nich mowa, często bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki
mojewypiekiinietylkoMoje były raczej „zrównoważone” – wszystkiego było po trochu, i w sam raz. Morele złagodziły ostrość marynaty i jednocześnie nadały szaszłykom wspaniałego smaku. Szaszłyki drobiowe z morelami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Zanim zaczniecie grillowanie spróbujcie pieczonych w piekarniku. Na obiad, czy kolację są prze-pysz-ne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szaszłyki drobiowe z morelami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoEnergetyzująca i pożywna – kasza gryczana jest dostępna przez cały rok i powinna być serwowana zamiennie dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. Choć wiele osób uważa, że gryka jest zbożem, to naprawdę związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Posiada wiele właściwości zdrowotnych i co również bardzo ważne jest produktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem
mojewypiekiinietylkobyć ciepło, to i potrawy też muszą spełniać jakieś warunki. Przede wszystkim muszą przetrwać. Sałatka z makaronem risini idealnie pasuje na piknik. Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy
mojewypiekiinietylkosicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy.Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie podaje się ją z tortillą lub ryżem. Ja odbiegłam od tradycji i podałam - z chlebkiem naan Blue. Dla mnie, takie połączenie jest wyśmienite. Różne są „szkoły” przygotowania chili con carne. Ja, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu
mojewypiekiinietylkozostała obniżona temperatura tłuszczu. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano, co jakiś czas obracając. Wykładamy z patelni na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju. Podajemy… z czym lubimy – sosem, ryżem, surówką… Pozostałość ciasta wykorzystałam do krążków cebulowych (oczywiście w tempurze kokosowej).Kuchnia japońska, to sztuka gotowania, ale też i podawania potraw. Warto się zagłębić w tajniki, choćby tych najprostszych. Paski
mojewypiekiinietylkoimbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono, słodko, kwaśne fantastycznie komponuje się w całość. Powstała na wierzchu kuleczek mięsnych skorupka
mojewypiekiinietylkoantyzbrylacza E-536 i można zwyczajnie powiedzieć - TO SIĘ NIE OPŁACA. Biorąc pod uwagę ilość soli jaką używamy wybór powinien być prosty. Problem ze zbrylaniem się soli rozwiązują ziarenka ryżu w solniczce co jest naturalnym środkiem pochłaniającym wilgoć. Sól himalajska zawiera ponad 80 składników mineralnych! w tym wiele rzadkich pierwiastków które często nie są przez nas dostarczane z pożywieniem. Taką
Kuchnia PROzdrowotnastron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.Podajemy np. z ryżem, do każdego kawałka indyka podajemy ananasem lub brzoskwinią.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyobiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4 Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,1 l bulionu,450 g mrożonego groszku,4 liście zielonego jarmużu,1 cebula,2 ząbki czosnku1/2 serka mascarpone,600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),1/2 pikantnej papryczki
SzczyptaSmaQcukru. Moje dzieciaki były zachwycone!Pomysł podpatrzyłam w ekscentrycznym parowarze, troszkę go zmodyfikowałam, część musu stała się lodami a drugą zjedliśmy tak po prostu :) idealna alternatywa dla nadmiaru ugotowanego ryżu
Dzieje kuchennej Wiewiórysmażone w głębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu spędzonego przy przeglądaniu książki "Kocham Toskanię". Tam właśnie znalazłam przepis na Frittelle św. Józefa, małe placuszko pączuszki na bazie gotowane ryżu. Wbrew temu, że są smażone w głębokim tłuszczu są lekkie, delikatne
Dzieje kuchennej WiewiórySpokojna do Fabryki Form na mini warsztaty i pokaz sushi i super noży marki Global.Pan prowadzący z mistrzowską wprawą robił papier toaletowy z zielonego ogórka, faszerował glony ryżem i innymi
Dzieje kuchennej Wiewiórywraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej wersji na stałe zagości w Waszym codziennym
Słodko-Słony Świat Ilonypatelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.Źródło: poezja-smaku.pl
Świat Domowej Kuchni