Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć
naRuszcieszałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem
karmelowyŁosoś to bardzo wdzięczna ryba, wystarczy do niej kilka prostych dodatków i wydobywa się z niej prawdziwy smak. W tej kwestii akurat lepiej mniej niż więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek
Fabryka pomysłówbrązowym cukrem i kawą pasuje bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb, Składniki: 1 szklanka mocnej kawy ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki octu ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku
naRuszcieKremowa zupa nie musi być nudna, ani przypominać papki dla niemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka
Smakowity Blog Kulinarnypomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd. Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy
Maminek kulinarnyjajko - magii - przyprawy: pieprz ziołowy, prawdziwy, słodka papryka Przygotowanie: Łososia kroimy na drobne kawałeczki. Łączymy z przyprawami, także z MAGII i wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Bierzemy odpowiednią ilość ryby i formujemy w "okrągły pulpecik", w którym robimy w środku wgłębienie na żółtko. W kostkę kroimy cebulę i ogórka, następnie układając je wokół tatara. Ps. Jeżeli łosoś
Zdrowie na języku :PKiedyś wpadłam na właśnie takie połączenie --> ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D SKŁADNIKI: * ok. 300g zmielonych filetów rybnych ( u mnie są to filety z płotki, okonia) * 2 duże marchewki lub 3 średnie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka
Zdrowie na języku :PMamci... Jako że mamy w rodzinie miłośników wędkarstwa - rybek mamy pod dostatkiem :) Składniki: - 0,5 kg filetów z ryby (płotki, leszcze, okonie) - 2 duże marchewki - 2 średnie papryki - 1 jajko - 0,5 szklanki kaszy mannej - przyprawy: sól, pieprz i co tam każdy lubi ;) Przygotowanie: Jeżeli posiadamy całe rybki, to niestety musimy je wyfiletować, a następnie zmielić, razem
Zdrowie na języku :Pmetabolizm i uzyskamy szybki i skuteczny spadek masy ciała; trwa 2 tygodnie. Faza II - jeden z trzech koktajli zastępujemy lunchem, stworzonym z produktów azteckich (np. kukurydzy, fasoli, pomidorów, indyka, ryby); w tym okresie ciało zwiększa swoją wydajność i nabieramy ochoty na ćwiczenia; trwa 6 tygodni. Faza III - w tym okresie powracamy do regularnych posiłków, smoothie z chia możemy spożywać
Zdrowie na języku :Pzimą" zawiera porady dotyczące mrożenia i rozmrażania żywności , co w okresie zimowym jest częstą czynnością. Dowiesz się jak prawidłowo mrozić produkty żywnościowe, poczynając od warzyw, owoców, a kończąc na rybach, mięsie. To samo z rozmrażaniem. Jest też przejrzysta tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi
Zdrowie na języku :Pdość gęsty). Po tym czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia i gotowałam 4 minuty, po czym przewróciłam kawałki na drugą stronę i gotowałam kolejne 4 minuty. Na końcu pomiędzy kawałki ryby ułożyłam mule i dusiłam pod przykryciem kolejne minuty. Na zakończenie całość zalałam mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Nie mieszałam. Podałam z chlebkami naan z tego przepisu klik
Magiczna kuchnia DariiDziś pierwsza propozycja potrawy świątecznej. Jako że karp nie cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem na stole królują inne ryby. Jedną z nich jest śledź. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu śledź z suszonymi pomidorami. Dotychczas potrawę przygotowywałam z płatów śledziowych w oleju i efekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka
Magiczna kuchnia Dariipłaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość mieszam dodaję sok z limonki, oliwę i ponownie mieszam. Matiasy nawet po namoczeniu
Magiczna kuchnia Dariimajonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu. The post Sałatka słoikowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię