ryż papryka - 500 przepisów (strona:20/34)

Wieprzowina po chińsku 302

wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.  Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 299

aromatyczne.  Można podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka

Miksturownik
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 465

garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Polędwica wieprzowa w sosie paprykowym 228

mażymy około 5 min. Dodajemy słodką paprykę, make- mieszamy na średnim gazie około 2 min. Dodajemy bullion kurczakowy- mieszamy- do zagotowania. Dodajemy pokrojone pieczarki I mięso. Dodajemy około 0,5 łyżeczki soli I 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 15-20 min. Dolewamy śmietany, obiad gotowy :) Obiad podałam z ryżem. Smacznego

Smaki Edyty
Warzywna potrawka z kurczaka 244

mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela

Fabryka pomysłów
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 168

być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml  sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne

Kulinarne przygody Gatity
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 282

Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy (pasty z papryki chilli) lub dodać świeżą chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Miodowa pierś kurczaka 203

solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.  Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie

Emcia Pichci
Kurczak w sosie miodowym 560

sosie miodowym" Wykonanie: 1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. 4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Chilli con carne inaczej 313

chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem lub tortillą

Przysmaki Karolki
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 215

pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy na rumiano, ze wszystkich stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki

mojewypiekiinietylko
Zielone curry z kurczakiem 262

bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 208

bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć

Tajskie smaki
Roladki z mozzarellą 186

można użyć czerwoną mieloną paprykę bądź czosnek czy zioła prowansalskie. Pasuje do wszystkiego. Składniki : * 4 pojedyncze filety z kurczaka * kulka mozzarelli * ulubione przyprawy * jajko * bułka tarta  Przygotowanie : Rozbijamy filety. Przyprawiamy sole i pieprzem. Układamy na każdym po plasterki mozzarelli. Zwijamy w roladkę. Panierujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Można podawać z ryżem, ziemniakami czy z frytkami

Magiczne Życie Marty