sałata lodowa - 2412 przepisów (strona:79/161)

Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 253

możecie czynność powtórzyć. Ważne, by dokładnie obtoczyć i zamknąć ser w panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który

BaRepas
S... Sałatka z tuńczykiem . 336

Sałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc

Kitchens Alphabet
Pyszna sałatka z kurczakiem 24414

wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki  1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki(...)kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.Sałatę myjemy i rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę.Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta.Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem

Słodkości i nie tylko
Sałatka Cezara- Caesar Salad 391

 Za tworcę salatki - uważa się włoskiego włoskiego kucharza Caesara Cardiniego. Wymyślił tą sałatkę w 1924 roku , kiedy musiał coś ugotować , a jego zapasy się skończyły

Smaki Edyty
Kotlety rybne 95

się sprawdzi. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  My lubimy podane z ziemniaczanym puree. Smacznego :) Takie kotlety można też podać w formie burgera rybnego. bułki do hamburgerów sałata lodowa  ogórek zielony lub kiszony 1 jajko ugotowane na twardo czerwona cebula sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu 2 średnie ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane(...)szczypta soli Jajka i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy majonez i śmietanę doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Połówki wcześniej opieczonej bułki smarujemy sosem. Na dolnej układamy sałatę, kotlet rybny polewamy sporą ilością sosu, kładziemy plasterki ogórka i jajka. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego

Andzia Pichci
Sałatka z kurczakiem i marchewką 141

zbieg okoliczności jak na Prima Aprilis przystało :-)  Może więc chociaż w kuchni zafundujemy sobie trochę wiosny? Może taką oto sałatką? Na święta też będzie pasowała... smakowała... SKŁADNIKI 1/2 sałaty lodowej 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 marchewka 1 podwójny filet z kurczaka 3 - 4 łyżki majonezu szczypiorek, koperek 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy kebab - gyros ewentualnie sól(...)Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą kebab - gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy fileta, a następnie smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Sałatę kroimy w grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli

Czary - gary w kuchni
Błyskawiczny sos dyniowy z niebieskim serem 153

przepis ) 5-10 łyżek mleka (zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać) 5 plasterków niebieskiego sera pleśniowego typu roquefort szczypta soli Do podania 250g ulubionego tortellini (u mnie z łososiem) sałata lodowa garść rodzynków albo suszonej żurawiny Masło rozpuszczamy na średnim ogniu. Dodajemy dynię i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser, mieszamy(...)ewentualnie dodajemy odrobinę soli. Zostawiamy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Moje cudo za cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący

les mirabelles
Sałatka z serem camembert 1414

Ser camembert uwielbiam, mogę go jeść bez niczego ;) Ale w takiej postaci jest po prostu obłędny, chrupiąca skórka i płynny środek, po prostu bajka!:)Musicie

Czerwona Porzeczka
Sałata lodowa w sosie jogurtowym 132

Bardzo efektowna przystawka. To taka sałatka w trochę innym wydaniu. Na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości.  Świetnie będzie do niej pasować chrupiąca bagietka lub grzanki. główka sałaty lodowej 1/2 szkl majonezu 1/2 szkl jogurtu greckiego 4 plastry bekonu parzonego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, świeżo zmielony pieprz 1-2 pomidory czerwona cebulka Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku(...)solą i pieprzem. Można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Plasterki bekonu pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na chrupko na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sałatę obrać  z wierzchnich liści i pokroić na 4 części. Ułożyć na talerzach. Obok sałaty poukładać po kilka plasterków pomidora, posypać pokrojoną w piórka cebulą. Sałatę polać kilkoma łyżkami sosu

Smakołyki Asi
Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini 67026

Sałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz(...)maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z sałatą i zielonym pesto 192

ciekawe i smaczne połączenie. Propozycja powstała z tego co było w lodówce-więc spontanicznie, skusicie się na takie połączenie smaków? Składniki : 1 podwójny filet z kurczaka 4-5 liści sałaty lodowej 4 łyżeczki zielonego pesto 1 kulka sera mozzarella sól morska do smaku pieprz zielony ziarnisty Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta(...)dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy aby nie porozrywać mięsa, oprószamy solą i posypujemy utartym w moździerzu zielonym pieprzem, smarujemy zielonym pesto układamy pokrojoną w paski sałatę oraz ser mozzarella pokrojony na plastry,  zawijamy roladki, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony na złocisto.  Podajemy

Wanilia i Kardamon
Sałatka z serem feta 170

Składniki: * sałata lodowa główka 350 g * pomidorki daktylowe 15 sztuk * ogórek zielony * papryka czerwona * cebula czerwona pół * feta 270 g * słonecznik łuskany pół szklanki Sos: * 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić(...)kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, posypujemy słonecznikiem prażonym, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie wszystkie mieszamy. wierch posypuje ziołami

Kulinarne przygody
Sałatka z kaczką i ciepłym dressingiem pomarańczowym 174

delikatnie zakwasza i podkreśla smak pysznej kaczki.  Kaczkę wykonałam w sposób przedstawiony w  TYM wpisie (klik) . Proporcja na dwie osoby: - 1 filet z  kaczki - 1/2 główki sałaty lodowej - garść siekanej kapusty pekińskiej - 1 średnia pomarańcza - 1 serek pleśniowy typu brie Sos: - sok z 1,5 pomarańczy - 3 łyżki soku z cytryny - 3 łyżeczki  musztardy - 1 łyżka(...)szczypta soli Kaczkę należy pokroić w jak najcieńsze plasterki. Pomarańczę podzielić na fileciki. Serek pokroić na trójkąty.  Sok z owoców, miód i musztardę podgrzać, dodać plasterki kaczki. Mieszankę sałaty i pekińskiej wyłożyć na talerze.  Ciepłą, nasyconą smakiem kaczkę wyłożyć na sałatę, wyłożyć na nią pomarańczę i ser. Do pozostałego na patelni sosu dodać olej i sól - wymieszać rózgą

kawawszklance
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 164

garam masala (używam przyprawy Prymat Bombay Masala) 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 świeżej papryczki chili, olej Dodatki: ·         sałata lodowa ·         pomidor ·         cebulka dymka ·         4 chlebki(...)przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut aż się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, sałatę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Pity przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja smaruję je delikatnie woda i wkładam do piekarnika nadzianego

Mania Gotowania
Sałatka z soczystą polędwicą i konfiturą malinową 161

zadowoleni z efektu. Nie obawiajcie się więc nowych smaków i koniecznie dajcie znać, czy sałatka przypadła Wam do gustu. Składniki na 2 porcje: główka sałaty masłowej/ pół sałaty główki sałaty lodowej/ 100 g roszponki 300 g polędwicy wieprzowej 2-4 garście kaszy jaglanej/gryczanej duży pomidor malinowy średni (80g) ugotowany burak kilka plastrów sera pleśniowego typu „brie”/ ok. 100g(...)łonecznika 4-6 łyżek konfitury malinowej 3-4 łyżki oleju (1 do marynaty, 2-3 do smażenia) ząbek czosnku łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wykładamy sałatę na talerze. Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę, pokrojone warzywa i ser. Polędwicę, pokrojoną w cienkie plastry, zamarynowaną w oleju z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, podsmażamy na średnim ogniu, przez

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania