prowansalskich, szczyptę pieprzu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Pstrąga myjemy, szczyptę soli wcieramy w środek jej brzuszka. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, taki aby bez problemu schować w nim całą rybę. Nadziewamy pstrąga przygotowaną wcześniej masą z masła, z zewnątrz skrapiamy cytryną i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni
upichconaśmiało przechowywać zamknięte w lodówce także idealnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, tostów, kanapek, bazę to pizzy (zamiast koncentratu i ketchupu) oraz nadzienie do faszerowania mięs i ryb. Składniki/ Pesto Rosso: - 100g orzechów włoskich - 140g suszonych pomidorów (Ja użyłam Pomidory Suszone w oleju z ziołami "Sotille Gusto" dostępne w Biedronce) - 2 świeże pomidory - 1 ząbek czosnku
upichconaźródło białka, węglowodanów i tłuszczów (choć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy
Czarnawisienkacukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby
Czerwień i błękitPlacuszki z tuńczykiem i masą ziół są moimi ulubionymi. Sycą na długo i mają specyficzny, wyrazisty smak. Czarna rzepa dodaje im charakteru i ostrości, a przyprawy
CzarnawisienkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek – z drobiu, ryb, cielęciny … Przeczytaj cały artykuł Post Sos Mornay pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i … Przeczytaj cały artykuł Post Kapusta nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Marynowane cytryny są bardzo popularne w marokańskiej kuchni. Świetnie komponują się z kurczakiem, jagnięciną i rybami. Ostatnio wykorzystałam jedną taką … Przeczytaj cały artykuł Post Marynowane cytryny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Szybka i sycąca, a przy tym świeża i kolorowa sałatka. Może być samodzielną przystawką albo dodatkiem do mięsa czy ryb. … Przeczytaj cały artykuł Post Sałatka z blanszowanej cukinii z fasolą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCRUDO ! Dla nas to miejsce, w którym można "zaszyć" się na wiele godzin - cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem! Bo jedzenie właśnie w CRUDO było wyśmienite! Zjedliśmy na obiad ryby i były przepyszne - delikatne i rozpływające się w ustach, a szef kuchni poczęstował nas swoją specjalnością - musem z gorzkiej czekolady - powiemy Wam zupełnie szczerze - lepszego nie jedliśmy! Mamy nadzieję
Plate of JoyZostałam szczęśliwa posiadaczką fajnej, dużej patelni do smażenia ryb firmy Tefal. Model D06912 to patelnia o średnicy 36cm w jajowatym kształcie, wykonana z lekkiego metalu. Technologia thermo- spot (kółeczko na środku) daje nam znać, gdy patelnia jest odpowiednio nagrzana i możemy przystąpić do smażenia (wówczas kółeczko robi się ciemne a napisy na nim prawie nie widoczne). Patelnia posiada
Wielki apetytzaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plrodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce
SMYKWKUCHNIczęsto by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu
Kuchnia po mojemucielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział
W kuchni Katie