parę lisci sałaty/garść mix sałat ok 150 g truskawek 30 g sera pleśniowego Sos miodowo-musztardowy: 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, pokrojonym w kosteczke serem pleśniowym
Atlas Smakówrazem mamy dla Was coś lekkiego i szybkiego do zrobienia – sałatkę z tuńczykiem, pomidorkami i jajkiem Składniki: - 180 g mix sałat - 12 sztuk pomidorków koktajlowych - 4 jajka - 1 słoiczek filetów z tuńczyka w oliwie (300 g) - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - pieprz, sól Składniki dla 2 osób. Mix sałat myjemy, odsączamy na ręczniku papierowym lub durszlaku. Pomidorki(...)myjemy, kroimy na połówki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z oliwy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu kładziemy sałatę, a na nią tuńczyk, jajka i pomidorki. Na koniec wszystko polewamy oliwą połączoną z octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem (na ilość soli trzeba uważać ze względu na słony smak tuńczyka). Smacznego
Kuchenne WariacjeSKŁADNIKI: sałata lodowa rucola sałata rzymska cebula czerwona czerwona papryka pomidory kolendra( świeża) mango orzechy( nerkowce) oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz miód ziarna Do miski wlewamy oliwę, ocet, miód, dobrze wymieszać wsypać sól, pieprz, wrzucamy potargane sałaty, kolendrę, pokrojone w gruba kostkę pomidory, pokrojoną w drobna kostkę cebulę, paprykę, pancettę, orzechy i mango. Wymieszać, posypać ziarnami. Sałatkę
harrisałyżeczki musztardy do smaku: sól, pieprz, majeranek jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego Pozostałe: 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 1-2 pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty majonez, musztarda, ketchup WYKONANIE Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety(...)Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć
Passions hobbies lifeTortilla z kurczakiem Składniki: 4 placki tortilli Pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka/ kebaba/ gyrosa Sałata (ja użyłam mix sałat) 1 pomidor 4 rzodkiewki 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cebula Koperek Szczypiorek Składniki na sos do tortilli: Jogurt naturalny (Greek Style Light) 2 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) 1 łyżeczka musztardy Kilka listków bazylii (drobno(...)oliwek. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, posiekać cebulę, szczypiorek oraz koperek (Ja dodałam do nich łyżkę octu balsamicznego). Tortille przygotować według opisu na opakowaniu. Posmarować dokładnie sosem, ułożyć sałatę, warzywa oraz kawałki kurczaka. Można również polać troszkę ketchupem. Zawinąć tortillę
The Sweet Damselprzeglądamy zdjęcia jedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej soczewicy (1 paczka) 2 jajka 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty(...)mieszacie i przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyjmujecie po 45-50 minutach. Studzicie, kroicie na plastry i podajecie z sałatą wymieszaną z połówkami czereśni, pokrojonymi w kostkę morelami, listkami mięty i oliwą. Jecie i idziecie leżeć. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKjako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka(...)bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno-ja kroiłam liście dosłownie na pół). Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Szczypiorek drobno pociąć. Cebulę obrać i pociąć w drobne piórka, pomidory w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski posypać słonecznikiem pociętą bazylią, polać
na moim stole...Uwielbiam połączenie świeżych sezonowych owoców z chrupiącą sałatą. Bardzo zdrowa, szybka i smaczna przekąska na upalne dni. Potrzebujemy tylko: mix sałat ( jedno opakowanie) maliny ocet balsamiczny (pomarańczowy) Sałatę łączymy z malinami i polewamy octem balsamicznym bezpośrednio na talerzu przed samym podaniem
noteskulinarnyfigapomysł na przemycenie warzyw w diecie najmłodszych. Niestety nie należę do grona szczęśliwych rodziców którym dzieci zjadają wszelakie warzywa.... Jednak w tej odsłonie zniknęło z talerzyka wszystko, włącznie z sałata na której zostały podane parówki na ciepło. Pamiętajmy jednak, że nim sięgniemy po parówki sprawdźmy ich skład i wybierzmy te które mają w sobie najwięcej mięsa i najmniej składników(...)warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona 2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa do podania PRZYGOTOWANIE: Cukinię oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do rondla posmarowanego oliwą podduszamy 7 minut, podlewamy wodą, dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku, dusimy kilka minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwersji wytrawnej z owocami. Tym razem połączyłam ze sobą śliwki, wątróbkę oraz orzeszki. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, powstała bardzo smaczna sałatka. SKŁADNIKI: 1 garść mieszanki sałat, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 6 śliwek, 20 dag wątróbki z kurczaka, 3 łyżki masła, 2,5 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki(...)minut na małym ogniu. Oprószam solą i pieprzem. Przestudzoną wątróbkę kroję w plasterki. 2. Orzeszki ziemne prażę na suchej patelni. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Sałaty płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 4. Olej mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia KasiSałata rzymska sałata czerwona karbowana ciemny sos vinegre pestki granata sól pieprz Oba rodzaje sałaty myjemy, suszymy i kroimy na drobniejsze listki Dodajemy pestki granata Doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mieszamy Dodajemy sos vinegre i znów mieszamy Smacznego
Klaudynkowa kuchniaszef kuchni poleca twarożek z warzywami i wędzonym łososiem. Pycha, wpadajcie! :)) Składniki: Twaróg półtłusty (u mnie 3,5%) lub chudy ok. 150g 2 łyżki jogurtu naturalnego rzodkiewka, papryka, pomidorki, sałata rzymska, koperek plaster wędzonego łososia 2 łyżeczki otrębów pszenno-owsianych sól i pieprz Do dzieła: Dziecinnie prosta spraw! :) Liście sałaty rwiemy i wrzucamy na dno miseczki. W oddzielnym naczyniu mieszamy(...)twaróg, jogurt, otręby, sól i pieprz. Warzywa w dowolnej ilości kroimy w dużą kostkę i dodajemy do twarożku, kręcimy łyżką kilka razy, przekładamy na sałatę, na górę układamy plaster łososia i koper. TA DA! Smacznego Kochani! :))) Przesyłam milion uśmiechów! Po takim śniadaniu poniedziałek MUSI być dobry! Caro xoxox
Spektrum Smakusobie wszystko co potrzeba by uznać ją za pożywny posiłek. Polecamy na II śniadanie bądź jako przekąskę. Lekka sałatka z orzeszkami SKŁADNIKI : 12 liści sałaty masłowej 6 - 8 rzodkiewek 150 g chudego twarogu szczypiorek pieprz kolorowy świeżo mielony 50 g orzeszków fistaszków PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy i osuszamy, szarpiemy na mniejsze kąski i przekładamy(...)miseczek. Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy na sałacie. Na wierzch skruszamy chudy twaróg, oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Szczypior siekamy, posypujemy po całości. Orzeszki łupiemy, układamy na wierzchu sałatki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybka, smaczna sałatka z biała fasola i sałatą rzymska. Składniki: 1 główka sałaty rzymskie 2 pomidory 1 ogórek puszka białej fasoli 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 5 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Białą fasolę przepłukać na sicie i dokładnie osaczyć. Sałatę rwiemy
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 2 woreczki ryżu 2 jajka puszka groszku zielonego 2 łyżki koperku 3 liście sałaty bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Groszek osączyć na sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy
magiczna kuchnia Kasi