ryby - 22566 przepisów (strona:759/1505)

Sobota w kuchni 181

sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola. Mini serniczki

Kucharzyca
Jajka faszerowane koperkiem i sardynkami 160

moim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek 1. Ugotowane i wystudzone jajka przecinamy wzdłuż ostrym nożem na połowę, wyciągamy żółtka. Do miseczki

Apetyczna babeczka
Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym 188

Kolejne śledzie mam dziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust

Moje Małe Czarowanie
Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą 187

Nazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam

Moje Małe Czarowanie
Soja nie tylko dla wegetarian 120

Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien wprowadzić

Smiling Shrimp
Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą 237

świeżą kolendrą   Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.  Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:   Tatar z łososia

Wino Francja Kuchnia
Przerwa na ciszę. Refleksja o życiu bez przepisu 157

świetlne od naszej ostatniej rozmowy nas dzieliły. Strasznie mi przykro, że nie porozmawiamy już o polityce, że nie pójdziemy razem na grzyby, a z Maksiem nie wybierzecie się na ryby, że na kolejnych ważnych okazjach rodzinnym zabraknie cudownych wyrobów, o których i na tym blogu było głośno

Kuchnia po mojemu
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 268

kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa

Karo in the Kitchen
Śledzie z burakiem i jabłkiem 175

Tak podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego. Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki. Polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna 4332

Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna- na chrupko, panierowane tylko w mące i posolone, podawane z cząstkami cytryny. Większość z turystów odwiedzających kraje

Pociąg Do Kuchni
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU I SOS HOLENDERSKI 194

spróbować, jeśli nie mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np. szparagami), z rybami, (np. łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 duże jajka

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledzie marynowane po mojemu 182

Śledzie marynowane na blogu już zamieściłam ale te tutaj są zupełnie po mojemu. Po 48 godzinach już nadają się do jedzenia a są pyszne, chrupiące, aromatyczne

Moje Małe Czarowanie
Bataty pieczone 201

Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery.  Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem bez żadnych smakowych

Kuchcik gotuje
Surówka z białej młodej kapusty 117

Idealna do ryb  Składniki pół główki młodej kapusty 2 młode marchewki 1 dymka sól pieprz cukier sok z cytryny 2 łyżki śmietany 1 jabłko koperek   Przygotowanie   Kapustę cieniutko poszatkowałem . Posoliłem odstawiłem, aby zmiękła. Młoda marchewkę starłem na tarce o grubych oczkach. Podobnie jabłko. Dymkę pokroiłem na cienkie talarki. Połączyłem wszystkie składniki, dodałem śmietanę, doprawiłem solą

R'n'G Kitchen