Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować. Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml bulionu, 100 g zielonej fasoli, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 30 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku, świeży tymianek, ponadto: pomidorki koktajlowe
Moniki Smakołykidużej patelni lub woku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić kmin, chwilę podsmażyć i dodać posiekanką cebulę. Całość osolić i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.Następnie dodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).SMACZNEGO!Uwagi(...)przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą.Z dodatku chili można zrezygnować, lub czerwone zastąpić całym zielonym.Źródło przepisu: Indie na talerzu
Gospodyni Miejskaliście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone krewetki. Zalewamy zupą i podajemy z kawałkiem limonki. Posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego
Tajskie smakiSkładniki: - ugotowana pierś z kurczaka - zielony ogórek - 4 jaja ugotowane na twardo - ser feta- opakowanie - ananas (1 puszka) - 100 g ryżu kolorowego (z dzikim) - puszka czerwonej fasoli - majonez + jogurt naturalny - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy sosem majonezowo- jogurtowym. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! spróbuj też: Sałatka z kurczakiem i ananasemSałatka
SMYKWKUCHNIrozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Wszystko mieszamy
vegetaniebrokuł 2 puszki mleka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry sól, pieprz garść orzeszków ziemnych pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju 100-200 g ryżu jaśminowego szczypta kurkumy Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski zaś cebule kroimy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę(...)ostateczności gdy sos będzie zbyt rzadki można zagęścić go łyżką skrobi kukurydzanej, jeżeli kupimy mleko dobrej jakości nie powinno być to konieczne. Do wody w której będziemy gotować ryż dodajemy szczyptę kurkumy (ryż będzie żółciutki). Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na środku talerza układamy ryż, a wokoło niego kurczaka z mlekiem kokosowym. Całość posypujemy orzeszkami
IMPRESJA SMAKUopcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę
IMPRESJA SMAKUdoprawiamy solą, pieprzem, suszonym chilli, curry i szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimyok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.Podajemy z ryżem, dodajemy naszego kurczaka w sosie curry i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
kulinarnyJanajpowszechiej znane i dostępne( oczywiście po fachową wiedzę odsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.(zdjecie z netu) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach, łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować
Mia Cucina Sofietabulionu (może być z kostki rosołowej) Boczek kroimy na niewielkie paseczki i przyrumieniamy w garnku. Dodajemy cebulkę i również dość mocno przesmażamy. Następnie do garnka wsypujemy ryż. Wszystko smażymy razem kilka minut i dopiero wtedy zaczynamy dolewać bulion. Ja robię to po ok. 100 ml na raz (bulion trzymam w naczyniu z podziałką i dzięki temu wiem(...)zaczęło przywierać, ponieważ łatwo może się przypalić. Stopniowo dodajemy bulion, a w międzyczasie możemy pokroić pora. Jego najbardziej zielone części usuwamy, a całość kroimy w cienkie krążki (lub, gdy jest grubszy, wzdłuż i wtedy w piórka). Kiedy dodamy cały bulion, ryż powinien być jeszcze twardawy. Możemy wtedy dolać śmietankę, a gdy i ona zostanie wchłonięta przez ryż - masło
Ratunku obiadteż nie będzie najgorszy. Ważne, żeby ryżu nie przelać wodą, ma zachować całą skrobię i dać nam kleistość.Na 4 porcje dla głodnych wyjadaczy:- 2 szklanki suchego ryżu- ok. litr bulionu, rosołu- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę- mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki- dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior)- 2-3 łyżki
Z butelką mleczka w tlezapach pozostający w kuchni jeszcze długo po gotowaniu. Rewelacja. Potrzebne nam: - słoiczek sosu curry zielone - pojedyncza pierś z kurczaka - pół papryczki ostrej - szalotka - sól do smaku - mięta otarta suszona - 3/4 szklanki ryżu - łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Umyte
W poszukiwaniu inspiracjiprzydatny do wszelkich dań z ryżem, bo jego przygotowanie zajmuje 10 minut - opisałam je w kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati)- świeży imbir- świeży czosnek- cebula/szalotki- kolendra - ziarna i/lub zmielona- kmin rzymski - ziarna i/lub zmielony- kardamon zielony i czarny- papryczki chilli świeże i/lub suszone- cynamon w laskach i zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka przypraw garam masala
W kuchni wieczoremDuszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe
Moja smaczna kuchniaOlej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy
Kulinarna rozmowa