ryby - 22566 przepisów (strona:811/1505)

sos tatarski 168

tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach kucharskich. Od tego czasu powstało wiele wariacji na jego temat, wiec każdy znajdzie jakąś wersje dla siebie. Dzis proponuję wersję z musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych

Kulinarna Patilogia
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 156

bulgur, czyli ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam

Smakowity Blog Kulinarny
Polenta 173

kawałki. I tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 214

zapiekania. *kremowa baza do jasnych sosów WINIARY jest rewelacyjna, jedna torebka daje wiele możliwości. Możemy przygotować sosy o różnych smakach: musztardowy, chrzanowy, beszamelowy. Sosy świetnie komponują się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM.   The post Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gibanica za sirom w Montenegro 127

przy placu Zbawiciela.  Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych

królestwo garów
sos holenderski 108

cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Gotowy podajemy na ciepło do np. jajek sadzonych, warzyw gotowanych (w szczególności szparag), ryb

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu 151

listki szpinaku dokładnie umyć. Sałatę rozdzielić na listki, wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu lub salaterce. Wyłożyć grillowane warzywa, polać sosem i posypać kiełkami. Podawać do grillowanych mięs, ryb lub samodzielnie

Czerwień i błękit
Piknikowe penne z fetą i pomidorkami koktajlowymi 253

Bułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :) Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka

Trzeci talerz
Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 147

Pieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji

KreatywnePiny
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 184

Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw

Kuchnia Beaty
Pasta tuńczykowo-jajeczna 116

zdrowe śniadanie lub kolacja. Nie wymaga dużo czasu, a jest świetnym urozmaiceniem posiłków. Dodatki mogą być różne, za każdym razem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka

Kolorowy Przepisownik
Sola pod szpinakową pierzynką 61

Ciekawy przepis na danie z pysznej i zdrowej ryby, jaką jest sola. Pieczona w piekarniku podawana pod pierzynką szpinakowo-pieczarkową z dodatkiem mozzarelli. Pycha

Milion Smaków
Dorada z grilla 81

upieczoną na grillu przygotowałam podczas wakacji w Chorwacji, gdzie kupienie świeżej dorady na targu rybnym nie stanowi problemu. Minimum dodatków pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem delikatnego mięsa tej pysznej ryby

Milion Smaków
Ryby po grecku 65

Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko

Milion Smaków
Sałatka light z kaszą jaglaną 75

Wspaniała, super zdrowa sałatka, która sama w sobie stanowi pełnowartościowe danie lub może być odżywczym dodatkiem do ryby czy mięsa. Jest to posiłek zarówno sycący jak i lekkostrawny, a więc idealny w codziennej diecie osób dbających o zdrowie

Milion Smaków