ryż - 22970 przepisów (strona:398/1532)

Zapiekanka ryżowa z rybą 169

dużych oczkach. Mieszamy z suchym ryżem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy gorącym bulionem. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy z jednej i z drugiej strony, pieprzem cytrynowym, układamy na ryż. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy 25 min, po czym ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 10 min. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
SAŁATKA WARSTWOWA Z RYŻEM I PIECZARKAMI 172

sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą i zieloną część) parzymy 2 min we wrzątku, osączamy. Ryż układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem

słodki bratek
Udka zapiekane z ryżem i warzywami 141

Udka zapiekane z ryżem i warzywami to pomysł na szybki, jednogarnkowy i prosty do przygotowania obiad. Wystarczy wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne tego typu dania obiadowe to zachęcam do przygotowania zapiekanki z pulpecikami, cukinią, marchewką oraz kaszą pęczak lub udek zapiekanych z warzywami i kaszą gryczaną . Składniki(...)osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 szklanka surowego ryżu (200 g) 2,5 szklanki wody 1,5 marchewki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki masła, np. klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz papryka ostra Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 156

charakteru. Do tego świeże zioła, które ożywiają nieco danie. Jest to potrawa idealna na kolacje we dwoje. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cukinia 1/2 główki brokuł 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli(...)niej posiekaną cebulkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie płyn dodaję kolejną porcję bulionu

Mango Papaja
Zupa migdałowa. 162

tradycyjnie wigilijne danie. Przygotowywana była w bogatych domach i stanowiła symbol zamożności gospodarzy. Gdybym chciała przyrządzić ją według przepisu sprzed ponad stu lat to potrzebowałabym mleka, migdałów, rodzynek i ryżu. Nie przepadam za rodzynkami, także pominęłam ten składnik. Dodatkowo zaś użyłam skórki pomarańczowej, cynamonu i cukru trzcinowego. Przed podaniem natomiast, wierzch polałam sosem z owoców leśnych, który idealnie kontrastował(...)Składniki: 1 l mleka 3,2% 200 g zmielonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (lub skórka kandyzowana) 1/2 szkl. ryżu jaśminowego Wykonanie: Wlać mleko do garnka, wsypać migdały, cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małych ogniu przez chwilę (ok. 10 minut), pilnując żeby mleko się

zadanie-gotowanie
Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią 167

Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią Składniki: - ryż jaśminowy                                         - 1 ½ łyżeczka curry - 30g czerwonej soczewicy(...)sól himalajska Wykonanie: - Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez 15 minut pod przykryciem - W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Soczewicę przepłukać na sitku, wrzucić na wrzątek w drugim garnku, gotować przez 10 minut - Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do soczewicy dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Mix dal curry z brokułem 150

curry z brokułem Składniki: - ryż jaśminowy                                         - 1 łyżeczka garam masali - 35g mieszanki(...)wcześniej namoczyć w wodzie i zostawić na noc - Następnego dnia strączki przepłukać świeżą wodą na sitku, a następnie gotować przez 20-30 minut z dodatkiem kurkumy i soli -  Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez 15 minut pod przykryciem - W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach

Wegańska kuchnia orientalna
Tagine z batatem, cukinią, cieciorką i rodzynkami 169

Tagine z batatem, cukinią, cieciorką  i rodzynkami Składniki: - ryż jaśminowy                                              - 1 łyżeczka curry - 50g ugotowanej cieciorki(...)natka pietruszki - awokado - miks sałat - oliwa z oliwek *Można użyć gotowej cieciorki z puszki, ale ta własnoręcznie gotowana jest znacznie smaczniejsza i oczywiście zdrowsza Wykonanie: - Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez 15 minut pod przykryciem - W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę - Warzywa obrać

Wegańska kuchnia orientalna
Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :) 140

Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :)  Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej  2 starte drobno marchewki  1 puszka pomidorów  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch)  przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz(...)ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku  Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij.  Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.  Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut.  Fasolkę nałóż

Zdrowie na języku :P
Jarmuż z grzybami. 159

najczęściej przemycać w przeróżnych kombinacjach. Próbowałam robić z niego chipsy, ale nie zachwyciły mnie. Za to przypadło mi do gustu dzisiejsze połączenie z grzybami, tofu i brązowym ryżem. W takiej formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę :) Składniki (2 porcje): 100 g ryżu(...)posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą

Powiedz dietom nie
Ryz zapiekany z warzywami 148

Ryż zapiekany z warzywami. Jedzonko nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się(...)albo nie zdążę zrobić. Składniki 300 g ugotowanego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 mieszanka warzywna (dałam mrożoną) 500 g tomatery 200 g śmietany 1 mała cukinia 1 marchewka sól pieprz Marchewkę pokroić w większe kawałki i ugotować wraz z mrożoną mieszanką warzywną w lekko osolonej wodzie.  Odcedzić na sicie i wymieszać z ugotowanym ryżem oraz kukurydzą. Włożyć do naczynia

O kuchni z uczuciem
Risotto z kurczakiem i szpinakiem 131

wyszło risotto, które jak na pierwszy raz oceniam bardzo dobrze ;-) Ciekawe - zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania :-) RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM 300 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 50g masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 225 g świeżego szpinaku 280 g pieczonego kurczaka 2 łyżki serka mascarpone(...)gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy. Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia

peggiwkuchni
Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami 160

był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-) Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM Normal 0 21 200 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 2 łyżki masła  1 cebula biała 1 cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 400 g pieczarek 6-8 suszonych pomidorów(...)wody. Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło (połowa) i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia

peggiwkuchni
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 237

Stek z antrykotu, rostbefu lub łaty wołowej, rzepa, kawałek pekińskiej kapusty, koreańska kiszonka. Makaron lub ryż. Nie, to nie sprzątanie lodówki. Stir fry to zawsze szybki i zdrowy obiad. Uwierzcie – warto mieć w domu woka i jeść inspirowane wschodnią kuchnią obiady lub kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek(...)plastry, tak by zalewa dotarła wszędzie. Odstawiamy wołowinę do zamarynowania na czas 30 minut do godziny. Dłużej tak cienkim plasterkom nie potrzeba. Po zamarynowaniu wołowiny przygotowujemy makaron lub ryż i zostawiamy go w cieple na czas smażenia reszty składników. Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki, rzepę – w słupki. Jeśli mięso już zamarynowane, rozgrzewamy

Karo in the Kitchen