rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:17/100)

Faszerowane jajka 180

kroimy na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ do miseczki. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i ugniatamy widelcem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i mieszamy z awokado. Doprawiamy solą. Rzodkiewka z fetą Kilka rzodkiewek kroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę, nie musimy dodawać soli, bo ser sam w sobie jest już wystarczająco słony. Tuńczyk

Kucharzyca
Sos do jajek z rzodkiewką i czosnkiem 140

który do jaj pasuje znakomicie. Przyznam się, że podjadałam go przy robieniu, a potem ledwo zdążyłam ze zdjęciami, bo dzieciaki skonsumowały go ze świeżo upieczonym chlebem. Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 1/2 pęczku zielonej części cebuli dymki - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz 1. Rzodkiewki ścieramy na drobnej tarce, zielone pędy dymki drobno(...)kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos podajemy udekorowany świeżo startą rzodkiewką

Apetyczna babeczka
salatka z jablka i liscie rzodkiewki 125

Składniki około 30 liści rzodkiewek-zielone części z 2 -3 pęczków rzodkiewki 100 g mąki   50 g parmezanu 2 jajka 1 duże ,lub 2 małe jabłka 20 g kolendry 1 łyżka miodu sól, pieprz-do smaku 80 - 100  g woda oliwa extra vergine  0,5 łyżeczki octu balsamicznego-do smaku  Wykonanie   Placki Do miski(...)wrzucić  mąkę z jajkami i wodą. Wszystko dokładnie wymieszać .Do tej masy dodać parmezan i umyte ,osuszone i pokrojone w paski liście rzodkiewki. Doprawić  całość solą i pieprzem. Smażyć  na rozgrzanej patelni z oliwą.. Jabłka Umyte i obrane jabłko pokroić w kostkę. Oliwę ,sól ,pieprz,oraz  kolendrę , łyżką miodu i ocet balsamiczny,połączyć

w mojej kuchni
Twaróg z papryką, rzodkiewką i dodatkami (sałatka) 233

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Sałatka - czy twaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo.  Ważne, aby papryka była kolorowa(...)wtedy całość nabiera wyrazu i wygląda apetyczniej. 200g białego sera 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 pomarańczowej/żółtej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: oliwa z oliwek sól pieprz Twaróg delikatnie pokruszyć. Paprykę, rzodkiewkę i cebulę drobno pokroić, a szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać i połączyć z oliwą (wg gustu, aby sałatka nie była

Di gotuje
Jajka faszerowane z szynką 132

szynką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 plastry szynki 2 łyżki serka śmietankowego łyżeczka musztardy dijon pieprz czarny do smaku sól morska szczypiorek plasterki rzodkiewki kiełki rzodkiewki   Wykonanie: Jajka obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy delikatnie żółtka. Wkładamy je do blendera, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, serek śmietankowy, musztardę i przyprawy, Wszystko blendujemy. Gotowy farsz(...)wykładamy na białka, ozdabiamy plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i kiełkami

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kiełbasą i schabem. 144

wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa  1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek  1 łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu i kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym(...)półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy, jak kto lubi-podajcie go w małym dzbanuszku(każdy doda sobie ile chce, a sałata zachowa chrupkość

Kuchnia Beaty
Sałatka z jajkiem przpiórczym 212

bardzo szybko, wygląda i smakuje świetnie. Choć za oknem wiosny nie widać, na talerzu można ją poczuć :) Składniki : 4 jajka przepiórcze garść mix sałat 4 pomidorki cherry 2 rzodkiewki kiełki buraka 2 łyżki oliwy extra vergine Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy Jajka przepiórcze wstawiamy do parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Mix sałat myjemy i osuszamy papierowym(...)ręczniczkiem. Pomidorki parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Są różne techniki postępowania z jajkami przepiórczymi po ugotowaniu. Niektórzy wstawiają do zimnej wody na jakiś czas, inni obierają jeszcze ciepłe. Próbowałem obu sposobów i obydwa zdały egzamin u mnie. Turlałem je tylko, żeby skorupka pękła i ładnie się zdjęła :) Nakładamy

Parowar Faceta
Mini bułeczki - koreczki 2932

szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 100 g szynki Klasyka Gatunku od Hańderek (pokroj onej w plastry) sałata majonez ketchup świeży ogórek rzodkiewki 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy(...)jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w półplastry, rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy majonezem, po czym układamy kolejno: szynkę, ketchup, ogórka, rzodkiewkę, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką

Szefowa kuchni
Pasta twarogowa do pieczywa 116

Przepis na prostą pastę, która wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 300 g twarogu półtłustego pęczek rzodkiewki mała cebula 100 ml śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Jeśli posiadamy blender, to po prostu miksujemy, najpierw rzodkiewki i cebulę, potem dodajemy resztę składników. Jeśli blendera nie posiadamy, to cebulę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewki ścieramy na drobnej tarce, twaróg rozgniatamy widelcem. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta pekińska z rzodkiewką i kukurydzą. Szybka, smaczna surówka. 381

Zapraszam na kolejną szybką, smaczną i zdrową surówkę obiadową. Dodatek rzodkiewki sprawia, że najchętniej nazwałabym ją wiosenną. Ale póki co zima w pełni, do wiosny daleko, to chociaż na talerzu niech będzie kolorowo :) Składniki - kapusta pekińska - pęczek rzodkiewek - mała puszka kukurydzy -  oliwa z oliwek - sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze(...)pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i dwoma szczyptami ziół dalmatyńskich. Przed podaniem do sałatki dodaję ok. 2-3 łyżek oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem 289

Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego 4-5 rzodkiewek 1 jajko szczypiorek (drobny) sól pieprz ziołowy 1,5 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Rzodkiewki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatki w słoikach 383

dodawać wyłącznie świeże warzywa, ponieważ dodatek konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie.  Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka  papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda i oliwą z oliwek sos sałatkowy oliwa z oliwek Warzywa umyć(...)ostudzić. Sos sałatkowy wymieszać z odrobiną wody i oliwy z oliwek. Układanie sałatki (od samego dołu):   sos sałatkowy*   warzywa  ( od najbardziej "mokrych", np. pomidor, papryka, rzodkiewka, ogórek) mięso z kurczaka/ser feta/ser mozzarella ugotowany makaron/ryż porwana sałata ewentualnie nasiona Przygotowane słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce.  *sos sałatkowy możecie pominąć, jednak bez niego cała sałatka będzie

Ugotować
Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 221

Dziś kolejna propozycja obiadowa. Bardzo smaczny kurczak na parze, z sałatką z cukinii i makaronu chińskiego z dodatkiem mikro liści rzodkiewki. Mięso wyszło bardzo ciekawe w smaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :) Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  1/2 cukinii  50g makaronu chińskiego  1/2 cebuli czerwonej  1 łyżka oliwy extra vergine  1 łyżka octu(...)ryżowego  2 łyżki sosu sojowego mikro liście rzodkiewki  świeża kolendra  świeża bazylia Przyprawy :  pieprz czarny  pieprz cayenne  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą i przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski.  Cebule czerwoną siekamy i parzymy wrzątkiem. Kolendrę

Parowar Faceta
Kiełbaska z wiosennymi dodatkami 170

dobrze zjeść to i tym razem było pożywne śniadanko a i do tego zdrowe. Kiełbaska z wiosennymi dodatkami Składniki: - 2 kiełbaski wiejskie - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ogórki małosolne - kilka rzodkiewek - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Kiełbasę gotujemy, ogórki małosolne kroimy na ćwiartki, pomidorki koktajlowe na połówki, rzodkiewkę na drobniutkie ćwiartki a szczypiorek szatkujemy. Kiełbasę po ugotowaniu przekładamy na talerz, dodajemy ogórki(...)pomidorki i rzodkiewkę. Warzywa posypujemy szczypiorkiem, solą, pieprzem i tak o to mamy pożywne i zdrowe śniadanie które podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Chłodnik litewski Roberta Makłowicza 192

upalne dni nie ma nic lepszego na obiad niż chłodnik, ja robiłam z przepisu Roberta Makłowicza ale dodałam jeszcze rzodkiewkę i wyszedł pyszny. Na pewno jeszcze powtórzę bo to dopiero początek lata.  Chłodnik litewski Roberta Makłowicza Składniki: - duży pęczek boćwiny wraz z małymi buraczkami - 2 ogórki zielone - 1/2 pęczka rzodkiewki - 1/2 szklanki posiekanego koperku - 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)pół szklanki) i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek, pokrojone w drobną kostkę ogórki i drobno pokrojoną rzodkiewkę (lub trzemy na tarce), solimy do smaku i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Życzę smacznego

Kulinarne życie