pieczarek 1 mały koncentrat pomidorowy 1 puszka kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego szczypiorek sól i pieprz przepis Posiekaną cebulę przesmażamy na margarynie na jasnozłoty kolor. Dodajemy ryż i zalewamy wszystko wrzącym bulionem . Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy , pokrojone pieczarki , odsączoną kukurydzę z puszki i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem . Gotujemy na małym ogniu około 20 minut . Risotto podajemy
Smakowite DaniaBardzo proste danie , które przygotowałam z ryżu pozostałego z poprzedniego dnia , niewymagające wielkich umiejętności kulinarnych a jednocześnie smaczne i zdrowe . Kotleciki z ryżu mogą stanowić przekąskę z surówką lub być dodatkiem do sosu . składniki na 4 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła lub oleju 3/4 szklanki(...)bułki tartej sól i pieprz przepis Drobno posiekane jajka mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy jajo surowe , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy . Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Smakowite Daniapieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube nerwy nie uszkadzając liści . Ryż zalewamy wrzącą, osoloną wodą, gotujemy,odcedzamy i odsączamy. Marchew myjemy obieramy, zalewamy wrzącą(...)osoloną wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem
Smakowite Daniałyżka mleka przepis Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy krówki i łyżkę mleka i cały czas mieszamy. Następnie do gotującej się margaryny i krówek dodajemy kakao a na końcu ryż, całość dokładnie mieszamy, garnek zdejmujemy z ognia i masę ryżową studzimy. Rękami zwilzonymi w zimnej wodzie formujemy kulki
Smakowite DaniaTroszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz(...)Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni. 2. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie. 3. Cebulę pokroić w kosteczkę. 4. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści
VioletoweKucharzeniewłaśnie jest ta sałatka:) Makaron wyglądem przypominający ryż, brokuł, wędzona szynka i chrupiące ziarna słonecznika tworzą wspaniałe połączenie. Za pomysł dziękuję Bożence! Składniki: 250g makaronu a'la ryż (użyłam Makaron Międzybrodzki ), 4 jajka, puszka kukurydzy, brokuł, 150g szynki konserwowej lub wędzonej, 150g ziaren słonecznika, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu (użyłam
Z miłości do słodkościłyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić(...)dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia
Moja Delicjakolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu 10 min - ma być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną cebulę i boczek, słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia
Stare Garypapryki konserwowe 2 łyżki szczypiorku 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanej patelni. Ryż gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ja użyłam tego w torebkach. Kukurydzę odsączamy. Paprykę oraz ser kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie
VioletoweKucharzeniedługo, aż będzie prawie zimna, ale co ważne płynna. (Wrzucenie ryżu preparowanego do ciepłej lub gorącej czekolady może spowodować, że stanie się miękki i flakowaty). Do zimnej czekolady wsypujemy ryż preparowany i mieszamy by się połączył z masą. Na koniec z tężejącej masy formujemy ręcznie kuleczki, które układamy na talerzu i pozostawiamy do wystygnięcia
Smakowy Rajlekko przestygły. Masło rozpuszczamy razem z krówkami. Stale mieszając zagotowujemy, odstawiamy na chwilę, by lekko przestygły. Masa ma być ciepła, ale gorąca. Następnie wsypujemy uprażone bakalie i stopniowo ryż preparowany. Z gotowej, dobrze wymieszanej masy formujemy (ręcznie lub łyżeczką) szyszki, które układamy odstępach (by się nie zlepiły) na pergaminie lub talerzu i odstawiamy na około godzinę do wystygnięcia
Smakowy Rajkostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa była gęstsza. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ugotować ryż, można podać również z grzankami lub posypać startym żółtym serem. Gotowe i smacznego
pink envelopewrzącą, posoloną wodę. Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka
Salonik smakówkrewetek i cebuli i mieszając podsmażamy do momentu, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą i ryżem- chwilę podsmażamy. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Tuż przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką pietruszki. *edit: Nasza żubrówka w dziczy Jest to szybki, aromatyczny obiad, z czosnkiem i żubrówką
les mirabellesbrązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie(...)zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki
les mirabelles