ryby - 22088 przepisów (strona:69/1473)

Makrela smażona w przyprawach wędzonych 157

południowo-wschodniej, części Hiszpanii ryby tuńczykowate, w tym również makrela, poławiane są przy pomocy pułapek zwanych Almadraba. W trakcie migracji ławic, rybacy rozstawiają labirynt z sieci prowadzących ryby w pobliże wybrzeża, lub też zacumowanych łodzi, gdzie najdorodniejsze osobniki ryb chwytane są przy pomocy haków i harpunów, podbieraków lub bezpośrednio rękami.” – źródło – „AtlasRyb.online(...)amatorów tej ryby… i nie tylko – Makrela smażona w przyprawach wędzonych. Składniki: – świeże tuszki z makreli (u mnie makrela atlantycka) - cypryjska sól morska wędzona – papryka wędzona – pieprz czarny świeżo mielony – mąka pszenna – olej kokosowy Umyte i osuszone tuszki pozbawiamy ości (kręgosłup zostawiamy). Ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach skórę z obu stron. Ryby

mojewypiekiinietylko
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 199

jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć go wyłącznie np. do ryb czy jarzyn. Sieka się(...)każdych okolicznościach. Szybko posiekany będzie gotowy błyskawicznie. Tatara można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub w nowoczesnej formie – jako nadzienie do sushi. Koniecznie kupcie do niego jak najświeższą rybę i ekologiczne jajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny

Poezja smaku
Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką 143

zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów z leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany (dałam 18%) 100 g żółtego startego sera(...)łyzki mąki pszennej sól pieprz szczypiorek olej do smażenia Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ryba będzie rumiana. Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę

O kuchni z uczuciem
po prostu pstrąg z patelni 127

Smażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)rodzaj oleju umożliwiający  smażenie ryby w wysokiej temperaturze ( ja użyłem rzepakowego) i wrzucamy dwa ząbki czosnku w łupinach ( nadadzą rybie dodatkowego aromatu). Gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety,  zawsze zaczyniając smażenie   ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez 2-3 minuty , pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety

Miód i pieprz
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 157

uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna.  Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna. Myślę(...)sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku  ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 133

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.  Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne(...)Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność. Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.  Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek

Wino Francja Kuchnia
Ryba w sosie śmietanowo - cebulowym 133

Piszę o tej rybie już od kilku dni i normalnie dokończyć nie mogę ;-) ale udało się :-) danie szybkie, smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało...  SKŁADNIKI ok. 500 g filetów z mintaja lub morszczuka (albo z innej ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo lodu, tzw. glazury(...)łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia ryby Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy lekko solą. Gdy ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Olej do smażenia ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta.  Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry

Czary - gary w kuchni
Na skandynawskim szlaku. 161

Pippi. Gang Olsena i muminki, Ikea i Lego... Każdy potrafi przywołać mnóstwo skandynawskich skojarzeń... Gejzery Islandii, fiordy Norwegii, lasy Szwecji, błoto Danii;) itd. A tak od kuchni? Ryby, ryby, leśne owoce, ryby, jabłka, ryby, ziemniaki, remulada, ryby i koperek. I buraczki i ryby. Takie są moje skojarzenia i nie wiem czy słuszne. Sprawdźmy

zadanie-gotowanie
szczupak pieczony z fasolką szparagową i masłem 155

pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy(...)mieszamy a  następnie  układamy warzywa po obu stronach  szczupaka. Rybę nakrywamy drugim kawałkiem aluminiowej foli i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Szczupaka przykrytego folią pieczemy przez 35 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz foli, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i  pieczemy dalsze 10 minut. Teraz wyjmujemy rybę

Miód i pieprz
sum w sosie szafranowym 125

wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem  tutaj . Każdy z filetów  dzielimy nożem na cztery kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie trzy godziny w chłodne miejsce. Do garnka(...)płaskim dnie ( z przykrywką) i ponownie zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy kawałki suma, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") nakrywamy naczynie przykrywką i gotujemy rybę przez 15 minut. Ugotowane kawałki ryby przekładamy do misy.  Z naczynia odlewamy część wywaru w którym gotowaliśmy suma, zostawiając około 200 ml. Do wywaru dodajemy słodką śmietanę

Miód i pieprz
Delikatna zupa rybna 122

spożycie wzrasta, ale dalej jesteśmy w tyle za innymi nacjami. Położenie geograficzne też nam konsumpcji nie ułatwia, Bałtyk to nie Polinezja i nie posiada nie wiadomo jakiego bogactwa ryb. Inną kwestią pozostaje smak – nie każdy lubi ryby i nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie wybór ryb jest duży i ludzie(...)kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, posypujemy sporą ilością koperku. Dokładamy pokrojonego w cieniutkie paseczki wędzonego łososia. Jeśli mimo tego antyrybiarz będzie kręcił nosem, to przed dodaniem ryb odlejcie trochę wywaru z warzywami. Po zaprawieniu go jogurtem będzie

ladykitchen
Morszczuk argentyński na placku warzywnym 144

Morszczuka argentyńskiego polecono nam,  jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy.     Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula(...)mleka -2 szklanki mąki -3 jajka -2 dkg drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi -przyprawa warzywna -olej do smażenia Filety posypujemy przyprawą do ryb i pozostawiamy na godzinę. W tym czasie odsączamy groszek, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, delikatnie posypaną przyprawą warzywną. Drożdże rozcieramy

Maminek kulinarny
Kotlety rybne 175

słodka i ostra koperek przyprawa do ryb (opcjonalnie) sól, pieprz mała cebulka   Przygotowanie: W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt drobno!). Przed dodaniem ryby upewnij się, że nie ma w niej ości, inaczej można je będzie napotkać w kotletach. Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Cebulę przesmażamy(...)dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo ;) I mieszamy! Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki mięso ryby

Jak gotować i nie zwariować
Pstrąg łososiowy smażony na wodzie 195

dosadnie...  Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko, zdrowo i kompletnie bez użycia tłuszczu , można przygotować smaczną rybę.  Kiedyś przygotowywałam już w podobny sposób łososia razem z Okrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik(...)umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć na talerzu skórą do dołu - skórę zostawić, sprawdzić ewentualnie czy jest dokładnie oczyszczona z łusek.  Wklepać od góry w rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia

Grunt to przepis!