ryżu 8–9 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ważne, pomidory suszone na słońcu nie wydobędą tak dobrze smaku naszego dania!) 400 g śmietany 18% 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia kurczaka Przygotowujemy składniki: obieramy i tniemy cebulę oraz czosnek, pomidory oraz(...)jeśli wytrąciła się z mięsa. Po odparowaniu przyprawiamy nasze danie i dodajemy do niego suszone pomidory – oliwa, którą są nasiąknięte, pomoże świetnie rozprowadzić przyprawy po mięsie. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu. Polewamy danie śmietaną, mieszamy całość i zostawiamy na parę minut do odparowania. Teraz wystarczy już tylko dodać ryż do sosu i wymieszać
Proste-przepisy.plPotem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka a na końcu mrożone warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka. Jeżeli ktoś lubi można też użyć gotowy fix do dań po chińsku. W między czasie gotujemy ryż. Ja używam ryż Basmati bo jest smaczny i szybko się gotuje. Na talerzu układamy ryż i dajemy
Kuchenne Wariacjemaż nie przepada za takimi daniami. Woli nasze polskie dania. Ja natomiast bardzo lubię urozmaiconą kuchnię i nowe smaki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną dymkę, potarty imbir, pastę curry, czerwone pesto, kurkumę, paprykę w słodką i wędzoną, Posiekany drobno czosnek. Chwilkę wszystko smażyć, musicie poczuć zapach przypraw. Pałki kurze przekroić wzdłuż i wyciąć kość. Pokroić na średniej wielkości kawałki(...)minut. Wrzucić fasolkę i krewetki, wymieszać. Gotować tak długo aż krewetki zrobią się różowe. Na koniec wrzucić kiełki, w razie potrzeby doprawić do smaku i gotowe. Podawać z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Danie pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńszpinak, smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty
JejKuchniazalewy z ananasa 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wiórków kokosowych sól, pieprz świeżo mielony ryż (stosownie do ilości spożywających) Przygotowanie: Umytą pierś kroimy w średniej grubości kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy lekko curry i zasypujemy wiórkami kokosowymi (lub zalewamy mlekiem kokosowym). Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania. Obraną marchew siekamy w drobne słupki i gotujemy w małej(...)zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko
Kuchnia po mojemubulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone 4 liście limonki kaffir House of Asia 3 łyżki sosu rybnego House of Asia 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łodygi selera naciowego pokrojone(...)limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa
SzczyptaSmaQznanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce 1-2 łyżki pasty zielone curry 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej(...)łyżki sosu rybnego sok z 1/2 limonki 1 papryczka chilli, pokrojona w paski Do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę
Tajskie smakiłyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki kurkumy łyżeczka czerwonej pasty curry kawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane ) łyżka oleju do smażenia świeża kolendra do posypania 1 cebula 3-4 ząbki czosnku ryż do podania Soczewicę wypłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam(...)przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku. Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry. Dorzuciłam posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i starty imbir. Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę. Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę. Smażyłam wszystko przez około 5 minut. Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka. Chwilkę je podsmażyłam
potrawyregionalnepracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć kurczaka
Kuchnia Pokoleńkasza gryczana, kasza jęczmienna , ryż, czy ziemniakami z wody. Sprawdźcie przepis i do dzieła…. Składniki 500g mięsa gulaszowego z indyka (kupicie np. w Lidlu) 1 czerwona papryka 2 małe marchewki 1 biała papryka (możecie zastąpić inną dowolną papryką) 1 mała cukinia średnia cebula 2 łyżki ayvaru 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry olej do smażenia średniej wielkości(...)kostkę papryki. Marchewkę i pora pokrojonego w półplasterki. Wszystko razem dusimy ok. 10 minut i dodajemy ayvar, pastę curry i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy całość jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami jakie lubimy – kaszą, ryżem czy ziemniakami. Smacznego! Artykuł Gulasz z indyka z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miruna , mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić. Danie bardzo smaczne, można podawać z ziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone z puszki z ziołami 100 ml wywaru warzywnego, może być z kostki posiekana natka pietruszki(...)puszki, bulion warzywny, sok z cytryny. Doprawić szczyptą imbiru, kurkumą, curry, solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego:) Artykuł Ryba w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąarabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie z nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako nie oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy
Ugotowane pozamiatanejednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance. Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami . SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego sól 1 łyżka pasty curry (polecam taką ) lub po 1/2 łyżeczki zmielonych przypraw: kuminu, kolendry, kurkumy, słodkiej papryki i curry
cool and mintypodwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chilli / 1/2 świeżej chilli 1 łyżka curry sól pieprz oliwa / olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% lub mleczka kokosowego (opcjonalnie) ryż Przygotowanie: Na patelni zeszklić pokrojona w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć. Dodać pokrojone pomidory, chilli i przyprawy. Dusić
Malinowo w kuchni