Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama Gotujeprzypada 1 łyżeczka soli. Sos ma pikanty, wyrazisty smak, jest gęstszy od meksykańskiej salsy. Idelanie nadaje się jako dip do mięs, warzyw, czy np. do smażonego makaronu czy ryżu. Papryczek nie należy oczyszczać z nasion, to dzięki nim sos jest pikantny. Słoiki z sambal oelek można zawekować na zimnę, pasteryzując je po zakręceniu przez 20 minut. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskakurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka 1 trawa cytrynowa
O kuchni z uczuciemsprawdza się super jak wpadają niezapowiedziani goście,lub nie chce mi się spędzać dużo czasu w kuchni, moja rodzina uwielbia takiego kurczaka-jest naprawdę pyszny zawsze podaję go z ryżem i surówką Składniki: 2 piersi z kurczaka sos teriyaki w butelce(ok pół) sól sezam olej Przygotowanie: piersi myjemy,osuszamy i kroimy w paski polewamy sosem teriyaki solimy odrobinę
Swojskie jedzonkoJakiś czas temu dostałam ogromne pudło produktów Uncle Bens. Było w nim między innymi kilka pudełek różnych rodzajów ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne ryżowe kulki z
Stare GaryBurger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery
Smakowity Blog Kulinarnygotować aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku (słodką papryką, solą, pieprzem i czosnkiem), zabielić słodką śmietanką. Mięso podałam z sałatką z buraczków i ryżem
Czerwień i błękitPomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu, doprawiamy i podduzamy chwilkę, zagęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze z 10 min. Gotowe podajemy najlepiej z ryżem
Idę coś wszamaćSzukając alternatywy dla tradycyjnego twarożku, natknęłam się na wiele przepisów, w których jako bazę wykorzystywano tofu, orzechy czy nasiona. Takie twarożki są przepyszne, jednak wszystkie te
wegujemyBardzo lubię mleko ryżowe, ale jego cena nie zachęca do częstego kupowania. Dlatego, jeśli mam na nie ochotę, wolę zrobić je samodzielnie. Takie domowe mleko ryżowe
wegujemyukośne plastry, grubości około 1 -1,5 cm. Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem lub z kluskami. Ja podałam z kluskami parzonymi kładzionymiz mąki ryżowej . zastawa
królestwo garówLubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany do sałatki makaron kukurydziany, który otrzymałam od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy , dodaje jej lekkości, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Do tego pyszne warzywa i lekki sos. Nic tylko jeść. Spróbujcie. Makaronowa sałatka (light) z warzywami
Słodkie okruszkikilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń, na budyniu ułożyć odsączony rabarbar. Wierzch dodatkowo posypać 1 łyżką cukru. Pozostałe
Fabryka pomysłówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tydzień temu otrzymałam wielką paczkę z produktami od Uncle Ben’s a wraz z nią zaproszenie do
Marta Gotujedanej kategorii, bo - jak widzę - takich zestawień szukacie. Dzisiaj, jako pierwsze, polecę Wam niektóre moje ulubione sałatki. Na pewno przydadzą się nie tylko przy okazji imprez domowych. Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, ogórkiem kiszonym i porem Letnia sałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne
Codzienna kuchnia niecodzienna