sos gotuj przez 2 minuty. Wlej mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Wymieszaj i zaczekaj chwilę aż sos zgęstnieje. Na połówki bułek układaj sałatę, plaster pomidora, kotlet dokładnie obtoczony w gorącym sosie teriyaki, karmelizowaną cebulkę z kaparami. Przykryj wierzchem bułki posmarowanym łyżeczką majonezu. Ingredients: (4 servings) 500 grams of beef entrecote 1 small onion freshly
Delicious Placesałatki idealne na wakacyjny lunch. Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i botwinką Kozi ser lubi słodkie towarzystwo. Dlatego świetnie smakuje z owocami. Jeśli nie macie botwinki w tej sałatę świetnie sprawdzi się też rukola. Sałatka z arbuzem, miętą i serem feta Sałatka z arbuza jest prosta i pyszna! To najlepszy sposób, żeby orzeźwić się w upał, a zarazem zjeść(...)minut. Libańska sałatka fattoush Sałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiająca! Panzanella z czerstwym chlebem Wystarczy chleb, garść pomidorków, sałata i oliwa. Wychodzi naprawdę pyszna mieszanka! Jak to we włoskiej kuchni – coś z niczego! Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga
Niedzielny kucharzawokado 1 mały ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki soku z cytryny lub limonki Sałatka: pół główki sałaty lodowej plaster czerwonej papryki plaster żółtej papryki garść świeżej kolendry 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli lub 1 mała 1 pomidor Wykonanie: Składniki(...)dressing wrzucić do blendera i zmiksować na gładki kremowy sos. Warzywa umyć. Sałatę posiekać. Papryki, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Wszystko wrzucić do miski. Dodać puszkę fasoli i puszkę kukurydzy. Wszystko polać przygotowanym dressingiem z awokado i wymieszać
Healthy food explorerZapraszam na smaczną surówkę. Zamiast liści sałaty użyłam liści od botwinki.To był świetny pomysł bo surówka była pyszna. Możecie użyć liści sałaty zamiast botwinki. Polecam Składniki: 1 garść liści botwinki 1 garść rzodkiewek 1 duży pomidor 1/2 zielonego ogórka sos: 2 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Myjemy warzywa i osuszamy. Duże listki botwinki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepiersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 2 bezglutenowe tortille * 2 liście sałaty 1/2 pomidora, pokrojonego wplasterki 1 łyżka ketchupu * 1 łyżka majonezu * * Dieta FODMAP: przed użyciem koniecznie sprawdź, czy dane produkty nie zawierają niedozwolonych składników (przede wszystkim czosnku, cebuli, inuliny i syropu(...)jest różowy w środku, to znaczy że pozostałe kawałki też są już usmażone). 3. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, przekładamy na talerze. Smarujemy ketchupem i majonezem, układamy kurczaka, sałatę i pomidora. Zawijamy i gotowe :) Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ
My Culinary Artznajomych, czy też jako lekka przekąska w trakcie dnia. O tej porze roku u mnie w domu królują właśnie takie proste, kolorowe dania . Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka grecka sałata feta lub ser sałatkowy typu feta oliwki pomidory czerwona cebula ogórek Sos vinegret 100 ml oliwy 2 łyżeczki musztardy ( u mnie francuska ) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu(...)sól, pieprz W misce ukłożyć warstwowo, porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojone pomidorki i ogórki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, oliwki ( czarne pokroiłam w plasterki, a zielone z migdałami zostawiłam całe) i ser sałatkowy, pokrojony w kostkę. W słoiku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić szczelnie i wymieszać energicznie potrząsając. Gotowy sos przelać na wierzch sałatki. Wymieszać przed podaniem. Sałatka grecka
Pieguskowa Kuchniasłodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 4 bezglutenowe bułki do burgerów (można zastąpić bezglutenowymi ciabattami, które są łatwiej dostępne) * 4 liście sałaty lodowej 4 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka konserwowego ** 4 plasterki sera cheddar (opcjonalnie - produkt o bardzo niskiej zawartości laktozy, odpowiedni dla diety FODMAP w małych ilościach) ketchup ** 3 łyżki oliwy(...)stron, aż będą gotowe w środku (ok. 8-10 minut). 2. Bułki do burgerów/ciabatki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. 3. Spód bułki smarujemy łyżeczką ketchupu, kładziemy plaster sałaty, kotlecik, plasterek sera (opcjonalnie), plaster pomidora i ogórka, górną część bułki smarujemy ketchupem i składamy. Gotowe! :) PRZEJDŹ DO INNYCH PRZEPISÓW LOW FODMAP
My Culinary Artsosu tabasco lub sriracha Sól i pieprz do smaku Dodatki 1 czerwona cebula 1 łyżka octu winnego 2 ogórki kiszone 1 pomidor 4 plastry miękkiego sera 2 duże garści sałaty lodowej lub masłowej 4 bułki 4 łyżki oleju Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka tabasco lub sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij mięso z lodówki. Nie wyrabiaj(...)łyżkami wody, wyłuż na burgery po plastrze sera, przykryj i smaż chwilę aż ser się rozpuści. Krok 4 Przekrój bułki na połowy. Dolną część posmaruj sosem, połóż na nim sałatę a na niej burgera. Dalej ogórka, cebulę i pomidora. Polej sosem i przykryj drugą połówką bułki i dociśnij. Artykuł Czwartek: najprostszy burger według Jamiego Oliviera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzprzyjęcia.Jest może troszkę uciążliwa w zrobieniu , ale efekt jest wspaniały.Bardzo ją polecam. 1 Mango 1 brzoskwinia 1 pomidor 1 czerwona cebula Ser feta Sok z limonki Sałata Natka pietruszki Kawałki arbuza Sos : ********************** 2 żółtka 5 dag.cukru pudru 2/3 szkl.mleka 1/4 laski wanilii ********************************** 1 .Owoce umyć i pokroić w cząstki. 2 . Przygotować sos : Mleko zagotować z laską(...)masy wlać mleko i ubijać przez 15 minut w kąpieli wodnej , wyjąć i dalej ubijać , aż całkowicie wystygnie. 3 . Na dnie miski ułożyć opłukane i poszrapaną na kawałki sałatę. 4.Druga warstwa to pokrojona w cząstki brzoskwinia a na nią ułożone plasterki czerwonej cebuli , skropić sokiem z limonki. 5 . Trzecia warstwa to kawałki arbuza , też lekko skropić sokiem z limonki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitego dania na moim blogu, aż 144 przepisy! Sałatki mogę jeść codziennie zwłaszcza w lato, więc korzystam póki mogę! Sałatka z arbuza Składniki: na 2 porcje 100 g mieszanej sałaty 300 g arbuza 100 g sera feta garść borówek kilka liści mięty pieprzowej kilka liści bazylii 1 awokado 1 ogórek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)winnego octu sól i pieprz do smaku Ułóż sałatę na półmisku. Dodaj plasterki ogórka, awokado i pokrojony w kostkę arbuz. Posyp pokruszonym feta, borówkami, liśćmi bazylii i mięty. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny i ocet. Przypraw solą, pieprzem, zakręć słoik i porządnie nim wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. The post Sałatka z arbuza
codojedzeniaczosnku 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki cukru szczypta pieprzu cajune 375 ml.oliwy 3 łyżki soku z cytryny po 1/4 łyżeczki tymianku , bazylii , oregano , soli , pieprzu 1 główka sałaty rzymskiej , umyta pomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek ***************************************************************** 1 . Piersi kurczaka zapiekać na ruszacie przez 6 minut z każdej strony , až będą dopieczone w środku. 2 . Boczek przysmażyć(...)malaksera włożyć czosnek , żółtka , musztardę , cukier i pieprz cajenne.W trakcie mieszania dodawać olej cienkim strumieniem , aż mieszanina nabierze konsystencji majonezu. 4 .Wymieszać sok z cytryny i przyprawy. 5 . Sałatę pociąć na małe kawałki i włożyć do dużej miski .Wymieszać z sokiem z cytryny.Ulożyć na schłodzonych talerzach . 6 . Kurczaka pociąć w kawałki i umieścić na talerzu , posypać boczkiem , oliwkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibazie skladników do pizzy zastępując jednakże ciasto drożdżowe naleśnikiem. Naleśniki 4 sztuki 12 plasterków ser żółtego Keczup Oregano,bazylia ,czosnek granulowany 8 plastrów szynki konserwowej papryczki zielone plastry pomidora sałata ***************************** 1 . Naleśniki posmarować keczupem ,przyprawić ziołami i czosnkiem . 2 . Ułożyć po 2 plastry sera żółtego. 3 . Na ser ułożyć po 2 plastry szynki konserwowej i posypać posiekanymi papryczkami ,ułożyć(...)pomidora. 4.Znów ułożyć 2 plastry sera żółtego. 5 . Naleśniki ułożyć na patelni i opiece z jednej i drugiej strony na małym ogniu , aż ser się roztopi.Smacznego!.Podawać z sałatą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidymki 1 łyżka masła 150 szpinaku 150 g sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej formę ciastem, brzegi mogą(...)jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie i posyp serem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij upieczoną tartę, odczekaj 15 minut, obłóż sałatą, miętą, plasterkami rzodkiewki i cebuli, posyp słonecznikiem i dopiero pokrój na kawałki. Smacznego! The post Tarta z bobem rustykalna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaserek śniadaniowy (Tartare, Almette) 3 jajka ugotowane na miękko 3 łyżki stołowe zmielonych orzechów 2 łyżeczki suszonego szpinaku kilka gałązek świeżego koperku i tymianku kilka listków szczawiu lub młodej sałaty 4-5 rzodkiewek oliwa z oliwek olej z pestek dyni świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól himalajska Wykonanie: Obierz ogórka, pokrój na grube plastry, następnie zblenduj go wraz z koperkiem(...)łyżką lub szprycą do kremów). Ugotowane jajko obtocz w mieszance orzechów i szpinaku, ustaw je na makaronie i cukinii wraz z plastrami rzodkiewki. Połóż na jajko listek szczawiu lub sałaty. Na koniec polej całość olejem z pestek dyni. Smacznego
Garniec Magaliefeta grał główne skrzypce zobaczyłam jednak dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki i regulując stopień ostrości. Można też wykorzystać resztki sosu i warzyw, które zostały nam z poprzedniego(...)piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika (pamiętając że talerz jest gorący), posypać szczypiorkiem i polać chlustem oliwy. Podawać z ugotowaną fasolką szparagową lub miksem sałat. Artykuł Feta pieczona z warzywami pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiatane