ryż zapiekany z ku - 500 przepisów (strona:21/34)

ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 177

żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając. Na to cienka warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę), na to posypujemy starty ser. Następna warstwa to pieczarki(...)reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną papryką, warstwa sosu i na samym końcu większa warstwa startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-30 minut

Zrób to smacznie
A la "burrito" 180

miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie, dodać do niego czerwoną fasolę, kukurydzę, świeżą paprykę pokrojoną w krótkie paseczki, pomidory suszone pokrojone w kostkę, wędlinę pokrojoną w kostkę, większą garść startego sera żółtego, pieprz. Wymieszać. Jeżeli(...)potrzeba soli, użyj jej. Na placki tortilli położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam

W kuchni u Moniki
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 161

Podgotujemy ryż. sparzamy pomidory. Paprykę myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki.  W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić(...)Nadziane już papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką bulionu drobiowego, po bokach układamy pokrojone w grubą kostkę sparzone pomidory. Całość posypujemy posiekanym koperkiem, pietruszką i posypujemy łyżką cukru. Zapiekamy w 200 stopniach ok 1 godziny, do miękkości papryk. Podajemy z jogurtem. Pycha

upichcona
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 192

obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki . Na rozgrzanej patelni podsmażamy na złoty kolor dynię , razem z cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku . Studzimy , przekładamy do miski , dodając nie ugotowany ryż , mielone mięso , 1 łyżeczkę papryki ostrej , 1 łyżeczkę papryki słodkiej , sól do smaku i całość wyrabiamy na gładka masę . Papryki myjemy , odcinamy górną część i pozbawiamy nasion . Tak przygotowane(...)paprykę ( nie musi być całkiem przykryta ) . Ostatnią czynnością jest wymieszanie jogurtu greckiego z utartym żółtym serem , ketchupem i ułożenie go na wierzchu każdej z papryk . Całość nakrywamy folią aluminiowa . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C , przez około 40-50 minut w zależności , od wielkości papryk . Na około 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy potrawę ,żeby mogła się przypiec

Ogrodnik w podróży
Zapiekane cukinie 217

obieramy ze skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę w zależności jak rzadka jest masa. Masa(...)kotlety mielone dość zwarta ale nie zbita. Masą mieloną wypełniamy łódeczki cukiniowe. Wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na głęboką blaszkę, wlewamy olej tak by zakrył powierzchnię naczynia. zapiekamy około 40 minut w 180* - najlepiej sprawdzać twardość cukinii - czas moze się skrócić i wydłużyć w zależności od potrzeby. Pod koniec pieczenia ścieramy żółty ser i posypujemy. Gdy ser bedzie rozlany

Garnkowe fanaberie
Zapiekanka gołąbkowa 139

osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą(...)główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano) 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego 3 jajka 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być

Kuchcik gotuje
Dzikie gołębie 143

sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.   Ryż czarny i brązowy  gotujemy na sypko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy rozmrożone grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jak grzyby się usmażą dodajmy(...)wyparzonej kapusty delikatnie oddzielamy liście i odkrawamy pozostałości po głąbie.  Na każdy liść nakładamy ok. łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. G ołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku przez ok. 60 min w temp. 200 stopni. Przygotowanie  sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano

Łycha smaków
Gołąbki w sosie pomidorowym 192

tutaj wielbiciele gołąbków? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na gołąbki z kapustą pekińską zapiekane w piekarniku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania tradycyjnych (jak dla mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez  obwiązywania(...)szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego olej * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np. kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody

Ugotować
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 139

dolewałam bulion.  Wcisnęłam również sok z połowy cytryny. Ryż powinien być al dente. Gdy ryż pięknie wchłaniał bulion, podgotowałam kalafiora. On również powinien być półtwardy. Do ryżu przełożyłam usmażoną marchewkę z papryką. Następnie pachnącego przyprawami kurczaka. Wlałam mleczko kokosowe. Na koniec dołączył kalafior. Wszystkie smaki połączyły się z warzywami. Ale aby było jeszcze smaczniej dodałam kawałki pokruszonej(...)trzymałam na małym gazie. Posypałam całość startym parmezanem i delikatnie wymieszałam. Podawałam z uprażonymi płatkami migdałów i startym parmezanem. Smacznego! Zapraszam również na: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym 242

kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gdy wystygnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, kukurydzę i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu wysmarowanym margaryną. Sos: Do garnuszka dajemy kostkę rosołową(...)mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Tak przygotowanym sosem zalewamy papryki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy przez następne 45 minut, aż papryka stanie się mięciutka. Na parę minut przed końcem pieczenia na każdą paprykę kładziemy plasterek sera i posypujemy oregano

My simple kitchen
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 183

mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba. Po ugotowaniu odkryj. Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek. Wymieszaj. Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj. Powstanie farsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku. I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same w sobie. Do garnka z gotującą(...)wcześniej usuń głąb. Gdy listki zaczną się rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody. Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki. Wysmaruj naczynia do zapiekania masłem. Układaj ciasno gołąbki. Wlej sok pomidorowy do rondla, 2 bulionetki zalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania gołąbków! Dosmacz solą, pieprzem oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana serem feta 157

Papryka  faszerowana  to  smaczna przekąska lub danie na kolacje . Zamiast tradycyjnego ryżu i  mięsa  użyłam   mojego ulubionego sera  feta i oliwki . Polecam  szczególnie wegetarianom .       składniki na 2 porcje 2 papryki średniej wielkości opakowanie 300 g sera feta 1 jajko łyżeczka bazylii pieprz garść oliwek przepis  Papryki myjemy(...)gniazda nasienne . Ser wykładamy do miski , wbijamy jajko dodajemy bazylię i pieprz i dokładnie rozgniatamy widelcem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem , układamy na nim papryki. Do każdej papryki nakładamy farsz . Zapiekamy 20 minut w 180 stop. Dekorujemy oliwkami

Smakowite Dania
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 127

chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Bakłażany przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Warzywa napełnić przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć(...)małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki

My simple kitchen
Karkówka w sosie ketchupowym 240

Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić(...)mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy

Pobite gary Barbary
Risotto z bakłażanem 168

minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał a  ryż nabierał miękkości.  Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji. Nie powinien się rozgotować, tylko być al dente. Dodałam do niego usmażonego  bakłażana z pieczarkami i pokrojoną pietruszkę. Pozostało już tyko doprawić solą i pieprzem. Dodałam(...)Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego!   Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami

potrawyregionalne
Piersi indyka w śmietanie 240

Szybki pyszny obiad, sosik smaczny. Wystarczy kilka minut i gotowe. Cebula nadaje super smaku, danie jest bardzo bardzo dobre. Można podawać z makaronem lub ryżem. Piersi indyka pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, cytrynowym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć plastry mięsa. Smażyć chwilkę z dwóch stron, muszą się zarumienić. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić pokrojoną(...)miękka i złotawa. Wrzucić wszystko na patelnię, wlać śmietanę, zamieszać. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Mięso powinno być miękkie. Można też wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 206

wystudzenia. Cebule kroję w drobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni tak żeby się zrumieniła i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam już przygotowane, wystudzone – teraz przygotuję gołąbki: Do miski daję ryż, odciśniętą kapustę, mięso mielone, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam (wyrabiam) dłonią - z tak przygotowanej masy będę formowała gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego smaruję niewielką ilością oleju(...)jedną koło drugiej. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 158

marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować 'na wynos' czy pochrupać jako forma przekąski. 2 porcje(...)miód- 1 łyżeczka * świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków * szczypta soli * chleb- 2 kromki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec

Kraina Miodem Płynąca