Pasta twarogowa z sardynkami 175Chyba już wspominałam, że wszystkie twarogowe pasty po prostu uwielbiam 😋 A już w połączeniu z rybami, to pychota 😊 jak zwykle w prostocie tkwi siła 👍Wystarczy: -100 g twarogu chudego -puszka sardynek w oleju ( 125 g ) -odrobina mleka -sól, pieprz dodatki: -szczypiorek -jajko ugotowane na twardo
Kulinarne przemyslenia
Surówka z kiszonej kapusty 161Idealna do obiadów, tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty. Idealnie pasuje do ryb ale też do dań mięsnych. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Surówka składa się tylko z kapusty kiszonej, marchwi, cebuli i jabłka, do tego przyprawy i odrobina oleju. Spróbujcie sami :) Składniki: * 400g kiszonej kapusty * dwie średnie marchewki * jedno małe słodkie jabłko * jedna mała cebula * 2 łyżki oleju
Klasyka Gotowania
Domowe pulpety w sosie koperkowym 1147doprawiam a także nie dodaję do środka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować także
Smaczna Pyza
Grzanki 198kolacje. Na imprezach są wręcz rozchwytywane. Mają zasadniczy plus, są gorące i chrupiące. Do grzanek pasują rozmaite dodatki. Po prostu otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy: wędlinę, pieczarki, ryby oraz dowolne warzywa. Przede wszystkim musimy posiadać bułkę. Najlepiej bagietkę, ale również każda inna bułka pokrojona w plastry nadaje się znakomicie. Wystarczy posmarować lekko masłem lub margaryną, a nawet
Kulinarne przemyslenia
ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWYM Z MAŚLANKĄ 188mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie
OliveandThyme
PASZTET Z ŁOSOSIA 182formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie
OliveandThyme
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 255Na ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle
Even Better Food
Sałatka z wędzoną makrelą i pomarańczą 329kawałki i ułożyć na półmisku. 2. Seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, szczypiorek drobno pokroić. 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. 5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy
Atlas Smaków
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 212pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z makreli, oliwek i pomidorów 293Sałatka szybka, cudownie smakuje, nadaje się idealnie na śniadanie do pudełka w pracy ale nie tylko, można ją zajadać jak tylko poczujecie głód. Polecam gorąco, zdrowie
Moje Małe Czarowanie
Dorsz w sosie szpinakowym 251Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą
Bullio
Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone 311Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny dodatek do każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane
karmelowy
Sos grzybowy 185Taki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie
Kuchnia Pokoleń
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 487bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica
SMYKWKUCHNI
Zdrowa dieta dla zapracowanych 267zrezygnować możemy zdecydować się na dietę tylko 5 razy w tygodniu. Wśród wielu zestawów z całą pewnością znajdziemy ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał smakowo np. jeśli nie lubimy ryb, to nie będziemy mieli ich w naszym zestawie. A jaka jest cena diety pudełkowej Obecnie jesteśmy w stanie znaleźć dietę pudełkową dopasowaną do naszego domowego budżetu. Na pierwszy rzut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!