Składniki: garść pokrojonej w paski sałaty lodowej 3 pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki kilka czarnych oliwek 50 g sera typu mozzarella 2 małe pomidorki koktajlowe- przepołowione liście świeżej bazylii kilka kropli oliwy z oliwek z suszonych pomidorów kilka kropli soku z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Pokroić sałatę lodową w małe paseczki. Pomidory suszone wyjąć z zalewy (oliwy
KreatywnePinysuszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż np. sałata lodowa. Jedząc ją dostarczymy organizmowi również cynk (wzmocnimy układ immunologiczny, i obronimy się przed wirusami i toksynami), potas (wspomożemy nerki oraz proces przekształcania glukozy w glikogen, uregulujemy wydzielanie insuliny), magnez(...)doniczkę z rukolą (3,50zł) i wtykam w różne wolne miejsca w ogrodzie. Dzięki temu zawsze jest zapas młodziutkich listków. To co, jemy? SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I RUKOLĄ mała sałata lodowa (nasza!) garść rukoli (nasza!) ok 20 truskawek (nasze!) cheddar garść słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny (u nas miodowy) czerstwa bułka ciemna Sałatę i rukolę dokładnie płuczemy
les mirabelleschciałam czegoś ciekawszego. Tak właśnie powstała ona, smaczna, jeszcze nie raz do niej wrócę. Składniki (dla 2 osób): 1 filet z kurczaka „Pomysł na...papirus” (z ziołami prowansalskimi) pół sałaty lodowej 10 pomidorków koktajlowych grejpfrut garść liści bazylii Dresing: 3 łyżeczki musztardy kremskiej 1 łyżka majonezu łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli 1 łyżka miodu szczypta chili świeżo zmielony(...)tłuszczu na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kawałki filetu wyciągnąć z pergaminu i pokroić w paski. Grejpfrut obrać, oczyścić z białych i gorzkich błon. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do miski, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pocięte liście bazylii. Wyłożyć porcjami na talerze. Grejpfruta podzielić na kawałki, ułożyć na sałacie. Składniki
Pasja Smakupotrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 10 rzodkiewek, 3 średnie pomidory(...)łyżeczki posiekanej świeżej bazylii, ½ łyżeczki posiekanej kolendry 3 łyżeczki oleju lnianego, sól, pieprz Wykonanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, posiekaną bazylię, posiekaną kolendrę, olej, całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)) rzodkiewka, sałata lodowa, pomidory, bazylia, kolendra
Bułka z ChlebemSkładniki: filet z kurczaka (2 szt) przyprawa do gyrosa sałata lodowa (1/2 sałaty) czerwona papryka 1 szt. ser żółty (około 20 dag) grzanki ziołowe sos koperkowy olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając go przyprawa do gyrosa. Odstawiamy do wystudzenia. Sałatę szarpiemy, lub kroimy. Czerwoną paprykę i ser żółty kroimy
MojaQchnia.plWiosna miesza się z zimą. Dzisiaj zapraszam jednak na wiosenną, w kolorach sałatkę, z granatem. pół główki sałaty lodowej rukola 20 dag sera cheddar (u mnie z dodatkami) 1/3 pestek z dużego owocu granatu orzeszki pini oliwa sól, pieprz Sałatę lodową porwać, dodać rukolę. Ser pokroić w równą kostkę, dodać owoce granatu. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni
Humanistka w kuchnikremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka
Moja smaczna kuchniaSałatka z chrupiącą sałatą lodową, pomidorkami, cebulą oraz mozzarellą i serem sałatkowym. A smak całej sałatki podkreśla dressing z octu balsamicznego z Modeny oraz oliwy. Szybka w przygotowaniu sałatka, idealna do mięs obiadowych, ale i na grilla. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 żółte podłużne pomidory, 6-8 pomidorków czerwonych koktajlowych, duża czerwona cebula, 3/4 papryki czerwonej, 2 rzodkiewki, duży
Lena Gotujezostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek 1 łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu i kiełbasy smażymy(...)przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy, jak kto lubi-podajcie go w małym dzbanuszku(każdy doda sobie ile chce, a sałata zachowa chrupkość
Kuchnia BeatyProsta i szybka do przygotowanie sałatka z sałatą lodową, pomidorami, ogórkiem i serem feta. Idealna na drugie śniadanie jak i dodatek do obiadu. Jeżeli chcecie, aby sałatka była dłużej świeża to przed samym podaniem polejcie ją sosem. Składniki: 1 opakowanie sera feta (200 g) 1 główka sałaty lodowej 1 długi ogórek 250-300 g pomidorków koktajlowych 1 saszetka przyprawy
Ugotowaćsię ją robi. Wygląda pięknie kolorowo i wspaniale prezentuje się na stole pomimo, że składniki są wymieszane.składniki:1 mała sałata lodowa2 puszki łososia w oleju, użyłam Graal250 g pomidorków daktylowych1 kiszony ogórek2 małe czerwone cebulkigarść posiekanej natkiSałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać kawałki łososia z puszki, nie trzeba dokładnie osączać z oleju. Pomidorki
Monia miesza i gotujeSałatka SZTOS! Prosta, szybka a przy tym przepyszna! Sałata lodowa, jajka z niemal płynnym żółtkiem, prażone migdały,m ser feta, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórek a do tego grzanki i najlepszy sos z masła orzechowego. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Takie sałatki mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, do znudzenia. Składniki: kilka liści sałaty lodowej garść
Mango PapajaPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia(...)świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu na złoto-brązowo. Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy i kilkoma kroplami soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba
Moje Kuchenne Rewelacjegotować to ta na pewno ci wyjdzie. Składniki: pierś z kurczaka 600 g feta pół kostki oliwki czarne z 10 szt pomidor koktajlowy 250 g ogórek świeży 1 szt sałata lodowa 1 szt Sos: sok z cytryny 2 łyżki olej 2 łyżki papryka czerwona mielona szczypta pieprz ziołowy szczypta musztarda jasna z łyżkę Wykonanie: Sałatę lodową myjemy i rwiemy
Różowa kuchniaświeżym powietrzu. Proste znaczy najlepsze. Dzisiejsze składniki dobrze znacie, a połączenie mozzarelli i pomidorków jest klasyczne i sprawdzone. Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi / 1 porcja Składniki: 1/4 sałaty lodowej 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych gruby plaster czerwonej cebuli 1 kula mozzarelli 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Sałatę kroimy. Rozkładamy w misce. Pomidorki(...)koktajlowe dzielimy na ćwiartki, układamy na sałacie. Czerwoną cebulę siekamy, mozzarellę rozrywamy na mniejsze części. Ser z cebulą układamy na sałacie lodowej z pomidorkami. Skrapiamy olejem rzepakowym lub dobrej jakości oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku. Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem
Moja smaczna kuchniaPyszna i lekka sałatka, która łączy kilka smaków - słodkie winogrona, słony ser oraz kwaskowy sos balsamiczy. Całość idealnie dopełnia prażony słonecznik, który uwielbiam. składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 400 g różowych winogron 150 g serka sałatkowego a`la feta 2-3 garście słonecznika olej do skropienia sos balsamiczny do skropienia Liście sałaty lodowej porwać na małe kawałki. Winogrona przekroić
Monia miesza i gotuje