paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Jako dodatki wybrałam mix sałat i ziemniaki, ale myślę, że ryż również fajnie może tu pasować
Smaki Na Talerzucebule, z praski wyciśnięte ząbki czosnku do mięsa włożyć mrożone warzywa, użyłam mieszanki jesiennej z brokułem, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu śmietaną 18% wymieszać z mąką i wodą, wlać do gulaszu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami, makronem, z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępokrojoną w krótkie paski), groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Zalać pomidorami z puszki i dodać łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu aż patison i papryka zmiękną, ale pozostaną jędrne (około 10 minut). Podawać z ryżem, kaszami lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowaniepodsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Klopsiki układamy na sosie, podajemy jako osobne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko albo pieczywem
Walijskie Pichceniebułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno z pieczywem. Smacznego
Codzienne Gotowanieobłędnie! Jeśli tak jak ja, robicie pierwsze podejście do tego warzywa - polecam przepis. A jeśli jesteście już zaprzyjaźnieni ze szparagami to tego dania nie muszę już rekomendować :) A'LA RISOTTO ZE SZPARAGAMI, PIECZARKAMI I INDYKIEM przepis autorski // 1 duża lub 2 małe porcje (u mnie jedna - obiadowa :)) ~50g ryżu ~250-300g filetu z indyka (waga po oczyszczeniu z błonek(...)sól (użyłam soli ziołowej) ~kostka bulionowa ~250-300g zielonych szparagów ~3 średnie pieczarki Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso posypać solą i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową, a następnie wrzucić mięso i gotować ok. 20 minut. Szparagi również ugotować (jeśli robicie to po raz pierwszy polecam
chili & sugarPodsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką. Szalone nożyczki w reż. Marcina Sławińskiego Niekontrolowane wybuchy
Qlinarnie i Qlinarniedynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli
Kitchens Alphabetcytryny lub limonki olej do smażeniaKurczak curry z jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Serdecznie polecam to danie. Szczególnie ciekawie smakuje podane z białym ryżem.Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm. W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie(...)szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić.Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około
Świat Domowej Kuchniwiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami. Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała się z grzybami. Danie nie należy do najłatwiejszych. Przygotowanie ryżu jest czasochłonne, musimy poświęcić mu sporo uwagi ale dla takiego efektu(...)naprawdę warto J Polecam!! Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką Składniki dla 2 osób : · l szklanka ryżu do risotto (używam arborio) · 2 łyżki masła · 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej · ½ czerwonej cebuli
Mania Gotowaniaprzykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka. Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne Gotowaniezarówno chińska jak i japońska. Zawsze w restauracjach, programach kulinarnych czy po prostu w filmach widać jest, że dania kuchni wschodu podawane są każde w oddzielnej malutkiej miseczce - jedynie ryż - podstawa żywieniowa - zasługuje na większa misę lub talerz. Strasznie mi się podoba taki sposób podawania do stołu - to wygląda tak przejrzyście - każdy je ile tyle ile ma ochotę - tworzy(...)wręcz za dużo co dla gości też komfortowe nie jest a tu wiele malutkich miseczek i każdy sam sobie nakłada i ma to co lubi i ile lubi - fantastyczne . Warzywa i kurczak w tempurze Składniki: dowolne warzywa (u mnie cukinia i pieczarki) kurczak Ciasto na tempurę szklanka mąki (u mnie pszenna, choć podobno powinna być kukurydziana) szklanka wody jajko szczypta
sierotka maRysia w kuchnikurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Ja dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu. Kurczak z papryką i pieczarkami(...)Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje
Mania Gotowaniaklasycznej kormy to długotrwały proces, ponieważ aby nie dopuścić do zważenia się jogurtu korma gotowana jest w niskiej temperaturze. We współczesnych przepisach wśród składników korma znajdziemy najczęściej mięso lub warzywa, jogurt lub mleko kokosowe, cebulę, papryczki chili, często także pomidory i przyprawy. Niemal każdy region ma swoją własną wersję korma. Wykwintne, podawane na specjalne okazje kormy często określane są jako(...)natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem. Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć. Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru Przygotować kofty (pulpeciki mięsne) zgodnie z przepisem powyżej. Przełożyć do wolnowaru. Dodać składniki sosu korma, podlać wodą, tak aby warzywa były całkowicie zakryte. Gdyby sos okazał się zbyt
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDania z 5 składników to: polędwiczki w czosnkowej glazurze, filety francoises w sosie cytrynowym, zielone curry z krewetkami, błyskawiczny ryż z kurczakiem po chińsku, makaron z pieczonym kalafiorem. 5 dań na pięć dni tygodnia, każde maksymalnie z pięciu składników. 3X5:) „The simpler the better” – to hasło przewodnie menu na ten tydzień. Dania są nieskomplikowane, a raczej po prostu(...)Pikantny smak łagodzi mleko kokosowe oraz warzywa. Zobacz przepis Wtorek: Filety francaise w sosie winnym Kurczak po francusku przypomina nieco kurczaka milanese, ale tylko na pozór. Inna jest metoda panierowania, zupełnie niesamowita, bo najpierw idzie mąka, a potem jajko. I na tym koniec. Filety w takiej panierce smakują naprawdę wyjątkowo. Zobacz przepis Środa: Ryż z kurczakiem po chińsku Ryż
Niedzielny kucharzLekka przekąska w postaci spring rollsów z papieru ryżowego. Sajgonki wypełnione słodkim mango, smażoną krewetką i słupkami chrupiących warzyw. Sprawdzą się samodzielnie lub jako dodatek do
ProstePesto.plBardzo aromatyczny kurczak curry z warzywami. Idealny jako szybki obiad, w łatwy sposób można przemycić w nim mnóstwo warzyw. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka
dom-agi.plawokado, oliwki, orzechy, jajka. Węglowodany będą pochodzić z zielonych warzyw takich jak: szpinak, sałata, szparagi, cukinia, rzodkiewka, ogórek czy kalafior. Z owoców dozwolone są m.in.: melony, owoce cytrusowe, truskawki, kiwi, maliny, śliwki, jagody, borówki. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć natomiast m.in. słodycze, produkty przetworzone, pieczywo, zboża, kaszę gryczaną, ryż. Na blogu ketowariatka.pl znajdziecie przepisy na posiłki przyrządzone zgodnie
codojedzeniaMięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając *** *** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę *** *** Dodajemy sos, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje *** *** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemtworzy niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Zobacz przepis Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha
Niedzielny kucharzFaszerowana kapusta po ormiańsku to fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Inspiracją był tradycyjny przepis z mięsem i ryżem i właśnie taką zapiekaną kapustkę dostaniemy w Armenii
dolcevitainmykitchenKurczak z makaronem w sosie serowo-porowym Szybki, prosty i pyszny obiad! Filet z kurczaka z makaronem i warzywami zanurzone w delikatnym, kremowym sosie to danie
Blog z Apetytemłyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem w garnku, przykryć przykrywką, odstawić na 3-4 minuty i już jest gotowy. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z dodatkiem kurczaka i warzyw. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i zalać olejem
Świat Domowej Kuchnitrochę Was przekonałam do spożywania większej ilości tych warzyw A pomidorowa ze świeżych pomidorów to super szybki i prosty sposób na ich wykorzystanie. POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW: 2kg pomidorów (ja użyłam pomidorów malinowych) wywar warzywny lub mięsny (można użyć rosołu z dnia wcześniejszego) sól, pieprz makaron lub ryż Pomidory obieramy ze skórki. Aby skórka dobrze schodziła z pomidorów, należy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiblaszkę po upływie 5 -10 minutach pieczenia warzyw. Jak widzisz na zdjęciu szparagi nadal zachowały swój piękny zielony kolor, nie są spalone ani przesuszone. Tak powinny właśnie wyglądać po upieczeniu ;-) Pieczone szparagi z tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Ja wybrałam dziki ryż, który idealnie skomponował się z daniem. Do ryby
SMYKWKUCHNIblogu. Z racji, że pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców wykorzystaliśmy do naszych gołąbków młodą kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy(...)odwracamy na kolejne pół minuty tak aby każda część kapusty była sparzona. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle na złoty kolor. Doprawiamy sola i pieprzem. Ryż gotujemy przez około 8 minut. W misce bardzo dokładnie mieszamy: mięso, cebulę, podgotowany ryż i dodajemy odrobinę ciepłej wody. Bardzo dokładnie doprawiamy solą i pieprzem
Pan i Pani Smith w kuchniminut. Teraz dodajemy mięso i obtaczamy w karmelu i warzywach. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego. Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno podkręcamy ogień pod patelnią i smażymy, aż płyn niemal zupełnie odparuje. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego! Artykuł Kurczak po wietnamsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzCzęsto robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze
mecooksMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto ze skorzonerą to wyjątkowe danie, bo skorzonera to wyjątkowe warzywo. Skorzonera ma wiele imion – wężymord, czarny korzeń, zimowy … Przeczytaj
My Blueberry Cornerprzeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy mlekiem lub śmietaną. Ja podałam do ryżu na sypko, dlatego mógłby być ciut rzadszy... Dodałam do niego
Proste Potrawykostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę podawaj
SzczyptaSmaQczas temu pokazałam Wam przepis na udka faszerowane pieczarkami , różnymi warzywami jak i samym szpinakiem . Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste i bardzo smaczne. Ponadto roladki nie trzeba podsmażać. Wystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki: 1 kg udek z kurczaka
Ugotowaćpodać ciepły posiłek. Preferuje zapiekanki z dużą ilością warzywa aby było zdrowo i tym razem z drobiowym gyrosem aby było do syta. A wy już taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g(...)najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało. Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie miękkie, ok. 3 min. Ryż gotujemy do miękkości doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania. Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy
W kuchennej krainieobgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem. Powstały sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką
Nie tylko w kuchniDodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4. Zdjąć z ognia, dodać bazylię, wymieszać, natychmiast podawać z jaśminowym ryżem, posypane zieloną cebulką
Kuchnia PrezydentowejWrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz rzeżuchą. Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu, tostów czy chlebkiem Nan, jak w naszym przypadku. Mamy nadzieję
vegetaniezagotowujemy. Siekamy pęczek koperku, dodajemy do zupy. Podajemy z ryżem i jajkiem na twardo.Zupa z jarmużu à la szczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam z niej smak o jaki mi dokładnie chodziło. Smakuje, jak… lepsza wersja szczawiowej. Sezon na jarmuż trwa, więc zapraszam do eksperymentowania z tym bardzo zdrowym warzywem. Jestem pewna, że każdy znajdzie sobie przepis na danie z jarmużu, które
mojewypiekiinietylkoprzez chwilę smażymy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając. Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnysmażymy na złoto. Następnie dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa. Smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy grzyby mun pokrojone w paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti
Mania Gotowaniawlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone w długie paseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNI