Pyszna i zdrowa śniadaniowa inspiracja - kolorowe fit kanapki ! Składniki: 2 kromki chleba wielozbożowego sałata lub mix sałat 2 plasterki szynki z kurczaka 1 jajko - (gotowane 6 min) pomidor cherry papryczka jalapeño świeżo zmielony pieprz kiełki jarmużu olej kokosowy do posmarowania pieczywa
Alutka-Gotujeporcję: 100 g mięsa mielonego 2 małe pieczarki łyżeczka posiekanej i przesmażonej cebuli 1/2 ząbka czosnku przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka 1 ziemniak przyprawa do ziemniaków mix sałat pomidorki cherry ocet balsamiczny biały pieprz kiełki jarmużu Przygotowanie: Pieczarki i czosnek drobno posiekaj - wrzuć do miski, dodaj mięso i cebulę. Całość dopraw i uformuj kotleta. Ziemniaka obierz, pokrój na mniejsze(...)naczynia żaroodpornego, posyp przyprawą i zapiekaj ok. 15 min w piekarniku - opcja grill (ok. 240 stopni). Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotleta z obu stron. Na talerz wyłóż sałatę, na nią przekrojone na pół pomidorki, dopraw pieprzem i polej łyżeczką octu - posyp kiełkami
Alutka-Gotujepudełka do pracy. 4 jajka 4 rzodkiewki 1 biała cebula 2 kiszone ogórki 4 plastry szynki z indyka 1 łyżka majonezu 2 placki tortilli wieloziarnistej Kilka liści sałaty Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Białą cebulę oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Plastry(...)szynki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na plackach tortilli rozkładamy liście sałaty, następnie przygotowana pastę. Zwijamy do środka w ciasny rulon. Tortille kroimy na mniejsze kawałki, mocujemy wykałaczkę
VioletoweKucharzenieresztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni grillowej. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą. 1 porcja zawiera ok.: 203 kcal 22,6 g białka 5,3 g tłuszczu 17,2 g węglowodanów 1 porcja (z 3 średnimi pieczonymi ziemniakami i porcją sałaty z olejem
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznytaty a działkę, zabieram, różne ekologiczne skarby, porzeczki, poziomki, płatki kwiatów i zioła, a później robię z nich jakiś mix. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy kilka liści sałaty rzymskiej garść czarnej porzeczki, garść czerwonego agrestu garść poziomek jadalne kwiaty (płatki róż, fiołki rogate, lawenda, ogórecznik itp.) zioła (bazylia, mięta, melisa, tymianek itp.) woda różana Wykonanie: Sałatę posypujemy
Quinoa Raz!kotleciki (lub owalne), lekko obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy
bistro mamałososia wędzonego sałatkowego 250 g bobu 200 g fasolki szparagowej żółtej 7 pomidorków koktajlowych koper świeży sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazylii i oregano 3 liście sałaty Kaszę kuskus przesypuje do miseczki i zalewam wrzątkiem wody, wlewam jej 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam na 10 minut pod przykryciem. W garnku zagotowuję wodę, dodaję 1/3 łyżeczki soli(...)bób. Gotuję aż będzie miękki ale nie rozgotowany, odcedzam i też przelewam zimną wodą. Kaszę kuskus przekładam do większej miski, dodaję bób, fasolkę, pokrojone pomidory, koperek, łososia, pokrojona drobno sałatę, mieszam wszystko . Do oliwy z pomidorów dodaję bazylię, oregano, sól, pieprz i mieszam. Polewam sałatkę
wesoła kuchniajajka 1 garść szpinaku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka masła pozostałe: 50 g łososia wędzonego 6 pomidorków koktajlowych żółte i czerwone liście sałaty, szpinaku 1/2 cebula czerwona 1 ogórek małosolny 1 jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki(...)szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek plastry, rzodkiewki, cebulę krążki, łososia. Jajko gotuję na twardo kroję na pół, dekoruję kropkami z oliwek, które zrobiłam za pomocą słomki. Na wykałaczkach robię dwa szaszłyki
wesoła kuchniaząbki czosnku sól, pieprz kilka gałązek dymki lub 2 szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula 200g sera feta garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli sok z 1 cytryny Przygotowanie: Bób ugotować al dente, wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Gdy ostygnie obrać ze skórki(...)bobem dodać grzanki, cienko pokrojoną dymkę (lub szalotkę/czerwoną cebulę), ser feta pokrojony w kostkę, posiekaną miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie delikatnie wymieszać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekiwi i grejpfrutem II śniadanie surówka z kapusty z marchewką 1 jabłko Obiad zupa z kiszonych ogórków kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Podwieczorek sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła owocowe lody czyli sorbet-jabłko Kolacja sałatka z kalafiora, czyli udawane tabouleh szklanka soku z pomidorów Dzień drugi Śniadanie: szklanka letniej(...)warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny sok z jarmużu, pietruszki i jabłka sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła II śniadanie: zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem
Kulinarne przygody Gatitynaciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki(...)kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu ** użyłam majonezu domowej roboty By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnipieprzu 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany(...)creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki na pół i na każdą połówkę połóż liść sałaty rzymskiej. Rozprowadź sos i połóż upieczone kotlety. Następnie nałóż po kolei grillowaną cukinię, plaster pomidora i kilka krążków cebuli. Przykryj połówką bułki z sezamem. Smacznego! The post Marokańskie burgery z jagnięciny
codojedzeniazwiększyć ilość wedle swojego zapotrzebowania. Wartości odżywcze: 310 kcal B 22 g W 2 g T 23 g Składniki: ▸ 100 g łososia wędzonego ▸ 15 g oleju lnianego/oliwy ▸ 2 garście sałaty ▸ ogórek świeży Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka kroimy w talarki. Dokładamy łososia, polewamy olejem i przyprawiamy na końcu. Zachęcam do skorzystania z przepisu na przekąskę z łososiem
Zdrowie i pysznie na talerzunaturalnym, a okazuje się, że warto. Genialna propozycja. Polecam jako dodatek do obiadu lub kolację. Składniki na sałatkę z fetą, warzywami i jogurtem naturalnym (4-5 porcji): kilka liści sałaty lodowej (dałam koło 5-6) trzy duże rzodkiewki garść lub dwie pomidorków koktajlowych dwa duże ogórki gruntowe puszka kukurydzy pół kostki sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Umyć i potargać(...)liście sałaty. Oczyścić rzodkiewki i pokroić w plasterki, a większe z nich przekroić jeszcze na pół. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki (razem ze skórką). Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Połączyć wszystkie składniki w misce oprócz sera. Odcedzić i wsypać kukurydzę. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Wrzucić ser i jeszcze
Karola gotuje