ryż zielony - 500 przepisów (strona:3/34)

Zielone risotto z gorgonzolą 160

Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części)10 pieczarek250 g mrożonego zielonego groszku2 cebule dymki4 łyżki masła200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki)1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek(...)pieprzsólpół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) )W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 211

ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią 375

zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż

Zgrabne Gotowanie
Papiloty. Płatki. I pałeczki... czyli kusi sushi 198

porcje łososia (mrożonego) sos Sweet Chilli 2 łyżki sok z pomarańczy płatek sushi nori porcja ryżu do sushi 3 łyżki octu vinegar kawałek żółtej papryki, zielonego ogórka, pomarańczy (do wypełniania) Ryż ugotowałam al dente ze szczyptą soli. Wystudziłam. Dodałam ocet, wymieszałam i nałożyłam na płatek nori. Po środku podłużnie ułożyłam paprykę, ogórka i pomarańczę. Zwinęłam za pomocą maty

bastalena
Sałatka z surimi 167

też u Niej ją jadłam. Robiła w wersji z makaronem i ryżem. Jednak mi najbardziej posmakowała z ryżem. A wiecie, że makaron uwielbiam! Składniki : * 2 torebki ugotowanego ryżu * puszka kukurydzy * ogórek zielony * opakowanie surimi * pół słoiczka majonezu * sól , pieprz  Przygotowanie :Ogórka i paluszki surimi pokroić w kostkę. Dodać do zimnego, ugotowanego ryżu. Przyprawić do smaku. Wymieszać z majonezem. Ewentualnie

Magiczne Życie Marty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 179

litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego groszku (u mnie mrożony)świeżo mielony pieprzsól50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle

Bon Appetit Małgorzaty
Jak zrobić sushi? - przepis na sushi-maki 241

sojowy (jak będziecie kupować to kupcie bez konserwantów, prawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) ) - wędzony łosoś - kawior - paluszki krabowe - serek śmietankowy - serek łososiowy - ogórek zielony - awokado dojrzałe   Przygotowanie: ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8 razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie

SMYKWKUCHNI
Kremowe risotto z fasolką szparagową 201

lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu 3 parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety ostatnia(...)olejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę w kostkę. Dorzucamy do podsmażanej cebulki, a po 2 minutach dorzucamy ryż. Smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli

Kolizje Smaków
Ryż z soczewicą, Watch Docs 2013 160

sposób libijski. Obok sałatka z kalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć

Qlinarnie i Qlinarnie
Zielone curry z kurczakiem 228

jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. TUTAJ znajdziecie inny przepis na trochę bardziej skomplikowane zielone curry :)  Ten przepis można znaleźć na stronie gotujwstylueko.pl

Tajskie smaki
Chiński kurczak pomarańczowy 404

kurczak pomarańczowy Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula dymka ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku(...)mąką i potrząsnąć :) Kurczaka smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Mięso przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa, przez około 3 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. W woku

Mania Gotowania
Risotto ze szparagami i szpinakiem 197

jaśminowy 400g WYKONANIE: - w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy  ryż i 150 ml wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje(...)Jest to trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto.  Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto. Posypujemy natką pietruszki! Podajemy! Smacznego!  Buuuuuuuuziaki! ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
Szafranowy ryż z kurczakiem curry 158

doprawiony kurczak to jest coś co lubię! Polecam! Składniki :* woreczek białego bądź brązowego ryżu* pierś z kurczaka* szklanka zielonej fasolki szparagowej * łyżka oleju kokosowego * przyprawa do kurczaka* łyżeczka papryki wędzonej* łyżeczka przyprawy curry* szafran* sezam * sól Przygotowanie :Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka przyprawić , przesmażyć. Dodać fasolkę szparagową i poddusić. Wymieszać z ryżem. Posypać przyprawą

Magiczne Życie Marty
Dorsz w sosie 173

już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode. Posypujemy zielona kolendrą .Podajemy z ryżem ,lub kaszą jaglaną.        Naprawdę pyszne i tak proste

w mojej kuchni