ryż papryka - 500 przepisów (strona:23/34)

KIMBAP 김밥 (WERSJA WEGETARIAŃSKA) 227

Kontynuuję podróż po Korei :). Odważyłam się dzisiaj zrobić Kimbap (Gimbap lub 김밥) , czyli koreańskie sushi. Aby znaleźć na niego idealny przepis przeglądałam dziesiątki azjatyckich blogów. Wynik

Przepisy Aleksandry
8 SANTE znaczy zdrowie - Kotlety z soczewicą 165

obiad to zapraszam !   Składniki : * szklanka czerwonej soczewicy Sante * cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 2 łyżki tartego żółtego sera * 1 jajko * różowa sól himalajska Sante , pieprz , mielona czerwona papryka , przyprawa do mięsa mielonego * 8 łyżek otrębów żytnich Sante * olej rzepakowy  * 5 łyżek mąki pełne ziarno    Przygotowanie : W osolonej wodzie ugotować soczewicę i odsączyć na sitku(...)otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Kurczak z mango w mleku kokosowym 242

mango 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki niepełna szklanka mleka kokosowego kilka listków świeżej bazylii, ja miałam suszoną Przygotowanie: Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek.  Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć 5 min. z obydwu stron Dodać sos śliwkowy, smażyć(...)dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko. Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje  również

Proste Potrawy
Kulki z indyka w aromatycznym sosie 210

smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać   : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła. Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być). Masę mięsną nabierać na łyżkę  za pomocą drugiej(...)Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny). Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko

Buniabaje w kuchni
Smaki Indii: Kurczak Tandoori 212

rozcieramy (unosi się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do przygotowanych przypraw. Dodajemy jogurt, tandoori masala, słodką i ostrą paprykę, barwnik i dokładnie mieszamy. 3/ Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie nacieramy z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 4/ Piekarnik(...)blaszce (nadmiar marynaty wylewamy, nie będzie nam potrzebna). Kurczaka pieczemy 40-60 minut, przewracając co 10 minut. Po tym czasie kurczaka wyciągamy i podajemy z jogurtem naturalnym i ryżem jaśminowym, chlebkiem naan lub bagietką. Smacznego!:) Zapraszam do polubienia mnie na  FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

Tajskie smaki
Japońskie kule na patykach. 438

mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki(...)kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 377

Zapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.   Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym(...)czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu

Mania Gotowania
Najlepszy Gyros 3805

cebulki 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki oregano 1,5 łyżki suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka suszonej pietruszki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki papryki Wszystkie przyprawy miksujemy razem. Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę(...)cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe. Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą,    tzatzykami I surówką. Smacznego

Smaki Edyty
Polenta - mamałyga w wytwornej wersji:) / Polenta - hominy in a refined version :) 200

Polenta jest fantastycznym daniem, które może stanowić idealny dodatek zastępujący ziemniaki czy ryż, może również stanowić samodzielny posiłek. O ile tradycyjna mamałyga nie jest kompletnie akceptowana przez moje pociech to kasza kukurydziana w formie polenty cieszy się ogromnym powodzeniem. Tym razem proponuję polentę z cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem i parmezanem - czyli fantastyczna kolacja! SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki(...)sól 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki startego parmezanu oraz kilka wiórków do przybrania sól, pieprz i ostra papryka do smaku PRZYGOTOWANIE Czerwoną cebulę, szalotkę i czosnek drobno kroję i podsmażam do zeszklenie na rozgrzanej oliwie - około 4 minut. Zdejmuję patelnie z kuchenki i dodaję posiekany szczypiorek. Osoloną wodę

Magiczna kuchnia Darii
Zapiekanka rybna 227

lodówki na około godzinę.  W tym czasie należy przygotować sos, którym   zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem,   ułożyć w nim kawałki(...)wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania   i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Bakłażany faszerowane mięsem 255

drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso(...)mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni.   Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bakłażany faszerowane mięsem appeared first

mojewypiekiinietylko
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 227

600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa(...)minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem. Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym kto lubi i na co ma ochotę. Poza tym, idealnie komponuje się w sałatce (ale o tym, innym razem). Podsumowując, grillowany filet drobiowy

mojewypiekiinietylko
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1309

Chicken with vegetables with apples. Składniki. 30 dag mięsa z kurczaka 1/2 papryki 1 cebula 1/2 cukinii 1 jabłko 6 suszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowo sezamowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać(...)posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka

Kulinarny karnet Christophera
Chili con carne 156

papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną(...)sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne – do smaku, zagotowujemy. Chili con carne, to potrawa charakteryzująca się bogactwem smaków. Tradycyjnie podaje się ją z tortillą lub ryżem. Ja odbiegłam od tradycji i podałam - z chlebkiem naan Blue . Dla mnie, takie połączenie jest wyśmienite. Różne są „szkoły” przygotowania chili con carne. Ja, zachęcam do wypróbowania mojego

mojewypiekiinietylko
Indyk na sposób azjatycki. 224

patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków(...)smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele

Kulinarny karnet Christophera
Tradycyjne gołąbki na ostro 261

smażenia bulion pomidory papryczki piri piri zioła polecam ( majeranek, oregano) pieprz, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź, Cebulę posiekaj i podsmaż następnie połącz z ryżem. Do miski dodaj mięso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, zioła). Wymieszaj dokładnie farsz. Następnie z kapusty usuń głąb i włóż kapustę do garnka z gorącą wodą ( gotuj ok 5 min). Zewnętrzne(...)bardzo ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość sosem i gotuj na wolnym ogniu 1,5 h - 2h  Sos: Do bulionu dodaj 2 puszki pomidorów ( albo 2 przeciery pomidorowe), paprykę słodką, sól, pieprz i papryczki pokrojone. Smacznego

Niezły Młynek